Šéf Mozilly kritizuje přechod Edge na Chromium: „Je to hrozné“

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 56

Názory k článku

24. 12. 2018 12:01

Já bych spíš řekl, že šéf Mozilly schválně maluje čerta na zeď kvůli zviditelnění toho svého modro-oranžového nesmyslu. Jádro Chromium je jedno z jader co se vyvíjí nejrychleji (na rozdíl od Gecko) a časem může vzniknout fork.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 12. 2018 17:52

Pochopitelně je tady potenciál, aby se Firefox profiloval jako TA alternativa pro všechny Chromé browsery. Zatím se to moc neděje, naopak Mozilla kopíruje Chrome seč se dá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 22:24

Výhody konce jádra EdgeHTML převažují nad nevýhodami.
Edge HTML je fork IEčkového jádra Trident, něco co nikdy nemělo vzniknout.
Jako historik, co dělá 18 let kodéra, vidím, co MS prohlížeče udělaly s webem. Jaké byly před 15 lety úžasné blogy s novými typy řešení, jak to bylo (a ve skutečnosti i stále je jednoduché), jak zajímaví lidé se kolem webu motali. Jak píše vývojář výše, dnes je nutné řešit nuance různých prohlížečů. Veřejné tajemství je, že jde prakticky jen o ošetřování MS prohlížečů. Po pádu edgehtml už "jen" nezničitelné IE11 s 5 let neaktualizovaným jádrem.Bych třeba moc rád zase psal CSS pro středně velký web na pár stovek řádek. Ale nejde to, kvůli MS, nikdy IE nenaučili CSS proměnné, grid a obrovské množství dalších vlastností. To MS nezvládl učit ani Edge, takže to vypadalo, že tahle šílená situace tu bude i za rok (po zániku IE) navždy. CSS a HTML bylo navrženo jednoduše, aby to mohl nějak plácat každý. Kvůli neschopnosti MS prohlížečů už je dnešní kodér vlastně vývojář. Až zmizí MS prohlížeče, můžeme u nás zahodit kdoví kolik fallbacků a doufám, že i Bootstrap.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2018 21:30

Je fajn, když si můžeme vybírat. Bohužel jakmile se někdo stane moc dominantní, začne toho využívat ve svůj prospěch, což může být negativní nejen pro konkurenci. Viz. třeba zpomalení stránky YouTube pro ostatní prohlížeče. Bohužel i prohlížeče postavené na Chromium mohou mít problémy na stránkách od Googlu. Opera si stěžovala, že některé problémy vyřešili jen změnou identifikace prohlížeče (user agent). Naštěstí zatím nic jiného nemuseli dělat, než se tvářit jako Chrome od Googlu. Stejný základ (Chromium) tedy nestačí. Podobně si stěžovali lidé, co pracují na prohlížeči Vivaldi. S Googlem je ten problém, že má nejen nejúspěšnější prohlížeč, ale i řadu internetových služeb, nesmírně rozšířený OS pro smartphony apod. Takže si Google může internet stále víc upravovat pro sebe. A menší konkurence? Nepřizpůsobí se, nebude jim to fungovat. Sílu na to Google má stále větší. Určitě je lepší, když tyhle problémy řeší konkreční prostředí, než nedokonalé regulace nařizované úřady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  08. 12. 2018 20:17

Živím se jako webový vývojář a musím říct, že nedodržování jednotného standardu napříč prohlížeči mi ze začátku přišlo jako "porod", později už je to zajímavé a zábavné. K některým věcem chybí pořádná dokumentace i od samotných autorů prohlížečů a tak zkušený vývojář se stává cenným, protože optimalizace napříč mnoha prohlížeči a detekce různých stavů není nic, co by mohl dělat kdokoliv z ulice.Problém je, že vývoj webů je pak opravdu drahý. Protože některé technologie, některé prohlížeče (v některých situacích) nepodporují, takže je potřeba je detekovat a napsat řešení speciálně pro ně.Na tento stav doplácí v konečném důsledku uživatel, protože vývojář pak svůj čas (respektive zadavatel projektu své peníze) namísto vývoji něčeho nového, věnuje občas i naprosto nesmyslné optimalizaci v "boji prohlížečů".Zde se i bere ona "neoptimalizovanost" pro některé minoritní prohlížeče a dává se na vrub "lenosti" vývojářů. Ono to tak není - je to spíš rozpočtem zadavatelů.
Protože pokud optimalizaci pro minoritní prohlížeč odmítne zadavatel platit, můžu pak já jako vývojář buď zůstat pracovat déle zdarma a dělat to "pro blaho všeho on-line lidstva" s tím, že příště už to tak budu muset dělat u každého projektu, protože si na to zvyknou . Nebo to zkrátka nechám tak.Dávat to za vinu "lenosti vývojářů" je asi jako dávat za vinu špatnou bytovou politiku "lenivým zedníkům" - oni klidně postaví celé bytové čtvrti, ale musí to dostat zaplaceno a o tom to je!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 17:55

Nějak mi to připomnělo starý dobrý acid test. Zkusil jsem AC3 na edge a OK - dojel do 100/100. Pak na chrome a hele, zastavil se na 95 a celou dobu je jen černobílý a vůbec tu nejsou ty barevné obdélníčky. Že by byl čas postřílet pár addinů? Nakonec firefox. Ten dojel do 97 a dva obrázky jsou taky špatnou barvou. Přitom tam mám jako extenze jen gmail notifier a ad block. Ty snad vadit nemůžou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 16:07

