Sedláme Linux, 8. díl: procesy

Diskuze čtenářů k článku

radek cervinka  |  02. 08. 2003 22:35

Nerad se poustim do diskusi, ale teprve s Linuxem mam pocit ze pocitac dela to co chci ja a ne to naopak. Jinak jeste pozn: clovek musi rozlisovat jadro OS a aplikace (to ohledne te stability). V linuxu existuje spousta programu co jsou nestabilni (az me to nekdy ...), ale o jadru se to rict neda.

Tudiz pokud se vam aplikace zhrouti - nikdy (nikdy nerikej nikdy) by sebou nemela vzit SYSTEM a ohrozit ostatni aplikace (pokud neni chyba v jadru, ale i pak jsou urcite mechanismy jak treba rict jadru ze je to v prd...i a ze by teda bylo vhodne aby se aspon pokusil ulozil co se da a vypnul se) - dokazte tohle na Win. Nebo se muzete zkusit priklasit po siti a zkusit odstrelit program co vas privedl do potizi....

Co se mne osobne moooooc libi je zavadeni a uvolnovani modulu (tj. ovladacu). Ja kdyz zjistim, ktery modul obsluhuje muj HW (a neni to vubec tezke zjistit) a ten kousek HW mi prestal fungovat tak proste unloadnu modul a znova ho zavedu a je to (bez restartu). Navic veskera konfigurace ohledne HW je v nekolika malo textovych souborech takze kdyz chci preinstaloval system, tak si je uschovam a pak je ze zalohy nahraji a cela konfigurace HW je za mnou.

Dalsi priklad: pripojovani disku a symbolicke odkazy. Mam treba na disku ISO a chci se do nej kouknout. No problem. Proste ho pripojim jako dalsi disk.

Nebo muzu treba pripojit soubor jako dalsi disk a po skonceni prace proste vezmu ten soubor a OK. Nekdy bych brecel jake mam moznosti. Ale

ta moznost tu je a nekdy to treba budu potrebovat.

Ohledne podpory HW: Od meho kamarada jsem koupl TV kartu, jelikoz se mu nelibil jeji obraz ve Win a chtel ATInu. Tak jsem ji rozchodil v linuxu (4 radky v konfiguraci) a kdyz jsem mu ukazal vysledny obraz (bez directshow filtru a z anteny:) tak mi rekl ze jsem peknej parchant a ne kamarad:) (cistunky obraz jak na palucku v rubisku).

Stejny clovek se pred mesicem odhodlal ze si linux vyzkousi (no uz to byl druhy pokus).

Tentokrat na to nesel pres KDE a spol, ale pres komandlajnu. Trvalo mu to tyden a prskal jak sysel. Me to stalo taky trochu nervu, ale ukazal jsem mu jak si ma tu informaci najit a ted ne ze by byl 100% spokojeny, ale jde to. Pouziva WindowMakera a shell a je OK.

Pro vetsinu uzivatelu windows byl duvod pro vyzkouseni a (obcasne pouziti) Linuxu mplayer. (www.mplayerhq.hu). Tento program nema obdoby.

Ohledne toho kilovani: Kazdy program by mel byt jak na windows tak na linuxu spusten v oddelenem pametovem prostoru (virtualni adresovani 4GB) a tudiz by mel byt nezavislej na zbytku sveta a mel by se dat odstrelit. Pokud si alokuje nejake systemove prostredky mel by byt OS schopen je uvolnit (stejne jako uvolni neuvolnenou pamet po ukonceni procesu).

Ohledne prikazove radky: kdyz chci prehrat film co je rychlejsi:

- otevrit si nejaky prehravac tam otevrit dialog a vybrat avi, dale vybrat titulky

- nebo napsat mplayer neco.avi -sub neco.sub ?

Schvalne si to zkuste stopnout... a na koukani na film fakt GUI nepotrebuji

A posledni vec: Pokud ma nekdo opravdu rad pouze graficke programy typu Windows Commandera (jako ja) tak at zkusi *Seksi Commander*

dost - mozna i vic ne TC, hold snazime se:)

radekc.regnet.cz a tam je sekce screenshoty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  05. 08. 2003 10:54

Mluvíte mi z duše. Po přečtení druhé kapitoly knihy Linux v kostce od O'Reilly tak mit vedle se be Vilika Branu, tak to neprezije. Používání M$ DOSu a později woken považuji za újmu na zdraví. Kdo nechce, nepochopí. Všechno na co si jen vzpomenete jde udělat z příkazové řádky a mnohem rychleji a efektivněji, než v té parodii na OS a nepotřebujete na to tisíce specializovaných programů. Když si vspomenu na co všechno jsem si musel psát zvlášť prográmky a teď to mám strčené doslova pod nos a bez programování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TeeJay  |  01. 08. 2003 12:19

Docela se tu bavim o vyvolavani flameware nekterymi jednodussimi jedinci. Nepatrim mezi super Guru v adminovani obou systemu, ale neco vim. Na sluzebnim notebooku mam oba systemy (W2k i Mandrake 9.1). Zacinam se ale vice priklanet k tomu druhemu. Kdo nekdy programoval, tak vi, ze uptime ve win je cardinal typ = max hodnota je 47,5 dne. Pak uz se vynuluje a jede znova. Ze by ochrana udaju M$ o delce nerestartu?

Zdravim vsechny normalni IT lidicky.... 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepa  |  30. 07. 2003 16:17

Autor serialu zesilel.
Odrazuje potencialni proste uzivatele tim, ze do nich husti prikazovou radku.
Prikazova radka je skvely nastroj. Ovsem v rukou nekoho, kdo tomu rozumi a vi co dela a treba dela admina serveru.... Pro ostatni zde mame graficka prostredi. Tento serial by snad mel ukazat Linux predevsim _prostym_uzivatelum_ - JSME PRECI NA ZIVE, nikoliv technikum.
A samozrejme, ze prihlouple reakce nenechaly na sebe dlouho cekat - uz tady jakysi chytrolin kaze, jak je Linux pitomej, ze neumi ukoncovat aplikace kliknutim atd )
JEZISMARJA - AUTORE, vzpamatujte se ! Uvedomte si, ze zde delate medvedi sluzbu. Tady nejsme na Rootu, ale na serveru, ktery ctou z 95% Lameri. Ti pak budou pomlouvat, kde se da...Oni samozrejme nevi o cem mluvi (ani to, ze prikazova radka je i ve Windows - jen hloupejsi), ale jejich pomluvy i tak skodi. Precte si to nejaky Managor a treba diky tomu Linux prohraje v nejakem podniku...
Lamerum a Managorum to musite ukazovat trochu jinym zpusobem - oni chteji barevna svetylka, listicky atd... To vsechno Linux take poskytuje... Az jako bonus pro hloubavejsi bych daval radkove prikazy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J. Benadik  |  30. 07. 2003 18:13

Dlho som rozmyslal, ci ma vyznam sa ozvat, ale vidim, ze so svojim nazorom nie som sam.

Ja by som sice na autora siet nehadzal - mam uctu ku kazdemu, kto dava svoje vedomosti a skusenosti k dispozicii - ale tato koncepcia je podla mojho nazoru skutocne nestastna, v tom musim suhlasit.

Predstavoval som si, ze serial, ktory ma pritiahnut a zaujat sirsie masy BFU (nemyslim to nijako pejorativne), bude vystavany v prvej vlne cisto uzivatelsky a az neskor prejde na hlbsie veci, kam radim prikazovy riadok. Cize naozaj najprv trochu teorie co je to distribucia (to bolo spravne urobene) a potom ako konkretnu distribuciu nainstalujem (ale podrobne napr. konktretna jedna - dve najrozsirenejsie distribucie), popis toho, co to vlastne v ktorom momente ten instalak po mne chce a potom nakonfigurovanie zakladneho DESKTOP prostredia (myslim tym napr. zvukovku, grafiku, tlaciaren, modem - viac radsej v prvom kole nie). Potom ako sa do systemu nalogovat, ako ukoncit session, zastavit system, neskor oboznamenie so zakladnymi moznostami nastavenia samotneho prostredia (nastavenie mailu, pozadia, window manazery, klavesove skratky, manazment procesov, prepinanie a pod.). Stale hovorim o grafickom prostredi !!!

