Šéf Asusu prozradil, že nedostatek procesorů Intel bude pokračovat až do poloviny roku 2019

Nedostatek a vyšší ceny u procesorů Intel už nás trápí několik posledních měsíců a podle vyjádření šéfa Asusu Jerryho Shena to vypadá, že se problém nepodaří vyřešit ještě minimálně dalšího půl roku, upozornila redakce Digitimes.

Důvodem tohoto problému je stále odsunovaný start výroby na novém 10nm procesu, který by měl značně ulehčit již značně přetíženým linkám, které aktuálně produkují čipy na 14 nm. Podle posledním zpráv dodá Intel v posledním kvartálu tohoto roku zhruba o 2 miliony méně procesorů, než by bylo potřeba. A to povede opět k horší dostupnosti a dále zvyšujícím cenám.

Šéf společnosti Asus se nyní vyjádřil, že tento stav bude trvat ještě minimálně do poloviny roku 2019. Vyhlídky tedy nejsou moc optimistické, a pokud plánujete zakoupit procesor od Intelu, měli byste tak asi učinit co nejdříve.

Jisté naděje vzbudilo nedávné prohlášení Intelu, který slíbil velké finanční investice do rozšíření výroby ve svých továrnách v Irsku a Vietnamu. Později se ale ukázalo, že tyto investice se netýkají samotné kapacity výroby, ale následující testování a pouzdření čipů.

Jerry Shen dodal, že Intel dává prioritu ve výrobě procesorům Xeon a výkonným modelům Core platformy HEDT. Proto nedostatek procesorů postihne hlavně klasický desktopový trh. Postup Intelu je pochopitelný, v serverové oblasti jsou mnohem vyšší marže, než u klasických procesorů do domácích počítačů.

Diskuze (12) Další článek: NASA přistane v Jezeře. Vybrala další místo, kde mohou být zbytky života

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,