Články z Computeru

Série nešťastných rozhodnutí – Co se děje na trhu s grafickými kartami?

Grafické karty jsou nedostatkové zboží kvůli velké poptávce ze strany hráčů, těžařů, ale i běžných uživatelů. Výrobci se snaží na situaci reagovat, avšak spíše než k uklidnění přispívají svými zmatečnými a často podivnými rozhodnutími ke znepřehlednění celého problému.

Základní premisou současného zmatku na trhu s grafickými kartami je výrazně větší poptávka než nabídka. Výrobci mohou na trh uvést téměř cokoli a hned se to vyprodá, zatímco zoufalí hráči a těžaři jsou schopni platit násobky doporučené ceny. Příčin je více: pandemie komplikuje výrobu i distribuci a těžaři kryptoměn kupují GPU ve velkém, protože jim na rozdíl od hráčů nestačí jedna grafika. Čím jich mají více, tím větší jsou jejich výdělky.

Omezovač těžby

Když na trh přišla grafická karta Nvidia RTX 3060, největší rozruch vzbudil její omezovač pro těžbu etherea. GPU detekuje těžbu a omezí výkon na půlku. Odborníci hned upozorňovali na několik problémů – ethereum je jen jednou z výhodných kryptoměn a na grafice není problém těžit jiné digitální mince. Navíc pro velké těžařské firmy, které často přicházejí s vlastními upravenými BIOSy a firmwary, nebude problém omezovač obejít. Takže na něj nakonec doplatí hlavně hráči a běžní uživatelé, kteří by si chtěli těžbou etherea přivydělat.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: V ovladačích AMD pro Linux se objevily specifikace nejspíše pro Radeon RX 6500 a 6400

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,