Potom by nasledovalo nejake blizsie zoznamenie sa so zakladnymi Office prostriedkami (stacilo by OpenOffice a K-Office), az potom by som presiel dalej a rozsiril serial o zlozitejsiu administraciu - nastavovanie prav uzivatelov, atd. Stale hovorim o DESKTOP prostredi.

Tretie kolo by som venoval serverovskym sluzbam (najprv grafickym nadstavbam) a nakoniec prikazovemu riadku. Totiz az sem sa chce dostat mensie percento pripadnych zaujemcov - pre vacsinu by bolo podstatne to prve. Hlavne by ich to neodradzovalo a zmensil by sa vyskyt primitivnych vylevov typu prvy prispevok diskusie.

Viem. lahko sa to hovori a mudruje - sam na takyto serial cas nemam, ale takto by som k nemu pristupoval ja. Trufam si tvrdit, ze je to vhodnejsi postup.

Beno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kysela  |  30. 07. 2003 18:54

Ale na vsechny tyhle veci prijde rec. Ja to beru podle jine koncepce - nejdriv vysvetlit fungovani a pak grafickou nadstavbu a ulehceni prace. Tato metoda se osvedcila. Uznavam ale, ze kdybych zacinal psat na zive tento serial znovu, postupoval bych tak, jak to predestirate Vy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  30. 07. 2003 21:03

Taky si myslim ze jste zvolil spatne poradi. Vzdyt se podivejte na dementy typu PetrII (nebo jak ma ten nick), jak tady zvatlaj a siri bludy. Bezny clovek si pak rekne: hele tomu chlapkovi to nejede, to bude nejaky shit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kysela  |  30. 07. 2003 21:15

To bych nerekl. Prudici se vyskytuji vsude. A u clanku o GNU/Linuxu obzvlast. :) To nesouvisi s poradim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rek  |  31. 07. 2003 08:59

Ze svych zkušeností školitele, mohu říct, že se mi takový přístup nevyplatil. Velká většina lidí chce jen používat a ne rozumět. Je třeba začít tak, aby měli pocit že se velmi lehce naučili velmi mnoho a až pak začít s tím proč to tak funguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kysela  |  31. 07. 2003 18:30

Uf, kolikrat budu jeste muset reagovat na podobne prispevky? :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kysela  |  30. 07. 2003 18:52

Tohle uz se tu resilo nekolikrat a ja na to nekolikrat reagoval. Nebojte se, ke grafickemu rezimu prejdeme uz pristi tyden.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub C.  |  31. 07. 2003 11:36

Správně nenechte se odradit.

Ačkoliv používám aktivně linux už 4 roky pořád objevuji něco nového.
Jak ve Vašich článcích tak v rozumných a neagresivních příspěvcích.<br>

Jinak můžu všem doporučit malý program, který jsem teď nedávno objevil. Jedná se o poznámkový editor TREEPAD s možností strukturovámí do stromové hierarchie. Je dostupná jak pro Linux tak pro Windows. Pouze neřeší jednotně kódování (nedělá to pře unicode, ale protože informace jsou uloženy v čitelném formátu nebude problém si napsat nějaký script na převod do unicode).<br><br>

Zde je adresa:<br>
<a href="ttp://www.treepad.com/linux/treepadlite/">http://www.treepad.com/linux/treepadlite/
<br>

Je to pro mne, pro člověka s krátkou pamětí, výborná pomůcka na rychlé dělání poznámek a tipů.

Jakub








Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  30. 07. 2003 09:58

Chtel bych vyuzit prilezitosti a zeptat se na jednu vec. Existuje clipboard pro Enlightement? Stacilo by mi prenaseni textu. V KDE to sice jde, ale ty to resi nejak samy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan Bibr  |  30. 07. 2003 10:41

To, co levym oznacis je automaticky v clipboardu a prostrednim to z nej vyndas. Plati pro cele X bez rozdilu KDE nebo Enlightenment. Umi to ale jen text.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  30. 07. 2003 11:30

Trochu bych uvedene poopravil. V moderních X už není ve schránce prostý text, ale podobně jako v mailu může být html i prostý text, tak ve schránce může být text uložen i se svým mimetypem (ostatně vokna to dělají podobným způsobem, akorát po svém; rozuměj nekompatibilně, nestandartně a vůbec ...). To umožňuje novým aplikacím uložit do schránky strukturovanou informaci i ekvivalent v prostém textu. Za domácí úkol doporučuji vyzkoušet vybrat v Mozille na nějaké stránce text, obrázky a tabulky (levým tlačítkem) a pak prostředním tlačítkem kliknout do OO.o a pak třeba do nějakého textového editoru (vi{m} ). Samozřejm také fungují klávesové zkratky (v X standartně Ctrl+Ins, Shift+Ins, Shift+Del), ale ty pracují pouze s textem (jak logické, když mám ruce na klávesnici, patrně asi píšu text, když mám ruku na myši, patrně můžu chtít vybrat i nějaké složitější objekty). Jinak po spuštění gpm funguje myš i v konzoly. To je statně důvod proč spousta lidí ani X nezapíná a vystačí si s konzolý (aby ne, když jich můžu mít až 12) vystačí a ještě v tom mohou spouštět i grafické programy (svga, nebo fb).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JB  |  30. 07. 2003 08:37

trochu v serialu postradam detail a to sice jak spravne linux vypinat a restartovat (vypinacem to je dost prasarna), tusim prikaz init a jeste jeden, ale nevim jak je to presne. dal by me zajimalo, jak linuxu se sendmailem jednoduse vysvetlim, aby na maily pro konkretniho usera odpovedel prednastavenym textem (neco jako nahrada za out of office...) jinak diky za pekny serial a vetsinou i uzitecne diskuze

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Kania  |  30. 07. 2003 08:42

Prikazem init muzete pocitac vypnout nebo pouzijte:

- halt
- reboot

pro out of office se pouziva napr. program vacation

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roger  |  30. 07. 2003 08:46

man halt :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x_k'  |  30. 07. 2003 08:49

Na tom neco je. Clanky jsou kvalitni a pro Linuxu neznale celkem povzbuzujici, lec obcas strohe.... Osobne bych opravdu jako prvni uvedl jak se prihlasit, odhlasit a system vypnout. Autorovi bych ale nedaval vinu, protoze toto je klasicky problem, tzv. "neuvedomnela znalost", kdy autor neco bezne pouziva a pak se to snazi priblizit (chvalyhodne) nekomu, kdo o tom nevi nic. btw: proc myslite, ze manualy pise nekdo jiny nez programator ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  30. 07. 2003 10:02

Pro restart staci ctrl + alt + delete nebo shutdown -r now, pro vypnuti poweroff nebo shutdown -h now, shutdown muze pouzivat jen root.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  30. 07. 2003 11:59

Pro vypnuti bych u toho shutdownu pouzil spis option -h (halt) a ne -r (reboot).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  30. 07. 2003 13:49

No dyt jsem to tak napsal. Ale jestli to neni jasny, tak -r reboot, -h halt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hony  |  31. 07. 2003 03:06

Jezisi kriste. Mozna vypadam jako provokater, ale jestlize se linuxovi odbornici dohaduji jak se ma vlastne linux vypinat, tak co si mam o tom myslet? Ja si ho chtel nainstalovat, ale rozmyslel jsem si to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
moje  |  31. 07. 2003 10:13

aha
jak se podle jmena diskutujiciho (nebo podle neceho jineho)
pozna, ze prispivajici je odbornik ?
Nemate nahodou drivery ke kristalove kouli ?
shanel jsem je, ale jak u linuxu tak u windows je to podle mych zkusenosti unsupported device.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  01. 08. 2003 10:18

A proč by jsme se nemohli dohadovat jak Linux vypinat. Když máte v jádře podporu ACPI a máte AT bednu a vhodnou desku, tak můžete vypínat pomocí tlačítka na bedně a ono se to korektně vypne. Pokud by jste chtěl něco obskurnějšího, tak si zkuste nastudovat co udělá

echo F /etc/powerstatus ; kill -SIGPWR 1

echo O /etc/powerstatus ; kill -SIGPWR 1

a

echo L /etc/powerstatus ; kill -SIGPWR 1

My v Linuxu nevypínáme jen jedním způsobem přes tlačítko START
i když i to jde udělat.

