Sestavy na březen: Teploty stoupají a ceny klesají!

Březnové sestavy jsou ve znamení slev a novinek. Vite, že slušné PC pro přehrávání HD videa složíte už za šest tisíc?

S prvními náznaky jara můžeme směle vyrazit do obchodů s počítači s úsměvem na rtech. Už kdoví kolikátý měsíc v řadě můžeme s klidným svědomím prohlásit, že ceny stále padají. A to nemluvíme o povánočních výprodejích. České ekonomice se daří, dolar oslabuje a díky tomu se pro nás stávají počítačové komponenty stále dostupnější. I tento měsíc tu máme rekordně nízké ceny snad u všeho, co s počítači může souviset.

Podíváme se, jak a co nakoupit do počítačových sestav a základů v několika cenových kategoriích. Připravili jsme mnoho aktuálních rad a doporučení, abychom vám ušetřili čas při pročítání ceníků a dohadování se s prodejcem. Máme připraveno několik optimálních počítačových základů sestavených s důrazem na kvalitu, kompatibilitu a vyváženost. Uváděné ceny u všech komponent jsou vždy aktuální k datu vydání přehledu, jde o ceny včetně DPH, které můžete nalézt ve velkých internetových obchodech. Než se vrhneme na výběr komponent, povíme si něco o nových produktech na trhu.

Dvoujádra lehce přes tisícovku a Opterony v nové revizi

Březnem končí okurková sezona a oba hlavní producenti AMD i Intel, připravují řadu novinek. Oba výrobci již uvedli nejlevnější dvoujádrové procesory s cenou lehce nad tisíc korun (u Intelu je to Celeron E1200, u AMD dvoujádrové Semprony). Bohužel tyto procesory již trpí nízkým výkonem v pro dvoujádra neoptimalizovaných aplikacích, do kanceláře jsou zbytečné a do výkonnějších počítačů zase příliš pomalé. AMD chystá uvedení tříjádrových procesorů Phenom, které představí právě v těchto dnech. Pomalu také začínají dodávky čtyřjádrových procesorů Opteron revize B3, ve kterých je opravená chyba v TLB. Intel také řešil problémy s kompatibilitou 45nm Core 2 s levnějšími deskami a uvádění na trh se mírně zpožďuje a když už se nějaké 45nm procesory na trhu objeví, není to v počtech, které stačí na stávající poptávku. Stále je tedy v nabídce jen málo 45nm procesorů. Intel naproti tomu představil malé procesory Atom s plochou jádra pouhých 22 mm2, nejúspornější verze pro ultramobilní počítače s jedním jádrem mají TDP od 0,6 do 2,5 W. Bohužel tyto procesory jsou určeny do mobilních zařízení přímo pro pájení na základní desku, takže samostatně si tento zajímavý kousek křemíku nekoupíte. Celkově ale nemáme nad situací v oblasti procesorů proč truchlit. Za dva tisíce korun dnes pořídíme procesory, které nabízejí výkon blízký třikrát dražším procesorům (samozřejmě s výjimkou aplikací, kterým multithreading vyhovuje jako je rendering či enkódování videa v optimalizovaných aplikacích).

Nvidia chystá karty vyšší třídy

I zde máme jako zákazníci důvod k úsměvu. Ceny Radeonů HD 3850 a 3870 by měly pomalu klesat a tak budeme mít k dispozici slušný herní výkon za cenu lehce přes tři tisíce korun, kde leží model ATI Radeon HD 3850 se 256 MB paměti. Ano, ATi zlevňuje, protože Nvidia nasadila na trh první grafickou kartu série GeForce 9. Ta se sice výkonem od GeForce 8 liší jen minimálně, ale GeForce 9600 GT 512 MB za ceny v rozpětí 3 800-4 800 korun nabízí opravdu hodně.

ZotacGF9600GT_DSC05655.jpg

Jejím konkurentem je HD 3870 512 MB, který šel cenou výrazně dolů ke 4 200 korunám s DPH. A konečně lehce nad pět tisíc korun dnes pořídíme model GeForce 8800 GT 512 MB. Zkrátka situace je vyrovnaná, výkonové rozdíly jsou v rozmezí několika procent a cenové rozdíly v rozmezí pár stokorun. V oblasti nejvýkonnějších karet se nám tento měsíc rozroste nabídka o duální model Nvidia 9800 GX2 za cenu kolem šestnácti tisíc korun a také jednojádrový model 9800 GTX za cenu kolem jedenácti tisíc korun. Oba budou uvedeny ke konci března. Oba výrobci také pokračují v zajímavém vývoji se svými systémy Nvidia SLI a ATI CrossFire.

