Service Pack 2 pro Windows XP RC2 v češtině na našem počítači

Díky vstřícnosti společnosti Microsoft jsme získali k testování neveřejnou českou verzi bezpečnostního balíčku pro Windows XP, jehož finální verze by měla být dostupná během léta. Ukážeme vám některé novinky včetně samotné instalace Service Packu.

Společnost Microsoft tento týden uvolnila veřejnou testovací verzi dlouho očekávaného bezpečnostního balíčku Service Pack 2 pro operační systém Windows XP. Uvolněná verze nese označení Release Candidate 2 – druhý kandidát na vydání plné verze, což znamená, že se několikrát prodlužovaný vývoj blíži ke konci. Smyslem veřejného betatestu je zjistit fungování všech komponent balíčku na maximálním množství různých konfigurací hardware a software, které není možné zajistit v prostředí interního testování. Uvolněna však byla pouze verze pro anglickou jazykovou mutaci operačního systému Windows XP. Na náš dotaz po dostupnosti lokalizované verze jsme se dozvěděli, že veřejný test českého Service Packu neproběhne, místo toho nám Microsoft poslal na vyzkoušení český instalační soubor SP2 pro Windows XP na CD.

Instalace a podpora

Instalace Service Packu 2 verze RC2 probíhala z instalačního balíčku pro síťové instalace s velikostí 257 MB, který obsahuje kompletní data pro veškeré možné kombinace hardware a dalších komponent. Běžný uživatel bude při instalaci využívat službu Windows Update, díky tomu bude objem dat potřebných k instalaci významně menší. Samotná instalace trvala v případě této verze několik desítek minut, i když odečteme čas strávený několika neúspěšnými pokusy, které se zastavily na chybě při přístupu k souboru atapi.sys. Díky tomuto problému jsme měli důvod vyzkoušet nový způsob, který Microsoft používá k řešení technických problémů se svými produkty – newsgroups. Odkaz na zprávy týkající se Service Packu 2 je na stránce věnované tomuto produktu a najít řešení problémů trvalo několik okamžiků. Problém byl způsoben přítomností aplikace Daemon Tools pro emulaci optických mechanik při práci s ISO obrazy CD.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Instalace je standardní, instalovali jsme síťovou instalaci, tedy z kompletního balíku. Jediný problém byl s ovladačem virtuální CD mechaniky.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Během instalace SP2 vytváří záchranný bod v systému a zálohuje systémové soubory a registry, což se spolu se zjišťováním konfigurace podílí na celkové době instalace největším dílem. Po ukončení instalace je uživatel vyzván k restartování počítače, aplikace přitom nabízí možnost odložit tuto akci na pozdější dobu. Administrátoři sítí budou mít k dispozici nástroje pro distribuovanou správu a nastavování jednotlivých prvků SP2 a řadu možností, které běžný uživatel nevyužije.

Nastavení a používání

Ještě před přihlášením uživatelů se objeví obrazovka "Pomoc při zabezpečení počítače", kde je možné vybrat si mezi automatickými aktualizacemi systému nebo jejich vypnutím. Doporučená je samozřejmě volba "Zapnout ochranu počítače", nicméně není explicitně zvolena. Po přihlášení uživatele se poprvé objeví obrazovka Centra zabezpečení, které je jinak přístupné z Ovládacích panelů.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Ovládací panely a přehled novinek v zabezpečení

Brána Firewall systému Windows

Firewall obsažený v Service packu 2 se automaticky aktivuje a tím je počítač chráněn před nevyžádanými přístupy i okolních sítí, ať už lokálních nebo z internetu. Výjimkou jsou běžné protokoly jako HTTP nebo IMAP, další nastavení jsou na uživateli. Pokud dojde k nějakému přístupu aplikace na internet, zachová se Windows Firewall jako každý aplikační firewall a zeptá se, zda má takovou komunikaci pro danou aplikaci blokovat nebo povolit. Podporován je protokol IPv4 i nový IPv6.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nové Centrum zabezpečení systému a nastavení vylepšeného firewallu

Windows Firewall se stejně jako původní verze snese i s běžnými osobními firewally, v našem případě s Kerio Personal Firewall. Vzhledem k mnohem větším možnostem nastavení a sledování síťového provozu je pro pokročilé uživatele lepší pokračovat v používání svého personálního firewalu nebo dedikovaného hardwarového firewallu. Část nápovědy k firewallu je ještě v anglickém jazyce, ale ovládací prvky i většina textů jsou české.

Ochrana proti virům

Service Pack 2 zabraňuje spouštění určitých podezřelých instrukcí, které by mohly vyústit v přetečení zásobníku – buffer overrun. Tato metoda útoku je v poslední době velice častá. Ještě vyšší úroveň ochrany budou poskytovat pod Windows XP s SP2 procesory podporující antivirovou ochranu jako jsou už dnes dostupné nové procesory AMD Athlon 64. Další úpravy se týkají zpracování pošty, jejich cílem je zabránit šíření emailových červů, pro uživatele je ale tato změna nepozorovatelná. Mění se také informace při pokusu stáhnout z internetu soubory a tyto soubory spustit. Centrum bezpečnosti také zjistí přítomnost externího antivirového programu a jeho činnost zobrazuje ve svém přehledovém okně.

Internet Explorer a blokování automaticky otevíraných oken

Poměrně překvapivé je začlenění technologie pro blokování reklamních oken v Internet Exploreru vzhledem k tomu, že s pop-up okny je možné se potkat i na stránkách MSN.com, ale z pohledu uživatele jde o vítanou novinku tam, kde není možné nainstalovat alternativní prohlížeč nebo některou z nadstaveb Internet Exploreru. Nastavení je jednoduché, nabízí tři úrovně nastavení a možnost explicitně přidávat adresy serverů, které mají mít vyskakovací okna povolena. Nápověda je v této verzi opět v angličtině.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Internet Explorer nabízí ochranu proti vyskakujícím oknům a také mění dialog při stahování souborů.

Na hodnocení Service Packu z ohledu stability je příliš brzy, ale prvotní dojmy jsou kladné. Instalace proběhla hladce. Zmíněný problém způsobený nepříliš standardním softwarovým vybavením počítače bylo snadné vyřešit díky novému přístupu Microsoftu k podpoře uživatelů, i když tato informace je pouze v angličtině. Nastavení jednotlivých bezpečnostních prvků je jednoduché, zatím ale chybí překlad nápovědy do češtiny. Firewall je pro neznalého uživatele jistě dostačující a jeho využití výrazně snižuje bezpečnostní rizika připojení k síti, nicméně specializované aplikace nabízejí mnohem více. Můžeme jen doufat, že se brzy dočkáme vydání finální verze.

Diskuze (92) Další článek: Pirátský Harry Potter již na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,