Šest kotev, které táhnou Apple ke dnu

Stěží najdete stylovější počítače než ty, které vyrobil Apple. Jsou hezké, jsou populární, je jich plný internet a komunita žasne. Přesto všechno mají i po letech titěrný tržní podíl.

2. Ekosystém Applu je mnohonásobně menší

Slovíčko ekosystém má u nás hromadu kritiků, ale lépe to dnes vyjádřit prostě nejde. Ekosystém je soubor všech vzájemných vazeb v rámci nějakého systému. Pokud je tímto systémem počítač, pak ekosystém popisuje vazby mezi prodejci, vývojáři softwaru, asijskými manufakturami nejrůznějších periferií a tak dále. Jinými slovy, pokud navštívíte Consumer Electronics Show v Las Vegas, jeden celý pavilon (iLounge) bude vyhrazený pro všechny ty drobnosti, gadgety a jiné blbůstky určené pro iPhone, iPod nebo iPad – vše od kožených obalů a samolepek na kryt až po tisíce elektronických rozšíření, které z vašeho iPhonu udělají i funkční raketoplán. Lasvegaský iLounge je praktickým výsledkem dokonale pracujícího ekosystému.

google trends.png
Zájem o Apple na Googlu: v tom prvém případě jsou do časové osy vynesena slova Apple, Microsoft a Linux. O Apple je ve vyhledávači větší zájem než o ostatní výrobce. Pokud ovšem porovnáte dílčí produkty Mac OS, Windows a Linux, rozdíl je obrovský. Apple je silný termín díky iZařízením, Mac OS X už nikoliv (vizualizace: Google Trends).

Tento obrovský svět jablečných iHraček ovšem Apple nemá u svých velkých počítačů. Zde naopak vládne klasické PC a Windows. Chcete nějakou USB blbinu na počítač? Na webu jich máte milion. Chcete novou grafickou kartu? Naprosto všechny pracují s Windows. Majitelé velkých Maců a MacBooků tuto absolutní jistotu nemají, nehledě na to, že i v případě softwaru platí, že nabídka pro Windows je nadále mnohonásobně větší. Windows je skutečně takovým iPhonem desktopových počítačů, zatímco Mac OS X je tak trochu Windows Phonem ve světě mobilů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,