Šéf NASA: Jaderný pohon by mohl změnit hru

Světové velmoci usilovně vyvíjejí rakety na jaderně termální pohon. A administrátor NASA Jim Bridenstine je přesvědčen o tom, že tato technologie by mohla „změnit hru“.

Bridestine na toto téma promluvil v úterý na National Space Council. Podle jeho názoru má dotyčný typ pohonu potenciál způsobit revoluci v cestování do vesmíru, neboť by umožnil konstrukci nových vysokorychlostních kosmických lodí.

Jak jsme vás již informovali, NASA na tento výzkum v květnu od Kongresu dostala 125 milionů dolarů a to navzdory tomu, že sama nežádala o jediný cent. Nabízí se tedy otázka, zda se nějakému takovému projektu vůbec chtěla věnovat.

Příležitost chránit život

Nyní to však vypadá, že minimálně Bridestine je myšlenkou využívání jaderného pohonu nadšený. Během svého projevu hovořil zejména o budoucích výpravách na Mars.

Právě tyto plánované mise by díky jadernému pohonu mohly být mnohem snadnější i bezpečnější. Čím kratší dobu by totiž let trval, tím menšímu množství kosmického záření by byli astronauti vystaveni.

„To nám dává příležitost skutečně chránit život, když mluvíme o dávce záření, kterou obdržíme během cesty mezi Zemí a Marsem,“ konstatoval Bridestine.

Foto: Pancotti, CC BY-SA 3.0

Diskuze (30) Další článek: Microsoft v září v rámci „záplatovacího úterý“ opraví čtyři chyby ve Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,