Servis: Harddisky a CD efektivně - montáž a tipy

Updated: Pokračování seriálu Servis se tentokrát zabývá správným postupem instalace disků (zejména harddisků) a CD mechanik. I tento díl je plný tipů a fotografií. Celý postup je navíc v provedení "Step by Step". Obsažené informace jsou určeny jak nováčkům, tak i pokročilým uživatelům. Možná nevíte že...

Hlavní zásadou je připojení plochého kabelu tak, aby souhlasily piny č.1 na konektoru základní desky s piny č.1 na všech zařízeních. Vedení č.1 je na kabelu značeno vždy červenou barvou, pin č.1 konektoru je značen šipkou nebo číslici 1 natištěnou na plošném spoji.

"Polaritu" kabelu musíte vždy dodržet - před montáži si ji ověřte. Když vám vyjde, že kabel musíte k disku například vést seshora, nezbude vám nic jiného než tak skutečně učinit...

Moderní desky a kabely dnes tento problém řeší elegantně. Jak konektory, tak i kabel je vybaven na koncovkách zámkem a zářezem zabraňujícím opačnému zasunutí.

Vždy si nejdříve naplánujte na nečisto, kudy a jak otočený povede kabel k diskům. Dost často se stává, že kabel se příliš kroutí nebo disku nedosáhne. V této situaci musíte změnit umístění disků / CD-ROM ve skříni nebo zkusit jinou variantu vedení kabelu nebo zapojení.

Rušení signálů

Ploché IDE kabely jsou dosti náchylné na rušení. Při jejich zapojení se musíte řídit několika zásadami:


ustřižený kabel a kabel složený do "harmoniky" a sepnutý gumičkou

  • Pokud nevyužijete oba diskové konektory, připojte disk nikoliv doprostřed, ale pouze na konec kabelu. Nenechávejte tedy volný konec viset - je to anténa na rušení.
  • Kabel IDE by měl být co nejkratší. Pokud jste si jisti, že nebudete potřebovat dlouhý kabel / či jeho konec, můžete přebytečnou část odstřihnout předem ostrými nůžkami těsně za prvním konektorem. Takto vznikne kratší kabel pouze se dvěma konektory.
  • Kabely veďte co nejdále od součástek - zejména od ventilátoru, zdroje na zákl. desce apod.
  • Udělejte v kabelovém guláši co největší pořádek. Omezíte tak rušení a značně zlepšíte ventilaci.

UltraDMA 66 a UltraATA 66

Nejnovější IDE protokoly Ultra ATA66 a UltraDMA66 či Ultra DMA100 vyžadují pro svůj provoz nové, 80 žilové kabely. V zásadě se jedná o stejné vodiče, které jsou proloženy zemnícími vodiči dle schémata: vodič / zemnění / vodič / zemnění / vodič / zemnění atd...

Pokud řadič zjistí, že jste použili klasický kabel "přepne" se do pomalejšího režimu UltraDMA 66.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,