Základ pro HTPC s full HD za dva tisíce

Na trh se nám konečně dostala čipová sada AMD 780G. První základní desky jsou již v obchodech a první dojmy jsou vynikající. AMD 780G disponuje velmi silnou integrovanou grafickou kartou ATI Radeon HD 3200 s podporou DX10. Ten nabízí momentálně zdaleka nejvyšší výkon mezi integrovanými kartami plně použitelný pro občasného hráče.

Nvidia ani Intel nezahálejí. Na trh se dostávají nové základní desky s čipovými sadami Nvidia 7xx, už se veřejně vystavují i desky s oficiálně neuvedenou čipovou sadou nForce 790i. Přímým konkurentem k této sadě je Intel X48, který se také objevuje stále častěji. Skutečným extrémem je pak uvedení dvouprocesorové platformy Intel Skulltrail, nicméně ceny desek přes deset tisíc korun a hlavně možnost osazovat jen procesory Intel Xeon s771, dělá z této platformy cenově dostupnou záležitost jen pro hrstku vyvolených s tučným kontem.

 

big_skultrail_2.jpg

Z dalších novinek pak rozhodně stojí za zmínku troubení formátu HD-DVD na ústup. Zraky filmových společností, výrobcu hardware a zákazníků se po mediální masáži stále více upírají k BluRay, které je označováno za vítěze války dvou modrých formátů. Nicméně BluRay to prý nebude mít ještě tak jednoduché. Za pozornost stojí i výrazné snižování cen u pevných disků, 750GB otesánky už pořídíte kolem tří tisíc korun. Zajímavou novinkou je pak dokončení Service Packu 1 pro Windows Vista, který bude pro širokou veřejnost uveden co nevidět (na českou verzi si ale asi počkáme do dubna). A teď již pojďme k sestavám.

Sestavy do kanceláře – levně, kvalitně a výhodně

Začněme tradičně u nejlevnějších sestav. Díky neustále se snižujícím cenám si můžeme dovolit dnes za cenu necelých šesti tisíc korun postavit skutečně výkonný a kvalitní základ. 

Uvedené sestavy jsou navrženy s ohledem na nízkou cenu, ale s důrazem na stále aktuální rčení: „nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci“. Kvalita jde tedy ruku v ruce s cenou, navíc ušetření několika stokorun v současné situaci nehraje moc roli.

U AMD můžete namísto levnější a starší desky s čipsetem 690G sáhnout i k deskám s novou čipovou sadou AMD 780G, díky které se pomalu objevují v obchodech. Dostanete výkonný HD přehrávač, který i s levným a úsporným procesorem zvládne přehrát video s rozlišením 1080p při slušné spotřebě.

DSC05694.jpg

I tentokrát máte v tabulce obě platformy – AMD i Intel. Celkem vzato nebudete výkonem zklamáni ani z jedné, pravdou ale je, že AMD nabízí o něco více za o něco méně.

Do kanceláře (levně, výkoně a tiše) (základ kolem 5 500 korun s DPH)
 Platforma AMDPlatforma Intel
ProcesorAMD Athlon 64 LE-1600 (45W), 2200MHz, 64-bit, socket AM2, BOX900 KčINTEL CeleronL 430-1, 80GHz, 800MHz FSB, 512KB, s775 BOX Conroe-L1 050 Kč
Chladič na CPUArctic Cooling Alpine 64180 KčArctic Cooling Alpine 7210 Kč
Základní deskaAsus M2A-VM - AMD 690G, integrovaná grafická karta ATI X12501 250 KčGigabyte GA-G31MX-S2 - Intel G31 integrovaná grafika GMA X31001 500 Kč
Operační paměťKingmax1024MB DDR II 800MHz cl5460 Kč
Pevný diskHitachi Deskstar T7K160 HDS721616PLA380 - 160GB SATA II1 050 Kč
Optická mechanikaSamsung SH-S203D bulk600 Kč
Case a ZdrojAsus TS-6A1 - Minitower 250W1 100 Kč
Orientační cena celkemPlatforma AMD5 540 KčPlatforma Intel5 970 Kč

Výběr komponent

V tabulce máme uvedenu ideální a vyváženou možnost, je tu však samozřejmě možností více. Požadavky každého z nás se různí. Začněme u procesorů.

Zda zvolit AMD nebo Intel necháme na vás. Pokud chcete něco na nenáročnou kancelářskou práci, navrhované jednojádrové procesory příjemně překvapí. Osobně bych příliš nedoporučoval nové dvoujádrové varianty Intel Celeron a Sempron. Dvě jádra zní sice dobře, ale někde se šetřit muselo a to na dalších parametrech. Reálně tak mají ve většině aplikací dost nízký výkon a ani v optimalizovaných neoslní. Navíc výkonnější dvoujádrové varianty stojí dnes jen o pár stokorun více.

Integrovaná grafika s přehledem stačí už i na full HD video

Pro kancelářskou práci, včetně základních multimédií, kromě hraní náročných her, nám dnes stačí integrované grafické karty. U AMD máme za pár korun desky s AMD 690G, které nahrazuje postupně 780G. Druhý jmenovaný je sice určitě lepší, ale na druhou stranu ceny 690G jsou nízké a ten rozdíl při běžné práci určitě nepoznáme. Pro AMD 780G zase hovoří nižší spotřeba a lepší výbava – oproti čtyřem SATA portům u 690G povýšil na šest, a pokud občas něco hrajete, nebo toužíte po přehrávání videa, přidat nějakou stokorunu na 780G navíc už se určitě vyplatí.

U Intelu máme na výběr z čipových sad Intel s integrovanými grafikami Nvidia i Intel. Intel G31 ale seženete snáze. Pokud jde o značky základních desek, doporučuji zejména značky Gigabyte a ASUS. Špatný není ani Foxconn i Intel. Vyhnul bych se vyloženě levným deskám od MSI, Biostar, ECS apod.

Minimálně gigabajt paměti

Když už máme základ, podívejme se, čím sestavu doplnit. Operační paměti jsou tak levné, že výmluvy typu nedostatek operační paměti nepřicházejí do úvahy. Pro kancelářské sestavy myslím bohatě stačí 1 GB operační paměti. Samozřejmě volíme moduly DDR2 800 MHz. Samozřejmě 2 GB jsou lepší (zejména pokud uvažujete o Windows Vista) a stojí kolem osmi set korun, takže žádná velká investice.

Míň než 160 GB se nevyplatí

Pokud jde o pevné disky, tak vzhledem k cenám se dnes vyplatí jako nejnižší kapacita 160 GB disk. Jak vidíte z tabulky, stěžovat si na nedostatek místa na disku nebudete, protože příplatky na větší disky také nejsou velké. Disk s kapacitou 160 GB pro kancelářský počítač je opravdu dostatečná hodnota. Vybíráme rozhodně pevný disk s minimálně 8MB vyrovnávací paměti a SATA2. Kromě Maxtoru můžeme vzít jakoukoliv značku. Optická mechanika je povinný doplněk, s výběrem se asi většina z nás moc obtěžovat nebude. Sáhneme po DVD RW DL pro rozhraní SATA.

Poměr cena-kapacita
Kapacita diskucena diskucena za 1GB
80 GB1 150 Kč14,38 Kč
120 GB1 200 Kč10,00 Kč
160 GB1 250 Kč7,81 Kč
200 GB1 400 Kč7,00 Kč
250 GB1 600 Kč6,40 Kč
320 GB1 800 Kč5,63 Kč
400 GB2 000 Kč5,00 Kč
500 GB2 200 Kč4,40 Kč
750 GB3 200 Kč4,27 Kč
1000 GB6 000 Kč6,00 Kč

Zbývá vyřešit, kam to všechno umístit. Uvedené komponenty mají minimální spotřebu i teplotní vyzařování. Stačí tedy nějaké pěkná malá skříň se solidním zdrojem. Na trh se dostali pěkné počítačové skříňky ASUS TS-6A1, které rozhodně nedělají ostudu. Dodávaný zdroj by na uvedené sestavy stačil skoro třikrát. Doporučujeme přidat i pár korun na tichý chladič pro procesor, díky čemuž dostanete skutečně tichý počítač.

 

AC alpine 64.jpg

Samozřejmě opět mluvíme o počítačových základech a k nim budete potřebovat nějaké to příslušenství. Výběrem konkrétních periferií se zabývat nebudeme, protože to už je věc individuálních požadavků a proporcí jedince. Snad tedy jen naznačím, co bude potřeba a na kolik to přibližně vyjde. Trochu více se můžeme bavit o operačním systému.

Orientační výběr ostatního příslušenství
PříslušenstvíAsus VW193D - LCD 19" 850:1 kontrast, 300cd/m2, 5ms, 1440x9004 400 Kč
Logitech S200 černé, repro 2.1550 Kč
klavesnice Genius KB-21e - područka220 Kč
myš A4Tech X755FS - až 2000Dpi400 Kč
kvalitní podložka: Steelpad QCK200 Kč
orientační cena za příslušenství5 770 Kč
 
Softwareoperační systém Linuxzdarma
nebo 
operační systém Windows XP Home OEM2 250 Kč

Pro uvedené sestavy se hodí Windows XP, ale mezi námi Windows Vista jim také nebudou dělat sebemenší problémy. Pro kancelářské použití můžeme zvolit i Linux, který, na rozdíl od Windows, pořídíte legálně i zdarma. Přejděme teď k sestavám mezi deseti a dvaceti tisíci korun pro náročnější uživatele.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,