P.S.: Malá nápověda: man init

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  01. 08. 2003 10:22

Sakra debilní konference na Živě, ani jednoduchý příkaz se tady nedá postnout. Takže před /etc/powerstatus má být pravá špičatá závorka >

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  20. 08. 2003 11:42

Kdyz uz jsem zacal rejpat, tak me napada, ze ve windows pouzivam na vypinani nekoli zpusobu (CTRL+ALT+DEL, rundll32, tlacitka START, vypinac na bedne, programky reboot.exe a halt.exe ...) a nevim, ktery je spravny. Poradite mi nekdo co pouzivat, abych ty Windows spravne vypnul?
Hezky, ze se v clanku o Linuxu diskutuje o widlich!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa  |  03. 08. 2003 20:52

A dá se Linux nějak uspat (hibernovat) jako wokna? U WinXP používam jenom hibernaci, protože normální start je strašně dlouhej. Je ale pravda, že tak s 10ti procentní šancí se systém už neprobudí. Díky, Vláďa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kysela  |  30. 07. 2003 10:32

Jejej, no vidite to... tak to se omlouvam, na tohle jsem zapomnel. :) Uvedu to tedy v zaveru popisu ovladani textoveho rezimu, tj. pristi tyden.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JB  |  30. 07. 2003 15:43

no vypada to, ze zpusobu jak to udelat se naslo az dost spis me porad trapi ty maily - uvedeny program vacation mi nedela vubec nic. neni nahodou jiny zpusob nebo priklad, jak ho pouzit? s tim co je v manu mi to nefunguje.

diky JB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  30. 07. 2003 12:42

mno uplne nejlepsi je mit pocitac s podporou desek ATX -v biosu sinastavite aby se pocitac suspendnul a linux se postara o ostatni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  30. 07. 2003 14:31

alebo mas moznost rozchoddit ACPI a vypinat korektne vypinacom ja som to rozbehal len kvoli svojej manzelke ale odvtedy prestala vypinat i sdvoj terminal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hony  |  30. 07. 2003 00:32

Jezis, ten linux je pitomej, to neumi zavirat aplikace normalne? A ten PID, to je CO?<br><br>
A co to vyhledavani, ve windows stisknu F3 a muzu vyhledavat, vyhledany soubory mam v okne a muzu s nima delat co chci, treba si je prohlizet, mazat a podobne. Tady se mi jen vypisou na obrazovku, kdyz jich je hodne, tak je ani neuvidim a nekdo si napise a pak je staci jen smazat. To je mam pak vsechny opisovat? To je tada na NIC! A to jsem jeste slusnej. Mozna ze je linux stabilni, ale k cemu, kdyz je uplne nepouzitelnej. Uz chapu proc se pouziva jen na servery, ty si jedou a nikdo je neobsluhuje, takze to ze je neovladatelny nikomu nevadi, fuj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ritchie  |  30. 07. 2003 01:54

Pitomej není Linux, ale pravděpodobně ty. Je vidět, že Linux je pro tebe španělská vesnice. Jenže normální člověk si o Španělech nemyslí, že jsou pitomý, když jim nerozumí ani slovo.

Co je to normální zavření aplikace? Jako Alt+F4? To samozřejmě v Linuxu lze. V KDE mám nastaveno pro zavření okna krom Alt+F4 i Alt+Esc, jež se mnohem lépe mačká. Konzolové programy zase celkem spolehlivě zabírají na Ctrl+C. kill se používá v nouzových případech, kdy program / aplikace nereagují (obdoba Ctr+Alt+Del a ukončení aplikace ve winXP). V KDE mám nastavený xkill na Ctrl+Win+Del - kurzor se změní na lebku se zkříženými hnáty a problémové okno odstřelím jedním kliknutím. IMO Linux je v tomhle ohledu komfortnější než Windows.

Pro hledání samozřejmě existuje i grafické udělátko podobné tomu ve Windows. Ale já ho nepoužívám, protože prostě na find nedostačuje.

Nuže jak vyřešíte ve Windows následující problém: Máte adresářovou strukturu a v ní mezi jinými i postscriptové soubory. Chcete vytisknout ty postscripty, které patří skupině tiskarna a byly vytvořeny za poslední měsíc. Počet relevantních souborů se pohybuje v řádu desítek, takže interaktivní práce by byla na obtíž.
V Linuxu se to dá vyřešit jedním findem. :-p

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  30. 07. 2003 02:03

tenhle clovicek se snazi jen marne provokovat :)) na nej je zbytecne kazde slovo :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  30. 07. 2003 02:06

btw pro linuxovy kill -9 neexistuje we woknech ekvivalent ,protoze to co dela taskmanager je zaslani zpravy aplikaci ,ze se ma uzavrit - coz samozrejme nemusi udelat - nehlede je dost procesu we woknech ,tkere ani nekickne operator - a v graficem prostreedi schazi ten trojhmat ve woknech jako sul... -(ctl alt bckp)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  30. 07. 2003 02:07

teda operator - myslel jsem admin...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  30. 07. 2003 07:07

staci taskmanagera pustit pod systemem a killnes si vsechno (teda myslim, ja sem zatim vsechno ukoncil)... jeste se mi nestalo, abych taskmanagerem neco neukoncil... i kdyz jaky signaly to predava procesum teda nevim, ale je pravda, ze nekdy se musi docela dost pockat, nez se zobrazi okynko, ze proces neodpovida a jestli ho ma jako ukoncit....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hehe  |  30. 07. 2003 10:37

1) Windows nema signaly ale messages

2) TaskManager odstreli vzdy uplne vsechno a hlavne rychle, krom servisu! (Ale ve Win9x neni TaskManager ale 'TaskManager' )

3) Linux potrebuje takove 'silne' nastroje, protoze mu casto v X-kach padaji aplikce )))))))))))) A to casteji nez ve Windows. Tvrzeni ze Linux je stabilnejsi je podle mne mytus!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  30. 07. 2003 11:06

ad 1) Linux má signály i messages. To jsou dvě rozdílné třídy a nejde je zaměňovat.
ad 2) To je hezké a co když přestane reagovat klávesnice a myš?
ad 3) Akorát v Linuxu si můžu vybrat, která aplikace mi v tom může spadnou, ale ve woknech když mi spadne IE, tak jsem v pr..li jak Baťa s dřevákama. Když narazíš na bugovou aplikaci v Linuxu tak si vyber jinou, nebugovou, nebo bug oprav, reportuj ... Když narazíš na komplet bugové GUI woken tak nenaděláš nic. Když mě naštvaly nové GNOME, nic mi nebránilo přejít na IceWM a sem spokojený jak želva. Když mě sere winGUI, co mám dělat? Když se mi nelíbí IE jako backend pro dialog fileselect, můžu použít jiný?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  30. 07. 2003 16:59

