Sedmá Opera dokončená

Nové verzi webového prohlížeče Opera jsme se v redakci podívali na zoubek. Naše dojmy jsou především pozitivní, i když konkurence je některých oblastech schopna nabídnout více.
Po necelých dvou měsících beta testování je mezi námi finální verze alternativního prohlížeče pro platformu Windows. Celý vývoj jsme měli možnost podrobně sledovat v podobě dvou veřejných betaverzích – a zřejmě si zde můžu s klidným svědomím vyjádřit své uznání, protože s každou novou verzí docházelo k opravě poměrně značného množství oznámených chyb. Jako jeden příklad za všechny mohu uvést problémy první betaverze sedmičkové Opery při zobrazování stránek Živě.cz.

Nyní, kdy již máme před sebou finální vydání sedmé Opery, můžeme směle prohlásit, že nárůst rychlosti vykreslování stránek (především ve srovnání s šestkovou řadou) je jasně patrný. Stále sice narazíte na webové stránky, na kterých si takzvaně „vyláme zuby“; zde lze však jistý podíl viny přikládat také autorům těchto stránek, kteří ve snaze o co největší seberealizaci sáhli po poněkud proprietárních řešeních a implementacích.

Snad největším vylepšením této verze webového prohlížeče je rozšířená a přepracovaná podpora síťových standardů. Je známé, že předchozí verze Opery měly s některými z těchto technologií nemalé problémy a proto byla Opera skutečně znalými uživateli spíše odmítána. Sedmá verze měla vše vylepšit – a zdá se, že se jí to povedlo, protože nová verze podporuje (pochopitelně mimo jiné) také CSS2, HTML 4.01, ECMAScript i DHTML.

Přepracováno je také uživatelské rozhraní – celá Opera je teď po nainstalování modřejší a graficky uhlazenější a poměrně dobře tak zapadá do výchozího modrého schématu operačního systému Windows XP. Opera byla také průkopníkem v oblasti „myšoidních tahů“ neboli anglicky mouse gestures, s jejichž pomocí se běžná práce s prohlížečem zpřehledňuje a usnadňuje, protože pomocí speciálních tahů prováděných se stisknutým pravým tlačítkem můžete obnovit aktuální stránku, otevřít stránku novou nebo zavřít tu stávající i procházet historií.

V sedmičce však narazíte na více užitečných drobností. Označíte-li totiž nějaký text a poté na něm stisknete pravé tlačítko myši, můžete v kontextovém menu jednoduše a rychle přeložit označený text do některého ze světových jazyků. Lze také nechat si jednotlivá slova vyhledat ve výkladovém slovníku či ve slovníku naučném. Bohužel radost z plného využití těchto šikovných funkcí kalí zjištění, že není podporována naše mateřština.

Hodit se za to může nový panel se seznamem všech odkazů na stránce, integrovaná správa hesel pro snadné vyplňování formulářů, či pokročilé možnosti surfování jen s využitím klávesnice.

a ala Commodore 64Lahůdkou jsou uživatelské styly, můžete si například zobrazit libovolný web tak, jak bude vypadat v textovém prohlížeči, případně pro extrémisty i na starém Commodore 64, lze zvýraznit tabulky a elementy pro snadnější ladění či dále upravovat vzhled stránek. Ačkoli je Opera určena pro běžné prohlížení stránek, má integrovánu i emulaci prohlížeče na kapesních počítačích. Snadno tak lze ladit stránky nejen pro běžné počítače, ale také pro kapesní počítače.

Hodně se ale zapomíná také na fakt, že Opera (alespoň co se platformy Windows týče) není jen webovým prohlížečem, ale že obsahuje také integrovaného klienta elektronické pošty. K vašemu účtu elektronické pošty můžete přistupovat prostřednictvím protokolů IMAP i POP3, přihlašovat se můžete také k diskusním skupinám či pracovat s účty webových poštovních služeb. Na ovládání e-mailového klienta si zřejmě budete muset chvíli zvykat, ovšem na druhé straně máte v jedné aplikaci k dispozici k dispozici dvě internetové služby. Chybí snad jen integrovaný komunikátor ICQ, na který jsem si v Netscapu 7.01 skutečně zvykl.

Novou Operu lze chápat především jako konkurenci právě zmiňovaném prohlížeči Netscape (a nikoli Internet Exploreru), který také v jedné aplikaci sdružuje několik internetových technologií, kromě již zmiňovaného klienta ICQ dokáže webové stránky prohlížet i vytvářet, cizí mu není ani organizace času či práce s elektronickou poštou. Tam, kde Netscape (a potažmo i Mozilla) poráží Operu v komplexnosti poskytovaných služeb, tam mu Opera vrací tvrdý protiúder na poli systémových prostředků, na které je mnohem méně náročná.

Při testování jsme nenarazili na žádný nepřekonatelný problém a můžeme tak Operu 7 s klidným svědomím všem doporučit alespoň k vyzkoušení. K dispozici máte ke stažení verzi se zabudovanou podporou aplikací napsaných v jazyce Java (velikost archivu 13 MB) i verzi bez Javy (velikost archivu 3,8 MB).

Diskuze (32) Další článek: Finální KDE 3.1 a OpenOffice 1.0.2 CZ RC1

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,