Mobilní aplikace | Chytrá domácnost | IFTTT

Šest nejlepších služeb a aplikací pro automatizaci online světa a chytré domácnosti

  • Nastavte si automatiku na každodenní rutinní záležitosti
  • Propojte online služby a chytrou domácnost
  • Vybrali jsme šest nejlepších služeb pro automatizaci

IFTTT

Počet internetových služeb neustále roste a ruku v ruce s tím i požadavky uživatelů na jejich vzájemné propojení. Právě tuto problematiku řeší nejrůznější aplikace, které se zaměřují na spojení dvou a více služeb, jež spolu běžnou cestou nespolupracují.

Patrně nejpopulárnější služba pro „slepování webů a služeb“ se jmenuje IFTTT. Její název je zkratkou „If This Then That“, což vystihuje její podstatu – tedy pokud je splněna nějaká podmínka, bude provedena zvolená akce. Podmínky a akce lze přitom lepit napříč nejrůznějšími službami.

Deklarace podmínek a akcí probíhá v minimalistickém, graficky poněkud nezvyklém rozhraní, v němž ve dvou krocích nastavíte podmínku a parametry následné akce. Nejprve je nutné zvolit službu, která bude nějakým způsobem aktivovat požadovanou akci. Ve většině případů je nutné tuto službu propojit s IFTTT a udělit jí příslušná oprávnění.

Následně si vyberete konkrétní podmínku – ty se liší pro každou službu podle toho, k čemu slouží a jak funguje. Nakonec budete nastavovat akci – tedy to, co se má provést v případě, že je podmínka splněna. Opět můžete vybírat z celé plejády služeb a aplikací, u kterých pak zvolíte konkrétní akci.

IFTTT 
IFTTT

Možnosti jsou prakticky neomezené, nicméně platí, že na jednu podmínku lze navázat vždy právě jednu akci. Můžete například nechat měnit barvu chytrého osvětlení, pokud dostanete e-mail od šéfa, nebo automaticky publikovat články ze zvoleného zdroje na své sociální síti.

Zde ale musíme podotknout, že s ohledem na zavedená omezení jsou poměrně citelně „ořezané“ možnosti spolupráce s Gmailem či Facebookem. I přesto patří IFTTT k nejlepším automatizačním aplikacím a zaslouží si pochvalu zejména za jednoduchost nastavení a širokou škálu podporovaných služeb. Za drobnou nevýhodu považujeme absenci české lokalizace.

IFTTT

Diskuze (15) Další článek: Potupný konec války s Googlem. Fortnite je ke stažení na Google Play

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,