Zvláštní je že mě IE nepadá, win98 i win xp mě šlapou jako hodinky a nepamatuju se kdy jsem naposledy viděl modrou obrazovku. A to vás upozorňuji že na mém compu se nedělá jenom v kancelářském balíku. Tak co pořád linuxáři říkají že windows věčně padá, že IE padá a kde co od MS že padá, když to tak není? Asi neumíte holt pracovat se skutečným OS, protože jste si zvykli hrabat se v příkazové řádce imitace OS ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  30. 07. 2003 20:58

jake je nasazeni toho stroje? Bezi 24/7? Jake aplikace se pouzivaji a jaka je typicka velikost souboru? Clovicku vy tady (pravidelne od zacatku serialu a v kazdem dile) jen zvatlate jak je co nahovno aniz byste se na to vubec podival .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  30. 07. 2003 21:08

no na kompu kde bezi 24/7 se moc iexplore asi poustet nebude, navic urceni takovyho kompu je pro aplikace, ktery pobezej furt a teda sou maximalne vyladeny, tam asi nejaky kill nema moc smysl, jedine pro ladeni nebo testovaci ucely, ale to pak zase uz neni 24/7. Takze jesli linuxaci nadavaj, jak se vsechno na Win kouse, tak taky asi o 24/7 nemluvi, ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  31. 07. 2003 09:01

bohuzel mluvi - pokud mluvim o systemech bezici 24/7 - winy nelze v podstate na rozumnou uroven vyladit nikdy - mluvim ted z vlastni dlouhe zkusenosti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  01. 08. 2003 10:02

A to se mílíte pane. Můj applikační server pracuje už 2 měsíce bez restartu a to na něm pracuje 5 lidí zárověň v tak problematických aplikacích jako je OOo a Mozilla. Chtěl bych vidět jak by to dopadlo s M$Opice a M$IE, krom toho, že bych chtěl znát tu cenu a HW jaké bych musel mít aby mi to běželo na té parodii na OS na které pracujete vy.

P.S.: Já vím 2 měsíce je ostuda, ale měnil jsem jádro.

P.P.S: HW na kterém může 5 lidí naráz v jednom okamžiku pracovat s kancelářským balíkem OOo a Mozillou je AMD 750MHz a 768MB RAM Chceto jen použít skutečný OS a nemusí vám pod stolem rachotit HD a máte náklad na každé další pracovní místo cca 7000Kč

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  30. 07. 2003 23:45

Ale nežvatlám pane odborníku. A to ani v nejmenším víte? Jenom mám s vaším miláčkem svoje zkušenosti už od  Red Hatu verze 5.0 a tak vím moc dobře o čem mluvím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lefti  |  30. 07. 2003 22:19

dalsi debil co vyvolava flamewar :Petr II.
taky asi chce ban na ip

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  30. 07. 2003 23:51

Další debil kterýmu se nelíbí pravda o LINUXU budete patrně vy. Není-liž pravda?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
egres  |  31. 07. 2003 08:46

skus ten komp aj zapnut ...popripade ked ho zapnes aj nanom rob a necum do obrazovky !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  02. 08. 2003 13:45

Díky za radu. Když comp zapnu tak na něm také pracuji a ne že bych jenom "čuměl" na obrazovku. Abych ale mohl opravdu pracovat, potřebuji mít skutečný operační systém víš. A proto tedy mám na HDD WINDOWS XP Profesional a nebo WIN98. Ty mám ale spíš jenom pro hraní jedné letité hry, pro práci už nejsou. No a v Linuxu se dá skutečně jenom "čumět" na obrazovku, nebo se ještě může člověk piplat s jeho vzhledem a s kompilováním všeho možného. Použít ho pro práci nejde, když to neumí ovládat moderní periferie, nakonec ani spoustu běžných starších to nerozeznává a neumí to tedy s nimi pracovat. Není to tedy OS, když jde jenom o jeho trapnou náhražku.

Místo kecání o ničem byste na linuxu už konečně měli začít také pracovat tak, abyste z něho skutečný OS už po tolika letech vykrádání nápadů z jiných systémů udělali. Změňte ty pro mnoho uživatelů nepochopitelné balíčky na instalaci programů ve stylu WINDOWS. Nesekejte stovky různých distribucí Linuxu doslova jako Baťa cvičky a udělejte jednu nebo dvě distribuce pořádné a použitelné i běžným uživatelem, který ví houby o kompilování jádra. Nevykrádejte věčně WINDOWS když na ně tak házíte špínu. Dnešní uživatel vážně nechce věčně psát hromady příkazů v příkazové řádce. Dnes se používá grafické prostředí v OS a představte si že ke každému počítači je připojená i myš. Tak na co nutit lidem počítačový pravěk? To byste také mohli brzy po nich chtít návrat k děrným štítkům, nebo dokonce ke kuličkovým počítadlům zn. Sčot!

Uvědomte si už jednou, že běžný, (třeba i domácí uživatel), není většinou odborník v IT. Z toho prostě musíte začít vycházet a pro tyto lidi musíte váš milovaný Linux upravit. Jinak nikoho nemůžete nikdy přesvědčit o tom že je to dobrý OS. A to ani lhaním o jeho nulové ceně. Suse i Mandrake nejsou právě nejlevnější a když si uvědomíte jenom malý cenový rozdíl mezi jejich distribucemi a mezi OM verzí Windows zakoupených s novým compem, nemáte vlastně žádnou, ani jen relativní cenovou výhodu. Windows totiž až na malé vyjímky skutečně nainstaluje a nakonfiguruje každý amatér, který umí PC aspoň zapnout. To o Linuxu rozhodně tvrdit nemůže nikdo z vás linuxářů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  20. 08. 2003 12:36

Neoushlasim s tebou:

Ad instalace Instalaceni programy ve Windows me ukrutne stvou. Zakazal bych je. Ja si chci program spustit a ne ho instalovat. Treba na to, abych si doinstaloval do Windows chybejici notepad.exe musim minimalne minutu klikat a pritom notepad.exe staci nakopirovat do jakehokoliv adresare.

Ad vykradani = jsou to prave Windows, kdo se inspiruje. Vzdyt jiz samotne graficke rozhrani ale treba i OLE ci drag&drop (o vecech jako TCP/IP nemluve) si windows jaksi vypujcily. Ja jsem snad vsechny napady videl drive na nejakych UNIXech, nez se to objevilo ve windows.

Ad snadnost ovladani? Bez cygwinu (GNU prostredi pod Windows) bych ve windows asi umrel. Byt treba jen prave kvuli vyhledavani souboru pomoci prikazu find. Napriklad - lze vubec ve Windows najit soubory editovane minuly mesic a v listopadu o velikosti 10-20kB a obsahujici slovo faktura? Komfort prikazove radky je mnohem vetsi nez komfort grafickeho rozhrani (ano, jsem nepritel KDE a podobnych molochu. I kdyz na druhou stranu takove K-Development... )

Ad tisice distribuci - prave nemoznost volby ve windows je trestuhodne svazujici. Clovak ma vse nalinkovane a beda kdyz chce neco, co neni standard - jednoduse to nedostane. Napriklad me silene stve nemoznost si nadefinovat/zmenit zkratjive klavesy.

Ad mys - mys praci silene zpomaluje. Ale opravdu silene! Zakazuji ji pouzivat kudy chodim. Je dobra akorat tak pro zacatecniky, kteri pousti program poprve a jeste neznaji klavesove zkratky, kreslire a na cut&paste terminaloveho okna. Mys zpusobuje ze clovek pri praci nepremysli, jak si ji zjednodusit.

Ad domaci uzivatel - nemluvis o OS ale o aplikacich. Navic zrejme pouze o kancelarskych aplikacich. Jako OS Linux stabilitou windows prekonava, coz z meho pohledu znamena, ze je lepsi, zel v kancelarskych aplikacich diky "kompatibilnimu DOC standardu" vede MS. Slovo "zel" jsem uzil protoze, chudak uzivatel ma bud dobry OS a slabsi aplikace a nebo naopak. Specializovane aplikace jsou naopak domenou UNIXu. Co mohu posoudit, tak v podpore HW jsem v Linuxu oproti Windows problemy nemel.

