Šest kotev, které táhnou Apple ke dnu

Stěží najdete stylovější počítače než ty, které vyrobil Apple. Jsou hezké, jsou populární, je jich plný internet a komunita žasne. Přesto všechno mají i po letech titěrný tržní podíl.

6. Nekompatibilita

A stejně jako u her i v tomto případě předchozí bod rozvedu na nějakém konkrétním případu. Tím je nekompatibilita. Nekompatibilita nemusí být objektivní chyba nějakého konkrétního výrobce. Jeden prostě používá technologii A a druhý technologii B. Problém nastane tehdy, když technologii A používá n uživatelů a technologii B 14×n uživatelů. To je případ Applu a Windows. Drtivá většina uživatelů Windows Vista/7 pracuje se souborovým systémem NTFS, s tímto souborovým systémem tedy z důvodu kompatibility pracuje i hromada rozměrných flash „disků“ a externích jednotek (vyjma NASů, kde vzhledem k Linuxu zpravidla vítězí rodina Ext). NTFS sice Mac OS X umí ve výchozím stavu číst, problémy má ale se zápisem. Vše lze samozřejmě vyřešit, uživatel drahého počítače je však přirozeně a zcela právem rozmazlený a z jakékoliv dodatečné práce rozmrzelý. Čím více specifičtějších úkonů na svém počítači děláte, tím více nekompatibilit hrozí a jejich řešení prostě bolí. Tedy, Windows nemusí poskytovat nejlepší technologie, ale vzhledem ke své pozici na trhu prostě definuje nepsaný standard. Organizace typu ISO jsou v takovém případě fakticky až na druhé koleji. Je to správně, nebo špatně? Uživateli Windows je to jedno – politika a pravidla ho nezajímají a vzhledem k pozici na trhu ani nemusí.

A to je vše. Jistě najdete hromadu dalších kotev a určitě se s nimi podělte v diskuzi pod článkem. Než ale z pozice uživatele Applu zvoláte, že tak tomu přeci vůbec není, že tyto kotvy ve skutečnosti neexistují, uvědomte si, že používám počítač s operačním systémem Windows, na který jsem zvyklý už od školních let a právě jeho optikou jsem se dnes podíval na jablečné počítače. Můžete samozřejmě namítnout, že jako nezkušený „jablíčkář“ Applu vůbec nerozumím, o to zde ale právě jde. Tento článek napsala „oběť“ Microsoftu, která tvoří jeho 91% podíl na trhu. Netvoří ho jen tak nahodile, tvoří ho právě díky těmto kotvám.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,