YouTube | Evropská unie | Autorské právo

Šéfka YouTube varuje, že podmínky chystané legislativy EU ohledně autorských práv nelze splnit

Šéfka YouTube, Susan Wojcicki, se v pondělí postavila proti chystané legislativě Evropské unie upravující autorská práva. Konkrétně se vyjádřila, že požadavky diskutovaného článku 13 jsou nerealizovatelné a znamenaly by, že některá videa by pro občany EU nebyla dostupná. Informoval o tom Business Insider.

Dotčený článek 13 navrhuje, aby všechny velké weby, které umožňují nahrávat uživatelský obsah, zavedly automatické filtry na vyhodnocování. Jakmile se uživatel pokusí nahrát autorsky chráněný obsah, služba jej odmítne. Pokud tak nebude činit, vystaví se hrozbě finančních sankcí.

Zatímco Wojcicki souhlasí s myšlenkou návrhu, že je třeba chránit autorská práva, staví se proti jeho provedení. Dle jejích slov rozbije dosavadní praxi a vyplácení odměn na Youtube. Zmiňuje také, že bude problém některá videa v Evropě zobrazit bez riskování postihu, čímž ovlivní uživatele v rámci celého kontinentu. Občas totiž u videí není zcela jasné, komu práva náleží, či se o tom vedou spory. S tím prý ale legislativa nepočítá.

Příklad dává na populárním klipu k písničce Despacito. Na YouTube má přes 5,6 miliardy shlédnutí, obsahuje podle ní ale více autorsky chráněného obsahu a i když má YouTube smlouvy s mnoha subjekty, někteří držitelé zůstávají neznámí. S ohledem na tuto nejistotu by tak snadno mohlo dojít k tomu, že v rámci Evropské unie by video nebylo dostupné, aby se firma vyhnula případným postihům.

Nová legislativa zatím nenabyla platnosti a stále ji čeká hlavní schválení. Hlasování by mělo proběhnout na začátku roku 2019.

Diskuze (42) Další článek: Neznámá hudební skupina dosáhla milionu přehrání na Spotify. Konečný výdělek vás asi překvapí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,