Šéf Applu Steve Jobs má další zdravotní problémy a míří na odpočinek

Výkonný šéf Applu Steve Jobs opět odchází na zdravotní odpočinek a po nějakou dobu se nebude tolik podílet na vedení společnosti. Jobs o tom dnes informoval v dopisu pro zaměstnance, kde zároveň uvedl, že z firmy ani svého nejvyššího křesla neodchází a bude se podílet na strategických rozhodnutích. Správní rada jeho krok podpořila.

Jobsovu funkci dočasně převezne provozní šéf firmy Tim Cook, který už slavného inovátora zastupoval v roce 2009, když podstoupil transplantaci jater. “Požádal jsem Tima Cooka, zda by nepřevzal každodenní vedení Applu. Jsem přesvědčen, že Tim a zbytek výkonného týmu odvedou skvělou práci při realizaci našich plánů pro rok 2011,” píše Jobs ve svém e-mailu.

Jobs jako marketingová a strategická hodnota

Nemocemi sužovaný šéf zároveň vyzval veřejnost, aby respektovala jeho soukromí. Je si totiž vědom toho, že média jeho zdravotní stav pečlivě sledují a že jeho přítomnost v Applu má vysokou hodnotu. Akcie společnosti například negativně zareagovaly při fámě, že se slavnému lídrovi hodně přitížilo. Při vyvrácení této spekulace se hodnota akcií vrátila na původní hodnotu.

V roce 2009, když Applu vládl Tim Cook, se však firmě podařil první rekordní růst, když hodnota akcií meziročně vyrostla o více než 100 %. Je tedy otázkou, zda má Jobs nakonec pro Apple tak vysokou hodnotu. Na druhou stranu investoři a analytici mají důvěru v dočasné “úřednické” vedení v podobě Tima Cooka, v Jobsovi ale sledují vizionáře a stratéga s pevnou rukou a významnou marketingovou hodnotou. Jeho přítomnost na pozadí tedy trh relativně uklidňuje.

Apple pro tento rok opět chystá několik novinek. Spekuluje se například o iPadu 2, novém iPhonu 5, obměně řady MacBook či iMac atp. Firma zítra oznamuje fiskální výsledky za poslední fiskální čtvrletí, které by měly pokračovat ve výborné tradici z posledních období. Americký NASDAQ aktuálně na Jobsovo onemocnění nereaguje, 17. ledna je totiž ve Spojených státech svátek a na burze se neobchoduje. Hodnotu akcií proto bude velice zajímavé sledovat zítra, kdy se stav okolo Jobse pokryje s finančními výsledky. Frankfurtská burza zareagovala negativně, když hodnota cenných papírů klesla o 7 %, odpoledne ale začala posilovat.

Steve Jobs už prodělal dvě závažná onemocnění. V roce 2004 se úspěšně vyléčil z rakoviny slinivky a v roce 2009 prodělal transplantaci jater. Současné zdravotní problémy nespecifikoval.

“Apple velice miluji a doufám, že se vrátím co nejdříve. Mezi tím bych za sebe a rodinu všechny poprosil o respektování našeho soukromí,” uzavřel Jobs své prohlášení.

Diskuze (65) Další článek: Hybridní tablet Notion Ink Adam jde do prodeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,