Pletes se, ze obsluha je lajkem je nemozna. Napr. v nasi firme si kazdy muze vybrat, do jakeho OS nabootuje a i sekretarky se 6-ti strankami navodu plneho screenshotu se bez dalsiho zaskoleni a bez problemu a dotazu prihlasi, nakonfiguruji a vyridi postu, vyedituji *.doc ci *.xls, vytisknou... Jediny problem je s kalendarem, neb Outlook genereuje neco, cemu snad nikdo v jiname nez windowsovem svete nerozumi.

Uc se hochu pouzivat pocitace, nebo za chvili nenajdes uplatneni...

O.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  20. 08. 2003 13:54

ad instalace: instalace pomahaji standardizovat prostredi vytvarene pro beh ruznych programu, overuji pritomnost ruznych knihoven a popripade je i doinstaluji, navic si muzes jednoduse vybrat, co si chces nainstalovat... a to vsechno je u vsech instalovanych programu provedeno ve vicemene stejnem stylu. Co ti na tom teda vadi? kdyz si chces notepad zkopirovat, tak si ho zkopiruj, kdyz nainstalovat tak si ho nainstaluj. Na linuxu si muzes gimpa taky zkopirovat a nebo vlozit instalacni cd a nainstalovat si ho s opravou systemu, to je uplne to samy...

Jo a volkswagen ukradl mercedesu volant... navic je jasny, ze vetsina linuxu se snazi vizualne podobat windowsum, aby s tim meli uzivatele ten nejmensi problem. Inspirace je soucasti zivota... Dela to kazdej a delas to i ty.

ad cygwin :) Jo, kdyz nemas graficky rozhrani, pak mas potrebu hledat soubory takhle... :) trochu nadnesene vyjadreni, ale je to tak... navic to co jsi uvedl umi i windowsy... a windows commander urcite. Vzdycky se smeju, kdyz linuxak se zastava konzole, jak argumentuje exacema na prohledavani souboru. Uplne kazdej ti to rekne, ale ze je graficky rozhrani ve windowsech prehledny, hezky a rychly to ti uz nerekne... holt kazdej mame to svoje.

ad zkratkove klavesy: Tohle de, nebo slo (win 98).... a rozhodne windowsy nabizeji jiny moznosti, jak pustit to co chci (quick launch, plocha, start menu, i klavesovy zkratky se daji nadefinovat).

ad mys: vas nazor, podle me se bez ni neda efektivne pracovat... a bez grafickeho prostredi rozhodne ne (vyvojari, analytici, manazeri, sekretarky, urednici)

ad domaci uzivatel: nazor proti nazoru, u me na kompu sou windowsy stabilnejsi nez linux, takze muj nazor muze taky byt opacny... a stejne na tom je i hw podpora... specializovany aplikace urcite jsou domenou unixu (sitovy servery, vypocetni masiny), ale jestli na tom chces delat vsechno (prace, filmy, hry, hudba, inet), tak jedine windowsy

Je mozna, ale neni efektivni... prostredi je pomaly, openoffice taky...

"Uc se hochu pouzivat pocitace, nebo za chvili nenajdes uplatneni..."

Btw. nemate stale vic pocit, ze se stavate otrokem sveho pocitace?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  20. 08. 2003 20:26

Neda mi to abych nezareagoval.

Uvodem co mi vadi na Windows a na unixech:
Ve Windows me vadi tolik veci, ze lze obecne rici, ze "Windows mi vadi" Jsem nucen je pouzivat z duvodu kompatibility dokumentu. Netvrdim, ze cele windows jsou uplne spatne (rozhodne zasadne prispely k obecne pocitacove gramotnosti), ale Windows resi nektere me suzujicimu problemy v porovnani se nabizejicim unixem natolik nestastne, ze se proste neudrzim a stezuju si. Navic me opravdu padaji minimalne 2x tydne a to pouzivam jen MS aplikace ( + TotalCommander + UltraEdit) a drtivou cast prace delam v Xwindows (Reflection). Kdyz delam tu samou praci v Linuxu, tak mi nikdy nespadl.

V unixech mi vadi, ze neobsahuje MS Office, kterou musim pouzivat.


Ad instalace:
Vadi mi instalace tak jak jsou propagovany Microsoftem. Vyhody zavislosti v napr. RPM na ten ci onen produktu jsou fajn, ale kdyz pracuji na 4-rech pocitacich (stanickach), tak nekdy mi pripada, ze nedelam nic jineho, nez ze porad dokola instaluji. To plati zejmena pro Windows, ale posledni dobou se mi tento pocit zacina dostavovat i v poslednich distribucich GNU/Linuxu, dokonce i ve Slackware.

Naopak treba zmineny Cygwin mam v jednom adresari a vzdy kdyz prechazim na jiny pocitac, jen si tento adresar prekopiruji ci na nej udelam diff a rozdil prekopiruji a jsem v pohode. Neco podobneho udelat s napr. MSOffice ci MSIE nelze (ale s Mozilou naopak lze).

Stve me, ze Microsoft nuti vyvojare cpat konfigurace do Registru misto do souboru - opet zpusobuje problem prenositelnosti programu na jiny stroj a zejmena udelat zalohu konfigurace. Na kazdem pocitaci tak mam programy nastavene trosku jinak.

Jak jsi jiz asi pochopil, nechci kopirovat Notepad ale cele prostredi. V unixu zabalim $HOME a par binarek (zatim jsem z nestandardnich veci nepotreboval vic nez staticky prelozeny bash, vim, less a barevny ls a xterm) to je vse. Ve Windows toto vyresit nedokazi a to ac mam skripty, ktere kopiruji vselijake mozne adresare ruzne rozlezle po disku.
Samozrejme ze jsou uzasne programy pro Windows jako UltraEdit a Wincmd, (bez kterych bych snad ani nedokazal pracovat) ktere staci pouze prekopirovat. Ale to jiz nejsou Windows, navic si je clovek musi dokoupit, ne ze si je stahne a zkompiluje.

Vlastne kdyz je rec o Windows, rad bych zduraznil, ze uzivatel ma k dispozici jen aplikace: pbrush, notepad, write, MSIE, Outlook Express a nejaky multimedialni tvoric. Vse ostatni si clovek musi dokoupit, coz v pripade meho jednoho pocitace znamenalo jen za produkty od MS(Win2kPro + Office) 30 000Kc. Za plne funkci Linuxove prostredi (zel ne zcela kompatibilni) se neplati vubec nic. Navic mam zdarma prekladac, ktery by pro Windows stal odhaduji 40 000Kc. A kdyz jdu nekam, kde Linux neni, toto vse pustim z jednoho bootovatelneho Linuxoveho CD.

I v posledni verzi Windows plati "Nevstoupis 2x do stejnych Windows". Windows si pri kazdem restartu "neco predelaji", sem tam zapomenou nejake nastaveni, sem tam zmeni IRQ a spol. periferii, a tak leta oslavovane plug&play je stale spise "plug&pray"...

Jizliva poznamka kradenim napadu nezacala v mem prispevku, jen jsem uvedl, ze i MS si pujcuje veci jinde. A jsou to systemove zatracene podstatnejsi veci nez vzhled rozhrani, ktery se z mne nepochopitelnych dovodu snazi nekteri GNU-vyvojari za kazdou cenu kopirovat. Ty vec trochu prekrucujes. Co si tak matne vzpominam, tak prave s ukradenim OLE a cut&paste byly i nejake pravni rozruchy.

Nerozumim tve poznamce o cygwinu a grafickem rozhrani. Ty umis pustit Cygwin jinde nez v grafickem prostredi Windows? Ze ty jsi neprilozil pod kotel?!!! Honem do sklepa pro poradnou lopatu uhli!
Windows (a to ani TotalCommander, ktery neni soucasti Windows - btw. za kolik jsi ho koupil? ) mi nedavaji takove prostredky pro vyhledavani a praci s nalezenymi soubory, ktere mi dava find ac jiz prelozeny pro win32 ci Cygwin ci ten primo v UNIXU. Ty znas jakykoliv rychly prostredek pro Windows, ktery by mi rekl na kterych radkach vyhledanych souboru primo s nahledcem se nachazi hledany (nejlepe regulerni) vyraz, pripadne ho i nahradil ci otevrel k editaci s kurzorem na danem radku? A navic kdyz to delam na pocitaci treba kdesi v Asii a sedim v Praze (to uz je uplne jina kapitola)? A nebo dokazes pomoci WinCmd.exe z nalezenych souboru vyrobit html stranku?
Moc by jsi mi tim pomohl. Ted se mi vybavuje, ze to prvni vlastne umely NortonUtility6 pro DOS, ale muselo se to tam "naklikat"

Skoro bych rekl, ze si myslis, ze jsem Linuxak. Neni to tak, prosel vsim moznym. Trocha nostalgie: Zacinal jsem na Ohio (8-bit), ZX-81, ZX-Spectrum, pocitace v kufriku s 8080 a jen alfanumerickou klavesnici. Pak se ucil tech snad 10 prikazu co vyzadoval MSDOS3.30, propadl jsem win3.0 s AmiPro a pak win3.1. Nasledne jsem bojoval se zaklady UNIXy a nechapal, proc ostatni kolegove nepouzivaji to nadherne barevne rozhrani od MS, pro ktere jiz v te dobe byl Mosaic 1.1. Programoval jsem jednocipove pocitace bez OS, pak prisly win95 a ja pod natlakem robusnosti a moznosti unixu zacal strizlivet z puvodniho oblouzneni MS produkty. S rozsirenim se Linuxu jsem zacal na Windows nadavat, z neunixovych prostredi pricichl k OS2, VMS, MacOS8. A vzdy jsem stejne skoncil u prikazove radky, protoze pro opakovane akce vzdy byla bezkonkurencne nejefektivnejsi. A opakovanych akci ja delam vetsinu. "Konzoli" pouzivam i ve Windows, protoze "winword" (+ENTER) ci "iexplore" ci "wincmd" napisu mnohem rychleji, nez najdu prislusnou ikonu, byt ji mam primo v nabidce start - a to nepocitam cas na hledani mysi pod hromadou papiru. Kde mys naopak potrebuji jsou CADove aplikace ci bitmapove editory. Jinde je ale ovladani pomoci klavesnice rychlejsi. Pri kolikrat prohranych bojich s MSWordem s laskou vzpominam na WordPerfect v textovem modu. Snad jedina nevyhoda prace pouze s klavesnici je, ze pripadny spolupracovnik nekdy nestiha sledovat co ten druhy dela.

Jeste k MSOffice - opet je skoda, ze programy nemaji funkce tak zcela bezne v GNU prostredi. Kolikrat pri praci s wordem/excelem musim dokument predzpracovat ve vi. Btw. mit word prikazy (a rychlost) vi-cka, je to bezkonkurencni nastroj. Pripada mi, ze MS cilene nic nedotahne k dokonalosti.

Co rici zaverem?
Linux me pri praci osvobozuje, Windows svazuji. Nekdy mam pocit, ze jsem otrokem Windows.

Skoda, ze se nejak vytratil OS2. Operacni system to byl ve sve dobe z meho pohledu lepsi a pokrocilejsi nez Windows.

Jak se tak od verze 3.0 trapim s MS-Windows, s velkym potesenim pozoruji, jak stale vice veci je reseno obdobnym zpusobem jako v unixech. Preci jen za 30 let vyvoje unixu bylo vice casu vychytat vice veci nez mel Microsoft za 10 let vyvoje Windows a tak zrejme vsechny cesty vedou do Rima, pardon do unixu.

A uplne nadseny jsem z vyvoje MacOS, kde dnes graficka nadstavba bezi nad unixem. V predchozi verzi MacOS jsem totiz vubec netusil, kde je vlastne ten ci onen soubor na disku ulozeny. Kdyby se tak timto krokem vydaly Windows... ) Dost sneni!


O.

P.S. To jsem se nejak rozkecal... Slibuji, ze uz to vickrat neudelam. )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  20. 08. 2003 21:41

Tak neco z meho pohledu. Ja nepouzivam system pro to, abych vyhledaval nejake retezce ci z nich delal html stranky. Od toho operacni system vlastne ani neni, ze... Ja potrebuju system, ktery mi nabizi JEDNOTNE prostredi v co nejvice programech, tyto programy jsou pokud mozno rychle a prehledne. Toto vse mi windows nabizi. Naopak moje zkusenosti s linuxem nejsou nijak velke a asi ani nechci aby byly. Nevim, jestli bych svoji praci mohl delat efektivneji, mozna "podobne" efektivne, ale za jakou cenu? Mam cas si konfigurovat a stahovat ruzne nastroje, ktere mi umozni pracovat tak jak jsem zvykly? Mam cas se ucit prikazy vi, ci zkoumat, v cem kreslit UML schemata, nebo jak rychle a jednoduse editovat obrazek (zlatej mspaint), urcite i tady je nejaka pekna a pomala utilita? Mam cas resit problemy s HW, ktere na windows resit nemusim? Ano presne takove jsou moje zkusenosti. Timto odstavcem bych jenom chtel rict, ze pri vynalozene namaze na konfiguraci linuxu k obrazu svemu jsem si JISTY, ze mi takove prostredi neprinese zadne zrychleni v me praci. Kombinace TotalCommander + "windowsatko"-R + "windowsatko"-par_dalsich_pismenek + moje rychle prsty a naucene klavesove zkratky a prehled o tom, co kde mam mi zarucuji dostatecnou efektivitu uz ted. Kdyby snad moje prace byla prochazet soubory a hledat v nich nejaky text, prosim... ale spis bych sahl po cygwinovi nez po instalaci linuxu.

Btw. linux nainstalovany mam... par mych zkusenosti:


  1. TV karta chodi - SUPER!!! (nicmene stejny vecer jsem ji konecne rozchodil i na windows)

  2. hudba ani zvuk u filmu nechodi  (jde trhane a strasne pomalu...)

  3. po par pokusech o hudbu mi pada pocitac, nutny restart

  4. graficke prostredi je pomale, OpenOffice.org taky, problemy s USB mysi,

  5. souborovy prohlizec taky pomaly, nebo je to pomalym pristupem na FAT32? marne hledam linux commandera

  6. mam super pocit, ze mam vse a zadarmo

  7. ale co s tim vsim ted krome sledovani TV budu delat?

  8. zkontroluju mail, prohlizec ujde...

  9. chci si pustit muziku... aha ona vlastne nefunguje... budu hledat v diskusnich forech a stahovat ovladace, nebo provedu restart do XP?

  10. restart do XP...

  11. hudba supr, ani moc nezatezuje kompa, grafika daleko rychlejsi, k souborum se dostanu hned, nemusim cekat az se mi vsechny slozky vykresli v conqueroru... notepad sviznej, ne jako vi nebo SAM (nebo jak se to jmenuje), explorer - myslim ze jde o nejlepsi prohlizec vsech dob... proste jsem si zvykl, a prevykat si nebudu, nevidim smysl (btw. moc zminek o me praci tu neni, doma nepracuji moc casto)

  12. takze mam nainstalovanej linux, ale uz 3 tydny jsem si ho nespustil... nemam vlastne duvod

a krome toho vseho, vzhled vsech linuxovych aplikaci mi prijde nevkusny, staromodni a vsechna menu a nastaveni jsou neprehledna a vypadaji stejne (rozumej stejne neprehledne).

Ad instalace:
Rekl bych, ze duvodem pro registry je centralizace konfiguraci... nevim nakolik to bylo stastne reseni, nicmene je pravda, ze je tam spousta veci dohromady a nikdo vlastne uz ani nevi co... nicmene Microsoft nenuti vyvojare cpat configy do registru... pouze jim to nabizi a to je rozdil.

A to ze jsou programy placene? Vite, pouziva je naprosta vetsina firem, ktere diky nim usetri penize... kterymi dane programy zaplati. Na linux je k dispozici spousta softwaru zadarmo, nicmene o jejich dokonalosti, provazanosti (napr provazanosti vyvojoveho prostredi se zdroji OS), dokumentaci a podpore mam sve mineni.

To ze si windows pri kazdem startu neco predelaji, asi moc vazne nemyslite... preci jenom jde o operacni system a ne zadnou formu zivota. Odpovednost za spatne nainstalovane ovladace ci ruzne utilitky a tweaky pada vzdy a pouze na uzivatele.

Co se tyce kradeni napadu, asi se shodneme, ze kazdy vyuziva napadu jinych, neni to jen pripad MS.

Tim cygwinem jsem myslel asi tohle... kdyz pouzivate graficke prostredi a rozumnou strukturu adresaru na disku (prece jenom /var nebo /bin nejsou tak vymluvne nazvy jako treba "program files" nebo "documents and settings", a takovychto nazvu je na linuxu pozehnane), pak si neco nekam ulozite a nevite kam... a zacnete hledat a to je neefektivni (ne to hledani ale takovy postup). Takze opet opakuji, argument o vyhledavani souboru u me neobstoji, je to "ptakovina".

Co se tyce mysi, jeji vyuziti je pri hledani informaci nenahraditelne... kolik dokumentace je v podobe vlevo strom, vpravo text... a presne tak jsou organizovane i vyvojove nastroje, nemluve o minach (vidite, winmine.exe, dalsi supr aplikace :) A hlavne od te doby, co jsem si koupil MS mys, tak radsi delam s mysi nez klavesnici... jestli umi MS neco lip jak OS (asi namitnete, ze vsechno :) tak je to HW... ale nebojte, nemam nad posteli na zdi napsane MS a je hodne veci, co se mi na nich nelibi (krome toho, ze chteji platit za SW, ale chapu to).

Uz se mi zda, ze nevim o cem tu mluvime. Jde o spor MS vs. Linux, nebo grafika vs. konzole, nebo uz tu zadny spor neni?

Strucne na zaver bych rekl asi tohle:

Windows - super pro praci, vyvoj, zabavu, multimedia, grafiku, clovek ale musi vedet, jak se k nim chovat, nejen na ne nadavat

Linux - super pro sit, vyhledavani regularnich vyrazu v dokumentech a jejich nasledne vlozeni do html dokumentu, pro jednoduche ukony, ktere slozene do sebe vytvareji mocny nastroj pro uzkoprofilove (nekomplexni) cinosti. I zde plati, ze clovek se musi umet k OS chovat, nebo splace stejne jako na windows.

O grafice vs. konzole plati asi skoro to same.

No nic, vypnu MSIE, pustim cygwina a jdu se venovat programovani komunikace pomoci socketu v Ccku... ne proto, ze bych chtel, ale proto ze musim. Az s tim skoncim, budu si surfovat po netu, u toho poslouchat muziku a relaxovat na pro dalsi den v praci, pri kterem urcite ocenim spolupraci Outlooku s Wordem, graficke rozhrani pro pristup k databazi i kouzlo TotalCommanderu. A to vse svizne a bez padani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  21. 08. 2003 11:47

Poznamka vlozene zaverem pro autora: Tyto clanky jsem puvodne prohlizel, zda be nebyly vhodne pro meho znameho "klikare" ktery potrebuje obsluhovat Dreambox (Linux bezici na PowerPC). Clanky jsem shledal "doporucenihodnymi". Chvalim! Rozhodne jsem nemel v umyslu zaspamovat diskusi. Proste jsem se neudrzel, pardon.

Pro Bareta a spol.:

Acho jo. Jiz jen par poznamek k vecem, ktere povazuji vyslovene za nepravdu. Aneb jeste jeden vystrel z me strany,

Skoro ve vsem s tebou nesouhlasim!

Nezlob se, ale ty jsi tedy asi nikdy nevidel pracovat cloveka s Linuxem, kde veci, ktere nechapu proc tobe nejdou, funguji tak nejak sami bez nastavovani. V mem okoli (cca 100 kolegu) krome vyzsich manageru snad neznam nikoho, kdo by nenadaval na Windows, ze mu neco (a to dokonce aplikace, ne drivery!) tuhne a tak kazdy, jak jen muze, bootuje stanicku do Linuxu (tedy manageri nadavaji na Windows taky, ale tam bych problem hledal mezi klavesnici a zidli. Nejspis kvuli velikosti toho problemu Linux "nevyhledavaji"). Je. trestuhodne, ze kdyz spadne napr. MSIE, zacne blbnou i spravce oken a jinak nez  ALT+TAB nelze prepnout na jinou aplikaci a pustit dalsi aplikaci nez pres taskmgr ci bezici TotalCmd ci pod. S tim se ja potykam ve Windows opravdu denne a to i kdyz mi bezi opravdu jen MSprodukty. To je ten hlavni duvod, proc na Windows nadavam. V jinem OS (nejen LInuxu) jsem neco podobne hnusneho nezazil.

Ja nehajim Linux, ale nadavam na Microsoft, ze se dostatecne  neinspirovali nekde jinde ve vecech, ktere windows delaji opravdu ostudu. Ani nejsem Linuxak a doma Linux posledni roky krome minidistibuci na 3 disketach ci bootovatelnych verzi z CD ani nemam, protoze doma zpravidla nepracuji (a kdyz, tak prez modem), ale pouze si "hraji" (tzn, pouze MSOffice a prohlizeni fotek). Na ostatni mi bohate vystaci Cygwin (btw, kde si mj. hraji s ladenim Enigmy pro Dreambox, na co bych jinak ve Windows mohl uplne zapomenou).

Nojo, kdyz ty milne kvality aplikaci vztahujes na kvality OS. Kdyz uz jsem u aplikaci, tak ekvivalentni nastroje, co jsem kdy v Linuxu videl (napr. zmineny bitmapovy editory), mi chodily znatelne rychleji v Linuxu nez pod Win32. Priznavam, ze nepouzivam molochy typu KDE ani Gnome ci Staroffice. Ale to neni preci Linux! To jsou aplikace zrovna tak bezici i pod BSD, IRIXem, HPUXem SUNOSem ... a snad i Windows. Staroffice a Gnome jsem pro Win32 respektive cygwin prelozene videl a nejak me nezaujaly. Netvrdim ale kvuli tomu, ze Windows jsou shit, protoze tam je pomaly "divny" StarOffice a Gnome. Kdyz navic vim, ze divny se mi zdaji jen kvuli tomu, ze je neumim pouzivat, protoze jsem si s nimi hral jen 0.5 hodiny a ne stovky hodin, jako s MSOffice. Vzdyt kolem me je spousta kolegu, kteri Gnome ke sve plne spokojenosti pouzivaji. 

Ad vyhledavani:
Nevim jak ty, ale ja si umisteni souboru projektu (navic zdedene po desitkach predchudcu) nemohu zvolit a je pevne dano podle stanovenych internich pravidel, Snad nechces rici, ze kdyz mame adresarovou strukturu projektu vybudovanou podle ISO9000, ze v tom mame bordel?  Ano, spravne. je v tom bordel! A casto na nej nadavame!  Ale jinak to zel nejde. Je to dedictvi. "Muj" soucasny projekt  ma ve zdrojacich 1646 souboru v 259 adresarich (nepocitam verze). Dokumentace ma 2047 souboru ve 47 adresarich (pricemz cela agenda projektu ma 7093 souboru v 1984 adresarich od roku 2000) Nedokazi si predstavit, jak jinak bych bez "find -exec" nalezl pozadovane. Navic nektere adresare jsou pripojeny po relativne pomalych linkach, takze v nich v "realnem case" lze prohledavat jedine vzdalene. A to opet neumi jinak nez findem.

