Firefox | Mozilla

Šéf Mozilly kritizuje přechod Edge na Chromium: „Je to hrozné“

Šéf Mozilly Chris Beard není nadšený z novinky, která aktuálně hýbe světem internetových prohlížečů - Edge přestává používat své vykreslovací jádro EdgeHTML a přechází na Chromium, ze kterého vychází nejpopulárnější prohlížeč Chrome. Proč je to špatně, Beard popsal v emotivní příspěvku na blogu.

Jako problém Beard vidí, že tímto krokem vznikne monopol a do vlivové sféry Googlu se dostane ještě více online obsahu. „Díky přechodu na Chromium Microsoft předal spoustu internetového provozu Googlu,“ vysvětluje šéf Mozilly.

Zároveň ale uznává, že krok dává smysl z obchodního hlediska. „Google je tak blízko kompletní kontrole infrastruktury našeho online života, že už nemusí být výhodné se proti tomu vzpírat,“ píše Beard. Přechod tak vnímá jako jakési smíření se s prohrou ze strany Microsoftu, kdy vedení zhodnotilo, že Chromium bude nejpohodlnější a nejvýhodnější varianta pro všechny.

Pokud se lidem změna nelíbí, šéf Mozilly navrhuje, aby přešli na Firefox. Vedle Safari od Applu už je to jediný prohlížeč, který si drží zaznamenatelný tržní podíl a zároveň má vlastní vykreslovací jádro (Gecko). „Bude rozhodnutí Microsoftu pro Fifrefox výhodné? Může být. Posilování Googlu je riskantní na několika frontách,“ uvádí Beard.

Poslední konkurence

„Ze sociálního, občanského a osobního hlediska je předávání fundamentálního internetového provozu jedné společnost hrozné. Právě proto Mozilla existuje. Nesoupeříme s Googlem, protože je to podnikatelsky výhodné. Soupeříme s Googlem, protože je to zdravé pro internet,“ pokračuje.

Hlavní obavou šéfa Mozilly nicméně je, že vývojáři přestanou své weby optimalizovat pro Firefox, protože bude stačit uzpůsobit vše pro Chromium. „Pokud má produkt jako je Chromium dostatek tržního podílu, tak je pro vývojáře a podniky velmi jednoduché přestat se starat, jestli fungují i na něčem jiném,“ popisuje Beard.

Jeho obavy jsou velice reálné a mohou se snadno naplnit. Google Chrome je zdaleka nejoblíbenější a podle serveru Statista drží 67 % světového trhu. Edge se pohybuje někde kolem 4,24 %. Dohromady tak mají přes 70 %. O zbytek se dělí Internet Explorer s 6,97 %, Safari s 5,13 % a Firefox s 11 %. Internet explorer je ale relikt minulosti a Safari absolutní solitér, který navíc také vychází ze stejných základů jako Chromium, Firefox tak zůstává v boji sám. Úplně sám.

Diskuze (56) Další článek: DUEL: Měl by být jeden Android od Googlu, nebo více verzí od výrobců telefonů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,