Service Pack 1 pro Visty: vše, co chcete vědět

O fous větší výdrž notebooků a rychlejší práce s archivy: SP1 přináší mimo bezpečnostních záplat i praktická vylepšení!

Co dělat, když SP1 nechceme?

V některých případech je kvůli kompatibilitě softwaru či hardwaru lepší neaktualizovat systém Windows. Pro důležité aktualizace, jakými jsou například servisní balíčky, nabízí Microsoft nástroje, které nežádoucí instalace zablokují. Jeden takový existuje i pro Windows Vista SP1.

Nejjednodušší je pro blokování servisního balíčku použít spustitelný soubor, který najdeme na webu Microsoftu. Nástroj vytvoří v registru klíč, podle nějž Windows Update rozpozná, že nemá servisní balík instalovat. Aktuální Windows Service Pack Blocker Tool Kit umí zabránit instalaci SP2 do Windows Serveru 2003 (do března 2008), SP3 do Windows XP (rok po jeho vydání) a SP1 do Windows Vista (rovněž rok po jeho vydání).

Program je potřeba spustit s parametrem /B, který zajistí vytvoření potřebné hodnoty v registru. Tou je DoNotAllowSP o hodnotě 1 v klíči HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate. Parametr /U již vytvořený klíč naopak smaže.

Jde integrovat na DVD, nebo ne?

Z mně neznámého důvodu koluje po internetu fáma, že SP1 pro Windows Vista nelze integrovat na původní instalační médium. To samozřejmě není pravda. Sice to není tak jednoduché, jako u starších verzí, nicméně to lze provést. Architektura instalačních médií Windows Vista je dokonce pro takovéto případy (tedy úpravu instalace především pro nasazení ve firmách) speciálně uzpůsobena. Integraci není možné provést jednoduše, protože servisní vrstva, která ji provádí, musí být také aktualizována (proto se systém při instalaci SP1 několikrát po sobě restartuje).

Kdo se chce pustit do integrování SP1 do instalace Windows, musí počítat s tím, že systém je potřeba běžným způsobem nainstalovat, aktualizovat SP1 a následně opět vložit do instalačního WIM obrazu. Bližší podrobnosti se dočtete v dokumentaci k sadě Windows Automated Installation Kit, kterou k tomuto zásahu do instalačního obrazu budete potřebovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,