Šéf Intelu v Praze: vláda musí podporovat vzdělání, výzkum a IT infrastrukturu

Včera se v Praze konala konference společnosti Intel Digital Transformations, jejímž hlavním účastníkem byl výkonný ředitel společnosti Intel Craig Barrett. Ve své přednášce se první muž Intelu věnoval problematice vlivu IT na výkon ekonomiky a životní úroveň obyvatel. Jako řešení problémů s vysokorychlostním internetem propagoval technologie Wi-Fi a WiMAX.

Pražská konference Digital Transformations pořádaná společností Intel se i přes účast zástupců mnoha významných firem a samozřejmě i evropských manažerů Intelu stala doménou jednoho muže – výkonného ředitele společnosti Intel, Craiga R. Barretta. První muž největšího světového výrobce procesorů pro osobní počítače držel klíčovou přednášku o vlivu informační strategie na konkurenceschopnost ekonomických subjektů od úrovně malých podniků po národní státy a politické celky jako je Evropská Unie. Stejně jako v případě návštěvy Billa Gatese byla přednáška založena na již prezentovaných faktech, Craig Barrett se však poměrně dlouho věnoval specifikům české ekonomiky a přiložil také vzkaz českým politikům.

IT je cesta k úspěchu

Základní tezí, ze které Craig Barrett vychází, je významná závislost produktivity práce a životní úrovně na využití informačních technologií. Jejich správné využití zvyšuje šanci firem na úspěšné přežití střetů s konkurencí, která je stále výraznější díky vstupu nových firem z asijských zemí a Ruska na globální trh. Kromě hrubé výpočetní síly je důležitá komunikace a výměna dat prostřednictvím internetu, který je ve své vysokorychlostní podobě jedním ze základních nástrojů pro růst efektivity ekonomiky. Jako argument podporující svá tvrzení použil ředitel společnosti Intel právě data získaná z vlastních zdrojů. Intel dnes prostřednictvím elektronické komunikace prodává veškerou svou produkci a nakupuje veškeré základní suroviny pro výrobu svých produktů. O využití IT v rámci firmy svědčí i to, že Intel provozuje přibližně 100 000 osobních počítačů na 80 000 zaměstnanců, přičemž významná část těchto počítačů je mobilní a má podporu bezdrátových sítí.

ITC v práci, ve škole i doma

Velký vliv na nasazení ITC (Informačních a telekomunikačních technologií) v celé škále situací má vláda každé země. Vliv vlády na efektivitu ekonomiky stojí podle Craiga Barretta na třech základních pilířích – vzdělání, výzkumu a infrastruktuře. Podpora vzdělávání a využívání informačních technologií ve výuce má připravit studenty na to, co je čeká v reálném životě. Člověk, který přijde do zaměstnání vybavený znalostmi informačních technologií, bude podle Barreta pracovat efektivněji. Stejně důležitou roli hraje penetrace počítačů v a internetu v domácnostech. Jako příklad kvalitního využití IT pro zvýšení efektivity uvedl šéf Intelu formou videoklipu Sazka Arenu, o které jsme ve vztahu k IT nedávno psali. Další příklad spojený s videoprezentací se týkal prolínání informačních technologií do netechnických oborů, jako je distribuce cukrovinek společnosti Ferrero v České republice, při které jsou používány iPaqy vybavené GPRS a GPS moduly napojené na software české společnosti Sunnysoft. Během živé ukázky potom došlo i na předvedení technologie RFID, kterou Intel podporuje.

Od rozpoznávání řeči ke hvězdám

Craig Barrett se věnoval i problematice dalšího vývoje PC a výpočetního výkonu. Moorův zákon o zvyšování výkonu počítačů na dvojnásobek každých 18 měsíců bude podle Intelu platit ještě dalších deset až patnáct let díky využívání nových výrobních technologií a zvyšování počtu tranzistorů na čipu. Neplatí ale, že hlavním motorem růstu výkonu bude růst taktovací frekvence. Výkonnější počítače pak umožní skutečné nasazení aplikací pro rozpoznávání hlasu nebo prvky umělé inteligence, Craig Barrett připomenul v této souvislosti nepříliš úspěšný závod robotických automobilů. Za rok prý díky nárůstu výpočetní kapacity počítačů dojedou alespoň některé vozy až do cíle. Praktické nasazení vysoce výkonných počítačů dokumentovalo další video z České republiky tentokrát věnované clusterovému systému pro astrofyzikální výpočty, který je sestaven ze šedesáti čtyř dvouprocesorových serverů s procesory Itanium.

ČR: propadáme z internetu

V části přednášky, která byla věnována specifickým problémům České republiky v oblasti informačních technologií, Craig Barrett hovořil nejvíce o nedostatečné penetraci osobních počítačů do domácností a minimálnímu podílu vysokorychlostního internetu ve srovnání s informačně vyspělým světem. Jako řešení problémů s nedostatečným pokrytím ADSL a dalších broadbandových technologií navrhnul Craig Barrett bezdrátové technologie, které umožňují vysokokapacitní datové přenosy i na značné vzdálenosti.

Kromě omezeného Wi-Fi, které je vhodné zejména pro pokrytí interiérů, navrhuje zejména novou technologii WiMax, který má umožnit tvorbu městských bezdrátových sítí díky dosahu až 50 kilometrů a maximální rychlosti 70 Mb/s na sektor s podporou řízení kvality služby. Craig Barrett se snažil vyvrátit také některé mýty o nepřipravenosti našich firem na nejmodernější technologie nebo o špatném zabezpečení bezdrátových sítí.

Vzkaz pro českou vládu

Na tiskové konferenci, která následovala po přednášce, Craig Barrett znovu připomenul klíčový vzkaz české vládě, který je podle něj možné aplikovat na každou vládu na světě: "Pro úspěch vaší ekonomiky jsou důležité čtyři klíčové body. Prvním je důraz na vzdělání, druhým je důraz na vědu a výzkum, třetím potom podpora budování infrastruktury. Čtvrtým bodem je obdoba Hippokratovy přísahy – nezpůsobit újmu, například nefungující regulací telekomunikačních služeb nebo špatnou ochranou hospodářské soutěže. Narozdíl od šéfa Intelu se ale obáváme, že tato slova nepadnou na úrodnou půdu.

Diskuze (46) Další článek: AMD oznámilo dokončení vývoje duálního 64bitového procesoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,