Šéf Amazon AWS: i přes příjem 30 miliard dolarů jsme stále v prvotní fázi cloudu

Amazonu se podařilo předběhnout všechny velké hráče a jako první naskočil na vlnu cloudu, než si všichni ostatní uvědomili, že je to nutná budoucnost a velký zdroj „nových“ příjmů. Díky tomu nabízí největší portfolio služeb a produktů, které mohou využívat jak startupy, tak i ty největší společnosti i celé vlády. Šéf AWS (Amazon Web Services) ale v rozhovoru pro stanici CNBC prozradil, že i dnes jsme stále na začátku cloudového trhu jako takového.

Andy Jassy, který má v současnosti v Amazonu na starost celou tuto divizi, oznámil, že plánovaný příjem dle nejnovějších čísel (run rate) už je na hodnotě 30 miliard dolarů za rok a to pouze v rámci USA. V ostatních zemích je křivka růstu příjmu pozadu o 12 až 36 měsíců.

Zmínil také fakt, který bylo možné pozorovat i u nejnovějších finančních výsledků - meziroční růst příjmů z cloudu je stále velmi vysoký, v nejnovějším případě 45 %. Ukazuje to, že trh má stále obrovský prostor k růstu a je tedy skutečně ještě v rané fázi vývoje.

Klepněte pro větší obrázek

V posledním čtvrtletí Amazon vykázal příjmy z cloudu (AWS) v hodnotě 7,4 miliardy dolarů, což vychází jako roční run rate 29,6 miliardy dolarů. Lze ale očekávat, že za celý letošní rok dosáhne na mnohem vyšší hodnoty, které by mohly být i přes 40 miliard dolarů.

Diskuze (4) Další článek: Týden Živě: Ohebný Huawei, podivné dvoustopé objekty a kritizované USB 3.2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,