E-shopy | Česko

Senátoři nestihli schválit novelu zákona o DPH. Cetky z e-shopů budou za pusu asi i o prázdninách

Pozor, změna! Od 1. července měla platit nová celní pravidla a také mělo skončit osvobození od platby DPH u laciných zásilek do 22 eur třeba při nákupu z Aliexpressu a dalších populárních tržišť mimo EU.

Parlament ale novelu zákona o DPH zatím nestihl schválit – čeká v Senátu. Související celní legislativa EU, však od července v platnost vstupuje, a tak jsme se v Česku dostali do komplikované situace, což potvrzuje i web celníků Celnička.cz.

Od 1. 7. 2021 měly na základě legislativy EU platit nové podmínky pro dovoz zásilek v hodnotě nepřesahující 150 EUR. Parlament ČR zatím neschválil novelu zákona o DPH, která je nutná k vybírání daně z přidané hodnoty v České republice u zásilek nepřesahujících hodnotu 22 EUR. Související celní legislativa EU, která upravuje podávání celního prohlášení však od 1. 7. 2021 platí. Tím vzniká poměrně komplikovaná situace.

Webové stránky Celnička zatím tuto komplikaci neobsahují. V nejbližší době však informace budou aktualizovány.  Děkujeme za pochopení.

Celní správa na webu Celnička.cz

Než to začne platit, tak se jede jako doposud

Jelikož se senátoři sejdou právě až na počátku prázdnin, novela začne platit později a do té doby podle Ministerstva financí ČR pojede vše ve starých kolejích.

Pokud tedy máte na cestě nějaké balíčky, u kterých hrozilo, že dorazí až krátce po 1.7. a už spadnou do nového systému, nakonec to dost možná stihnou i bez něho.

Celní správa ČR vysvětluje, jak budou fungovat nová pravidla:

Diskuze (69) Další článek: Nový monitor Lenovo ThinkVision s prohnutou obrazovkou a rozlišením 1440p vtáhne do dění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,