Byznys | Bulvár a vtípky | Foxconn

Šéf Foxconnu skončí ve vedení firmy. Bohyně mu poradila, aby kandidoval na prezidenta Tchaj-wanu

Před několika dny internetem kolovaly spekulace, že zakladatel a ředitel Foxconnu Terry Gou se chystá rezignovat na svůj post. Jako vysvětlení bylo uváděno, že chce dát ve vedení šanci nové generaci. I když tento důvod může stále částečně platit, je tu jeden mnohem větší - Gou se rozhodl kandidovat na prezidenta Tchaj-wanu.

Gou to oznámil ve středu, jak informuje Business Insider. Zda se stane oficiálním kandidátem, se teprve uvidí, nejdříve se bude muset účastnit primárek přední tchajwanské opoziční strany Kuomintang. Pokud je vyhraje, stane v prezidentských volbách, které se budou konat v roce 2020.

Zahraniční média již upozorňují na paralelu s Donaldem Trumpem, který také pocházel z byznysového prostředí. Gou je aktuálně nejbohatší Tchajwanec a říká, že chce směřování země vzít trochu jiným směrem - oproti současným pokusům státu vydobýt si větší nezávislost na Číně má v plánu s komunistickou zemí více spolupracovat.

Vstoupit do prezidentské volby mu podle jeho slov poradila taoistická bohyně moří Mazu, která za ním přišla ve snu.

Gou Foxconn založil v roce 1974. Firma původně vyráběla plastické součástky pro televize. Dnes je největším zaměstnavatelem na Tchaj-wanu a největším světovým smluvním výrobcem elektronických komponentů. Vedle iPhonů a dalších produktů Applu sestavuje produkty například pro Sony nebo Microsoft. Dvě továrny má i v Česku, v Kutné Hoře a Pardubicích. U prvního města dokonce Gou vlastní zámek Roztěž.

Firma přijde o svého šéfa ve chvíli, kdy se snaží více diverzifikovat své podnikaní a přestat tolik spoléhat na zakázkách pro Apple. Není však jediná, která si bude muset zvykat na nové vedení - končit bude i ředitel Alibaby. Ředitel výrobce čipů TSMC rezignoval loni. Konkrétní plány projedná Gou na zasedání představenstva Foxconnu v létě.

Váš názor Další článek: Netflix získal dalších 10 milionů předplatitelů, v USA ale růst značně zpomaluje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,