Sedm kotev, které táhnou Linux ke dnu

Linux je rychlý, efektivní a bezchybně pracující operační systém. Je odolný vůči nákazám, útokům hackerů a další havěti. Bohužel, tento výrok platí pouze v laboratorních podmínkách.

Kotva č. 7: Software a hardware

Programů je pro Linux skutečně mnoho, jejich kvalita a ergonomie je ovšem kolísavá a v mnoha případech skutečně katastrofální. Trochu mi to připomíná raný Android Market, který zpočátku obsahoval také velmi slabé programy těch, kteří si to chtěli „prostě jen vyzkoušet“. V té nejširší open source komunitě takto ovšem „zkouší“ skoro každý, k těm nejlepším desktopovým a relativně bezchybným programům tak nakonec patří snad jen webové prohlížeče.

pitivi shotwell.png
Linux a open source dal světu množství velmi kvalitních programů,
jednoduchá střižna Pitivi nebo správce fotografií Shotwell k nim ale nepatří,
svou funkční výbavou totiž připomínají spíše programy z konce 90. let minulého století

To se týká i hardwaru. Pokud si koupíte notebook s předinstalovaným systémem, máte jistotu, že vše bude fungovat od přepínání integrované grafiky na dedikovanou až po tu poslední kontrolní diodu a funkční klávesu. To je v případě Linuxu naprostá iluze, a i když si nakonec svého „tučňáka“ vyladíte k dokonalosti, zabere to v lepším případě dny a týdny. Pro geeky je to výzva a jistě i zábava, proč by se měl ale zbývat studiem nejrůznějších komunitních anglických fór náš právník nebo lékař, který se chce doma věnovat rodině a počítač je pro něj služebník, nikoliv otrokář.

Většina těchto kotev jsou spíše drobnosti a vy byste mohli najít hromadu těch skutečně velkých a dokonale „provařených“. Jsou to ale tito drobní šotkové, kteří nakonec způsobí pachuť, nejistotu a brzký návrat začátečníka do bezpečných vod okenního, nebo jablečného světa.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,