Sedm kotev, které táhnou PC ke dnu

PC tu bude navždy a všechny ty tablety a ultramobilní počítače jsou jen doplňkem. Možné to je, ale stejně tak se možná dočkáme chvíle, kdy klasický x86 počítač zmizí z mainstreamu.

Po několika měsících je tu další soupis kotev. V minulosti jsme hledali slabá místa a rizika Linuxu, Applu, Windows a nakonec také Googlu. Tím jsme popsali velkou čtyřku, která dnes pokrývá svět spotřebitelských výpočetních technologií, nicméně chybí ještě to nejdůležitější – samotný počítač.

Dnes se tedy pokusíme sepsat sedm potenciálních hrozeb pro PC, personal computer, tak jak jsme jej doposud chápali. Pod PC si tedy představujeme klasický velký počítač s desktopovým systémem a procesorem architektury x86/64, případně stejně vybavený notebook a ultrabook. Vše ostatní pro nás v tuto chvíli bude svět mobilních počítačů a tolik profláknutá post-PC éra.

Množné číslo používám protentokrát z toho důvodu, že jsem při hledání kotev vyrazil za inspirací o patro níže do redakce časopisu Computer.

První kotva: Trh s PC je za zenitem?

Asi nejcitovanější a jasně měřitelnou kotvou současných PC je prostý pokles růstu celého trhu v posledních čtvrtletích. Počítače a notebooky se samozřejmě i nadále prodávají v ohromném množství, ale při pohledu na grafy to vypadá, jako by už byl celý trh na vrcholu a co nevidět začne klesat. V grafech níže jsem čerpal z čísel Gartneru (čtvrtletní odhady světových prodejů za posledních pět let), pokud si ale dohledáte odhady jiných analytických společností, poměry se nebudou lišit – pouze detaily.

prodej PC podle Gartneru.png prodeje PC podle Gartneru.png
Čtvrtletní a roční světové prodeje PC (stolní a notebooky) podle Gartneru v letech 2007 až 2012. V ročním grafu je 4. čtvrtletí 2012 dopočítáno tak, že je stejné jako 3. čtvrtletí, realita tedy nakonec může být i výrazně lepší podle vánočních nákupů. Zdroj dat: tiskové zprávy pro daná čtvrtletí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,