Šest ultralehkých notebooků (nejen) pro podnikovou sféru

Kdo cestuje s velkým notebookem občas zatouží po něčem menším. Díky poklesu cen jsou i malé notebooky dostupnější.

Dell Latitude D420

Notebook Dell Latitude D420 byl jedním ze dvou s externí optickou mechanikou, nicméně ji měl umístěnu v kompaktním replikátoru portů „MediaBase“. Ten lze k šasi připevnit „natvrdo“ tak, že výsledek působí celistvým dojmem „jako jeden muž“. Druhým plusem je více portů z nichž nejkladněji hodnotíme zejména sériový a paralelní port, VGA a DVI výstup (tím se stal Dell de facto jediným notebookem s digitálním video výstupem v testu) či tři porty USB 2.0 plus jeden napájený, celkem tedy čtyři. Musíte se ale smířit se skutečností, že s připevněnou MediaBase je notebook poměrně vysoký pro pohodlné psaní na stole.

Dell_DSC04592.jpg Dell_DSC04591.jpg Dell_DSC04586.jpg

K uživatelskému zálohování lze snadno použít funkci obsaženou v Roxio Creatoru, anebo je k dispozici na webu společnosti Altris volně ke stažení program „Altiris Recovery“. K reinstalaci systému poslouží pouze systémové DVD. „Dell Quick Set“ slouží ke zprovoznění klávesových zkratek včetně popisu funkce, přičemž vše jako jas displeje se opět zobrazuje na displeji. Dále tu máme nastavení parametrů LCD včetněnastavení „Ambient Light Sensoru“ (automatické nastavení jasu displeje podle intenzity světla v okolí), místních sítí včetně Wi-Fi nebo pokročilého „Power managementu“ bohatou škálou konfigurací.

Dell_DSC04610.jpg Dell_DSC04619.jpg
Dell_DSC04614.jpg Dell_DSC04620.jpg

BIOS hodnotíme coby nejpřehlednější ze všech notebooků, přičemž nabízí podrobná nastavení včetně informací o stavu baterie či procesoru, umí vypnout vše vestavěné jako modem, Wi-Fi či Bluetooth, včetně paralelního portu apod. Taktéž zabezpečení je bohaté i s možností ochrany pevného disku heslem apod. Při startu můžete spustit i podrobnou diagnostiku počítače včetně testu LCD, procesoru či pamětí. Při startu systému pak lze skrz bootovací menu (klávesa „F12“) spustit kompletní diagnostiku systému včetně testu pevného disku, operační paměti, grafické karty, displeje apod.

Dell_DSC04574.jpg Dell_DSC04568.jpg
Dell_DSC04566.jpg Dell_DSC04572.jpg 

Po praktické stránce se nám líbilo, jak je notebook bez „MediaBase“ tenký, což se ve spojení s kvalitní klávesnicí (té bychom snad vytkli pouze šipky zapuštěné mezi ostatní tlačítka) rovná výbornému pracovnímu nástroji. Výhodou je taktéž spojení obou „myších náhradníků“ - touchpadu i TrackSticku. Uživatel si tak může vybrat zařízení, jež mu více vyhovuje. Líbila se nám i čtečka paměťových karet. Nedostatkem je pouze skutečnost, že se poněkud více zahřívá procesor, jenž při maximálním zatížení překročil hranici 80 oC, přičemž větráček jede prakticky neustále a není nejtišší. U pevného disku pak musíme zmínit možnost dokoupit si místo klasického (pomalého) 1,8palcového i mnohem (více než dvakrát) rychlejší flashový SSD s kapacitou 32 GB. U akumulátoru pak naleznete i pozici pro SIM kartu, nicméně 3G modul je příplatkový a náš model jej neměl. Výdrž akumulátoru sice není nijak závratná, ale na běžnou práci stačí (zejména kvůli nízké hmotnosti) a článek s vyšší kapacitou i přídavný akumulátor není problém přiobjednat. Bohatá konfigurovatelnost je vůbec jedním z hlavních kladů Dellu ve srovnání s konkurencí.

Dell_DSC04596.jpg Dell_DSC04601.jpg Dell_DSC04616.jpg
Dell_DSC04603.jpg Dell_DSC04583.jpg Dell_DSC04558.jpg 

Dell Latitude D420
LCD12,1 palců
Rozlišení1280 × 800
ProcesorIntel Core Duo U2500
Parametry CPU1,2 GHz, FSB 533 MHz, 2 MB L2
RAM1 GB DDR2-533
Grafická kartaGMA950
Velikost grafické RAM8 až 224 MB sdílené paměti
Pevný diskToshiba MK6008GAH
Kapacita60 GB
Optická mechanikaLG GWA-4083 (externí)
Další komponentyintegrovaný mikrofon, Ambient Light Sensor, Trusted Platfrom Module, slot na SIM kartu, mono repro
Čtečka otisků prstůano
Rozměry2,5 × 29,5 × 20,1 cm
Hmotnostod 1,36 kg
OSWindows XP Professional SP2
Výbavamanuál, telefonní kabel, MediaBase (replikátor portů)
Doporučená koncová cena52 190 Kč
Záruka3 roky s opravou u zákazníka do druhého pracovního dne po nahlášení závady
Prodloužení zárukyaž na 5 let
Speciální záruční podmínkymožnost pojistit proti náhodnému poškození nebo proti krádeži

plusy

hmotnost samotného notebooku

Touchpad i TrackStick

dokovací stanice v ceně

minusy

malá baterie

externí optická mechanika

zálohování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,