Když jsem přecházel z Exploreru, na Firefox, tak proto, že měl Firefox lepší doplňky. Po vydání Chrome, jsem přešel na Chrome, protože má zase lepší doplňky než Firefox i Edge, tak možná když nabídnou něco lepšího, přejdu zase na jiný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2018 15:22

Ako tu už niekto konštatoval, Mozilla sa prepadá do pásma bezvýznamnosti. Jej trhový podiel bude naďalej upadať. Zostane síce, prežije, ale analytici jej podiel na trhu v najbližších dvoch - troch rokov odhadujú len kdesi na úrovni 2,5 až 2,8 %.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 15:08

Ve Windows používám jako defaultní prohlížeč Firefox (resp. customizovanou verzi Waterfox) a nemám důvod si stěžovat. Vyhovuje mně vzhled, doplňky, i drobnosti typu záložek s oddělovači. Funguje mi v tom všechno, včetně dlouhých HTML5 videostreamů i 5.1 zvuk. Chrome je moloch, který navíc špehuje pro Google. Open sourcové Chromium pro Windows nikdo neudržuje, a z něj odvozené varianty typu Iron nebo Opera se mi nelíbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 12. 2018 14:11

Hlavně ať Firefox zůstane. Konkurence musí být. Děsí mě ta nadvláda Google služeb, Android dominuje v oblasti Smartphonů, Chrome v oblasti browserů, Google vyheldávač taky nemá skutečnou konkrenci,... Děsí mě to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 14:11

Mě. Opera developer na starším pc začala padat a když jsem dal firefox tak ne jen ze nepadá, ale je i rychlejší a bere mene RAM.
Pořád se mi líbí seamonkey a integrovaný editor html, NVUa kompozer. A jsem zvědavý jak dal TB na postu. Nemá podporu pro outlook jako evolution.. Ale evolution nemá verzi pro windows. Google se driv choval hnusne a neeticky vuci konkurenci. Umele omezoval Operu.Firefox OS a ubuntu phone je skoda ze neuspeli.
Ale je pravda že dává smysl aby vsichni vyvojari pracovali na jednom kvalitnim produktu. Chrome a chromium melo vice problému. Google tam pridal smirovani ktere bylo uzavřené a nic neřekl a zjistilo se to diky chromiu.Novy FF je mozna lepsi nez starsi verze nebo palemoon, ale lepsi integrace doplnku a seamonkey a TB je skoda jestli zaniknou..Palemon, TB a seamonkey a dalsi programy jako songbird a dalsi snad budou spolupracovat a zvládnou další vývoj sopečně.Chromium je s googlem provazane zkousi a implementuji nove funkce.. Doufejme ze budou svobodny software a snadno je bude moci přijmou a implementovat i firefox.. :)A lidem jako default davam firefox i kdyz chybi integrovaný prekladac.. Mohly by treba integrovat iandex, ma lepsi preklady nez google :) doplnky nejsou tak dobre integrovany, kdyz by byly tak to nemusi byt soucasti.. :)Dalsi vec co byla spatne a co je v chromech je společné přihlášení do služeb googlu i do prohlížeče..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 12. 2018 12:29

Pohledem vývojáře je Mozilla hezký příběh se smutným koncem už delší dobu a tyhle výkřiky to opravdu nezmění. Musím začít od Netscape Navigatoru, který byl svého času úžasný a i jako vývojář jsem si ho okamžitě zamiloval. Mozilla trpí příliš mnoha hlasy, představami a příliš širokým záběrem. Marnili prostředky a čas na zbytné věci (třeba poštovní klient Mozilla Thunderbird v době, kdy už byl jasný trend online klientů) nebo od začátku absolutně naivní Firefox OS. Mezitím jim ujel vlak, WebKit, V8 a Chromium jsou kvalitou mnohem dále a hlavně je používá většina vývojářů, jejich webové aplikace jsou pak na takovém prostředí bezproblémové. Základem Firefoxu je sice spolehlivý ale letitý engine Gecko. To co tam průběžně přidávají skrze projekt Quantum (existuje vize nového engine Servo) má bohužel velice slabou kvalitu a vývojáři se od toho i nadále odvrací. Snad všechny velké webové frameworky používají při vývoji defaultně Chromium pro průběžné testy během kódování, běh unit testů i těch e2e. U těch je pěkně vidět, jak je Firefox už jen okrajovou záležitostí, bývá tam mnohem více chyb a déle trvá, než je někdo opraví, vývojářskou komunitu už Firefox moc netrápí. Mozilla se propadá do bezvýznamnosti. To spíše přijde něco zcela nového a třeba to ani nebude web, co jednou Chromium ohrozí, ale teď mají skutečně monopol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2018 09:24

No, hlavně že Mozilla dělá všechno proto, aby se Firefox (i když ne jádrem) podobal Chromu, že ... Kdepak je ten starý dobrý customizovatelný FF ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
08. 12. 2018 08:52

Má pravdu. Stav, kdy měl jeden prohlížeč 90% trhu, už tady byl a z pohledu uživatele to nebylo nic dobrého. Kdo ho nechtěl, nebo nemohl používat, tak měl prostě smůlu. Už ani vývojáři webu to neřešili a místo hlášek o cookies psali jen "optimalizováno pro Internet Explorer x.y".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor