Nvidia | CES 2019

Šéf Nvidie kritizuje Radeon VII, Free Sync i prezentaci AMD na letošním CESu

AMD tento týden ukázalo svojí novou vlajkovou loď v podobě Radeonu VII a šéf Nvidie Jensen Huang byl novináři pochopitelně dotazován, co na konkurenci říká. Prohlásil, že ho nová grafická karta nechává chladným a nešetřil kritikou.

O nové grafické kartě konkurence řekl, že „má mizerný výkon a nepřináší nic nového,“ uvedl PCWorld. Podle jeho slov se nejedná o novou architekturu, neumí ray tracing a nemá podporu umělé inteligence. Kritikou nešetřil ani na samotnou prezentaci AMD, kterou označil za podivnou a prý budila dojem nepřipravenosti.

Jensen Huang se obul také do technologie Adaptive Sync pro synchronizaci obrazu. Používá ji AMD (FreeSync) a je součástí standardu VESA. Aktuálně ji nabízí přibližně čtyři sta monitorů na trhu a silně zatápí řešení Nvidie.

Podle slov šéfa Nvidie je však tato technologie ve srovnání s G-Sync špatně fungující a více méně ji ani nebere jako konkurenci, protože nebylo nikdy dokázáno, že opravdu funguje tak, jak má. Free Sync prý špatně pracuje i s kartami od AMD, které s tímto standardem přišly na trh jako první. Tato narážka zjevně souvisí s tím, že Nvidia nyní Adaptive Sync začne nabízet u svých karet také jako základní řešení, ale má zatím jen omezený počet kompatibilních monitorů s odvoláním na nutné testování každého modelu.

Kritika je to tedy velmi silná, ale zda opodstatněná, to je věc druhá. Radeon VII sice opravdu nemá podporu ray tracingu, ovšem AMD se nedávno nechalo slyšet, že podporu tohoto efektu nebude podporovat do té doby, dokud nebude mít smysl. Technologie je totiž na krajním limitu možností současného hardwaru a ani nové karty RTX od Nvidie ji nezvládají bez kompromisů, nehledě na slabé možnosti využití. Jenže vyčkávání je zas brzdou pokroku a argumenty jsou zkrátka na obou stranách. Zda vývoj grafik lépe zvládá AMD nebo Nvidie však ve finále rozhodnou zákazníci.

Diskuze (105) Další článek: Správná podprsenka je věda, elektronická pomůcka doporučí velikost i styl [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,