Servis: Montáž procesoru PPGA do redukce

Váš servisní / upgradovací průvodce se tentokráte zaměřuje na správnou montáž procesoru Celeron / Pentium III FCPGA na redukci Slot 1. I když je tento postup snadný, jistě oceníte ilustrovaného průvodce a užitečné tipy související s montáži procesoru a chladiče (+použití termopasty).

Na první fotografii vidíte základní díly: procesor Intel Celeron 466 v provedení PPGA (nahoře), univerzální redukci pro Celerony i Penitia III Coppermine s paticí PGA 370 (bílý čtverec) a fixační kostky (černé plastové díly sloužící k upevnění redukce s procesorem do držáku Slot1). Před manipulaci s procesorem se na okamžik "uzemněte" - např. dotykem topení. Nedotýkejte se přímo pinů!

Při vkládání procesoru do patice vždy dbejte na správné otočení procesoru. Jak vidíte na ilustracích je matice pinů nesymetrická. U jedné hrany chybí dva boční piny - hrana pinové matice je z obou stran "zkosená". Na prvním obrázku je tato zkosená hrana u procesoru vpravo a u patice Socket na spodní straně, na druhém obrázku je již vše na spodní straně.

Před vložením procesoru je třeba odjistit patici odklopením pojistné páčky nahoru (páčka může být kovová i plastová - ve spodní poloze je zajištěna za výstupek patice). Patice "Socket" je vždy typu ZIF (Zero Insertion Force - nulová zasouvací síla). Z toho plyne, že při vkládání procesoru můžete použít jen sílu "menší než malou". V praxi procesor při správné pozici vklouzne do patice asi do poloviny výšky pinů. Jeho celkové zasunutí provedeme mírným přitlačením na protilehlé rohy. Procesor musí hladce dolehnout na základnu.

Vpravo: procesor přidržíme (pokud má tendenci odstávat nebo se kývat) a páčku sklopíme dolů. Ve spodní poloze páčka zaskočí za plastový výstupek patice. Tímto se procesor do patice prakticky "upne".

Na rozdíl od ilustrace doporučuji použít dvě ruce - jedna drží procesor, druhá sklápí páčku.

V další části se věnujeme montáži chladiče a použití termovodivé pasty.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,