Šéf Oracle se zase sází o milión dolarů

Databáze je světovou jedničkou, ale Ellisonova prohlášení nejsou ničím víc než chytrým marketingem.
Ředitel a největší soukromý vlastník firmy Oracle Larry Ellison je znám jako kontroverzní osobnost, patří to k jeho „image“ stejně jako vášeň pro okázale luxusní soukromý život, odlišný např. od hlavních akcionářů Microsoftu (Gates, Ballmer, Allen). V poslední době proslul několika veřejně vyhlášenými sázkami, ve kterých vsází vlastní produkty proti konkurenčním – nedávno vyhlásil zase sázku o milión dolarů o to, že jeho produkty dokáží obsluhovat web třikrát rychleji než jeho konkurenti Microsoft a IBM.

Předtím Ellison nabídl dokonce deset miliónů dolarů tomu, kdo dokáže zopakovat publikované výsledky o výkonnosti databází Microsoftu v reálném provozu na systému, jako je SAP, a dříve proti sobě zase stavěl údajně řádově odlišnou výkonnost databází Microsoftu a Oracle.

V databázovém světě podle nezávislých průzkumů Oracle jasně vede co do tržeb. Z celkového obrovského ročního koláče 11,4 mld. dolarů inkasuje 42 %, následuje IBM s 20 % (databáze DB2) a všichni ostatní už jsou maličtí – Microsoft má 8 %, Informix 6 % a Sybase 4 %. To, že je Oracle nepochybnou tržní jedničkou, nikdo nepopírá; patří také mezi nejdražší databázové systémy.

Ellison ale rostoucí nápor konkurence, zejména SQL Serveru od Microsoftu, evidentně cítí. SQL Server od téměř nepoužitelných verzí učinil tři velké pokroky s verzemi 6.5, 7 a nyní 2000. Tak jako všude platí, že nejtěžší je si vedoucí postavení udržet, protože ostatní jenom „opisují“ a dohánějí; Microsoft je doháněn dříve nepoužitelnými produkty v kancelářských programech, Adobe Photoshop dotahuje sharewarový PaintShop Pro apod. Proto jsou jeho poněkud velkohubá prohlášení a sázky vnímány jako kvalitní „public relations“ – většina uživatelů si samozřejmě pomyslí hm, ten si musí být pekelně jistý kvalitou svých produktů, když může vyhlašovat takovéto sázky. Skutečnost je, že podobná vyhlášení nelze ani potvrdit, ani vyvrátit, protože se nejedná o exaktně vypsané, měřitelné testy.

Ani firmě Oracle se ale v posledních měsících nevyhnula nervozita, která panuje na softwarovém trhu. I když Oracle neustále skvěle roste co do obratu i zisku, jakákoli i maličká negativní zpráva a stín pochybností o budoucím vývoji sráží akcie firmy dolů. V posledním roce ovšem z gigantů nejvíce ztratil právě hlavní konkurent firmy Oracle, firma Microsoft, a jednu dobu dokonce musel Bill Gates spolknout hodně hořkou pilulku, když jej právě Ellison předběhl v žebříčku nejbohatších Američanů.

Diskuze (10) Další článek: Olympus C-2100 UZ - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,