Servery: Intel stoupá, Unix klesá

Poprvé v historii poklesl obrat v prodeji unixových serverů.
Alespoň v oblasti financí, tedy příjmů za prodej serverů, bylo soupeření Windows NT a Unixů stále vyrovnané – unixový trh stále pomaličku rostl a zastánci tohoto systému právem uváděli, že „jestli takto vypadá smrt Unixu, tak by si přáli takto umírat ještě tisíc let“

Podle zprávy analytiků z IDC nastal za poslední čtvrtletí roku 1998 významný obrat. Poprvé v historii nastal meziroční pokles v příjmech utržených za servery, a to o 4 % (na celkem 16,2 miliard dolarů) - současně ovšem vzrostl počet dodaných kusů o 22 %. To znamená, že servery byly pro uživatele nejméně o čtvrtinu levnější než před rokem, firmy musely dodat o hodně více strojů, aby docílily stejných příjmů.

Pohled na jednotlivé cenové kategorie dává ještě lepší ilustraci. Levné servery (po 6 000 USD, tj. cca pod 200 000 Kč) zaznamenaly růst v obratu o 76 %, a růst v počtu prodaných kusů o 62 % - vlastně to tedy znamená, že „levné servery zdražily“. Za servery s architekturou od Intelu se utržilo o 15 % více než loni, zatímco za servery s RISC procesory se zřejmě poprvé v historii utržilo méně, a to o 3 %. RISC sice ještě zaznamenal vzrůst v počtu kusů, ale jen o 3 %, zatímco Intel o 29 % - to už je obrovský rozdíl. V první čtverce světových výrobců je pořadí následující: 1. IBM (podíl 28 %, pokles o 13 %), 2. Compaq (podíl 13 %, vzestup o 45 %), 3. HP (podíl 12 %, vzestup o 6 %), 4. Sun (podíl 9 %, vzestup o 18 %); kategorie „ostatní“ (mimo první desítku) poklesla o celých 31 % a má již jen 17 % tržní podíl.

Živě komentuje: proč se zákazníci tak zaměřovali na levnější servery, může mít víc příčin. I když IDC hodně zmiňuje různé makroekonomické vlivy, domnívám se, že situace je mírně jiná. Servery si totiž začínají ve stále větší míře pořizovat malé a střední firmy (small and median businesses, SMB) – firmy, ve kterých byl dříve jeden „pseudoserver“ vykonávající souborové služby a nyní se tam instaluje třetí, čtvrtý, pátý server, pro služby Internetu, groupwarové aplikace, databázový server atd. Zde není nutný stroj za milión korun, ale postačuje právě platforma Intel, jedno- či dvouprocesorový počítač; často se instalují i levné servery od Sun Microsystems. Na potvrzení tohoto názoru by se musely kategorie „malých“ a „velkých“ byznysů v průzkumech oddělit, což není jednoduché.

Dalším velkým vývojovým trendem je, že výroba serverů i na bázi PC bude vyhrazena jen několika světovým firmám. Pokles značek a „značek“ mimo první světovou desítku je dostatečně výmluvný – více než osmdesát zákazníků na světě si dnes pořizuje server od jedné z deseti vedoucích firem, a za rok se to bude možná již blížit k devadesáti procentům.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft reaguje na článek o chybě v SQL serveru 7.0

Témata článku: , , , , , , , , , , ,