Serverový trh šel nahoru o deset procent

Válka v Iráku se jej zjevně nijak nedotkla; servery jsou stále tahounem v oblasti hardware, a silná trojka (HP, IBM, Dell) drží hodně přes polovinu celosvětového trhu v počtu prodaných strojů.

Známkou vracejících se dobrých časů jsou prodeje serverů. Po stagnaci opět slušně rostou – za první „válečné“ čtvrtletí letošního roku šly nahoru o deset procent oproti roku předcházejícímu. Říká to alespoň výzkum Gartner Group; podle něj se v této době prodalo celosvětově 1,2 mil. kusů. Je to výrazně lepší výsledek než očekávaný, protože první kvartál letošního roku s sebou nesl všechny možné neduhy: celosvětově špatná ekonomika se zhoršením ohlašovaným zejména v nejsilnějších trzích, setrvávající nechuť velkých firem investovat do IT, a samozřejmě válka v Iráku.

Jedničkou podle počtu prodaných kusů byl samozřejmě i letos Hewlett-Packard, u kterého nesmíme zapomínat, že vznikl vlastně „součtem“ dvou firem, které i předtím patřily v serverech v nejsilnějším (HP a Compaq). Tržní podíl HP je 29,1 %, což je ovšem pokles oproti loňským 31 %; z první trojky byla HP jedinou firmou, která meziročně ztratila, a to jak procentuálně, tak i v celkovém počtu prodaných kusů (tj. prodala letos méně než loni v prvním čtvrtletí). Druhý je Dell, který naopak výrazně vzrostl, z 17,5 % na 20,2 %, a třetí IBM, která rovněž vzrostla, z 13,6 % na 14,8 %. První trojka se ale vzdálila od konkurence: jednak už drží téměř „oligopolních“ 64% celosvětového podílu v serverech co do počtu kusů, a dále propast od čtvrtého Sunu silně vzrostla, Sun klesl z 6,3 % na 4,9 %.

Statistika udávající počet prodaných kusů je nicméně poněkud zavádějící; u serverů to je jedno z dvou hlavních kritérií, druhým jsou tržby. Zatímco u stolních PC nebo notebooků jde o něco jako o výrobu televizorů, tedy „kus jako kus“, servery se dají spíš přirovnat k výrobě lodí: producent rybářských džunek má co do počtu kusů jistě větší tržní podíl než loďař vytvářející naftové tankery, a přesto je tisíckrát menší a méně významný. Vlivem tohoto zkreslení ve zmíněné statistice „trpí“ zejména firmy Sun a IBM, naopak Dell je coby výrobce „levných“ (relativně) PC serverů výrazně výš, než by byl, kdyby se srovnávalo podle tržeb.

Diskuze (1) Další článek: Švindluje Nvidia ve výkonnostních testech?

Témata článku: , , , , , , , , ,