Pevne verim, ze jednou tu bude od kohokoliv OS s aplikacemy, ktery si vybere klady z obou zde diskutovanych prostredi a bude mit kompatibilni formaty dokumentu nejen sam se sebou, ale i s konkurencnimi produkty.

Proste ti vubec nerozumim a me dalsi mlceni znamene nesouhlas.

O.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tako  |  15. 04. 2004 18:04

Jsi zhulenej. Jinak to neni mozny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
...  |  13. 08. 2003 13:00

od ledna mám práci v internetový firmě (největší v čr, takže asi víte jaký). jsem osm hodin denně na počítači. mám otevřeno tak deset oken. každej den musim (a to zdůrazňuju - opravdu je to nutnost), několikrát restartovat. sedim na p4 2.4 a 384 ram. nevim, jak by to bylo v linuxu, a je pravda, že doma mi padá. ale je to z dost velký části proto, že s nim pracuju krátce, takže je to spíš asi mejma začátečnickejma chybama. byl jsem ale svědkem podobný práce, co dělám já, na linuxu a 4 hodiny to šlapalo v pohodě

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IUnknown  |  13. 08. 2003 14:27

Jezis marija, to s tim nema zas tolik co delat. Ja nevim, ze vsichni tady rikate, jak vam to a to pada nebo to a to ne. Ale prece je rozdil ne jenom v OS, ale i v kompu. Holka, ktera ma velky ramena a maly prsa taky nebude vypadat v bikinach dobre, tak se nemuzete divit, ze kdyz pracujete na kompech, ktery koupila firma na zakazku a sou v nich ne zrovna drahy a stabilni dily, ze tam vsechno pada. Tam by vam padal i linux a urcite tam pada i BIOS :) JInak teda ja mel nainstalovany Win98 asi dva a pul roku bez restartu, pouziti na kolejni siti - takze filmy, mptrojky, tuny softwaru (samozrejme freeware a shareware :), nainstalovana TV karta, furt pustenej explorer, icq a ftp... jenze na tehdy docela kvalitnim HW (deska ABIT, zadnej overclocking, temp 40 stupnu CPU). Verim tomu, kdybych pokracoval v anabazi neznackovych desek, grafaren a vytunenych ovladacu, ze bych restartoval Xkrat denne na Win i na linuxu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sss  |  30. 07. 2003 11:14

bod cislo 2 neni pravdivy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_  |  30. 07. 2003 12:59

ad 2) Rychlost si predstavujem inak ako ju predvadza Task Manager. V mojej predstavivosti je rychlost nieco ako "kill -SIGKILL pid".

Rovnako nie je pravda, ze odstreli vsetko, okrem servisov. Neodstreli ani ziadny program, ktory pouziva ASPI (napr. zakusnuty CloneCD alebo Nero).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barák  |  30. 07. 2003 19:53

1) Dejte mi postup, jak odstřelit např. Norton Antivirus, který právě skenuje soubory na disku...

2) Nevím, ale mně se často stává při pokusu o odstřelení (uživatelského) programu, že dá hlášku, že nelze ukončit, ať ukončím ladění či co (sorry přesně si to nepamatuju)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  30. 07. 2003 20:14

1) Nevim, jestli to tak je, ale prepokladam, ze antivirus si drzi zamek na souboru a soubor se neda potom zmenit. Kdyby tam takovej zamek zustal, tak by sestreleni NA bylo docela husty ne? TO je spis dobre, ze to nejde, nez spatne.

2) nikdy sem to nevidel, takze nevim... ale zkus teda ukoncit ladeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  30. 07. 2003 21:49

Heh, komiku, to jako resources prirazene k danemu procesu preziji zanik onoho procesu? Vidim, ze se to tu vskutku hemzi znalci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
baret  |  30. 07. 2003 22:02

Ja nevi jak to delaj windowsy, ty jo? Proste kdyz ten proces ma nejaky zdroje vymezeny, tak ho nemuzou ukoncit, nez je pusti... leda ze by mu do toho umely vlizt a pustit to za nej... Jinak ja znalec nejsem, jen rikam co si myslim a co mi prijde logicky, takze kdyz priste misto arogantni odpovedi reknes, jak to je, budu ti jenom vdecnej a asi ne jenom ja.

Fakt me bavi, jak se tady kazdej koupe ve sve vlastni aroganci a misto aby nekomu neco poradil, tak ho jenom sprdne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  30. 07. 2003 23:11

Funkce fopen() pri otevreni souboru vrati File deskriptor a ten je prirazen k procesu. File deskriptor je prachobycejna promenna v pametovem prostoru procesu, ktery je od ostatnich pametovych prostoru izolovany. Po ukonceni procesu tento pametovy prostor zanika vcetne file deskriptoru. Ve vyspelych systemech jako treba Linux existuje utilita fuser, ktera pro dany soubor (nebo TCP/UDP/UNIX socket) PID procesu, co jej ma otevren, toto okna nemaji vubec a je to opruz.
To byl zjednoduseny popis, celkova situace je trosicku slozitejsi.
Jinak Linux, pokud dany proces zatuhl pri cekani na vyrizeni i/o operace v kernelovem driveru napr pri ioctl(), zustava v "Defunct" stavu, a v nekterych pripadech se po zasahu spravce da z teto situace vybruslit. Pri padu nektereho s procesu multiprocesoveho programu zase muze dojit ke pripadu, ze proces zustane ve stavu "Zombie", podrobnejsi popis by byl dlouhy. Okna toto resi jednoduseji bud pad do bluescreenu nebo zakys slusby a samozrejme nasledny restart celeho pocitace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  30. 07. 2003 23:17

Jo, a proc jsem mluvil o Unixu, prace se soubory v DOSu a oknech je opajcovana z Unixu, ostatne tato filosofie je vrostla primo do jazyka C. Programy psane v C/C++ (jako jsou okna) musi se soubory chca/nechca zachazet priblizne stejne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa  |  03. 08. 2003 18:16

ad 2) - Mám jiné zkušenosti: WinXP Pro SP1, Administrátorský účet, počítač i systém jinak docela stabilní. Ale Excel 2000 se kousl po uložení tabulky na síťový disk (Samba na linuxu, ale uložil se zcela v pořádku) a nešel ani za nic odstřelit přes task manažer ani nijak jinak. Zajímavé přitom bylo zejména to, že přitom Excel do určité míry ještě v pořádku fungoval, překreslovalo se okno, dalo se zvětšovat, posouvat, rolovat v menu... Pomohlo pouze vypnutí systému (a to za dlouhou chvíli).

V linuxu kill -9 zabral snad úplně vždy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  30. 07. 2003 12:21

Taskmanager kill je equivalent unixoveho kill -15 co okrem ineho znamena, ze existuje 100tisic milion procesov, ktore taskmanagerom neodstrelim. Nehovoriac o tom, ze services sa taktiez taskamangerom nedaju zostrelit
Ale nahrada kill -9 je aj na Windows, kto to pozna, da mi za pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  30. 07. 2003 23:14

Myslis pskill od sysinternals? Ten je opravdu vykonny, pobije vsecko. Jenze Billovy okna na to nejsou stavene a pskillovani je obcas nepekne nakopne. Zkratka a dobre, okna jsou k hovnu, a kde je moznost brat neco jineho, wokna nebrat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubos  |  31. 07. 2003 10:58

Tak tak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xx  |  30. 07. 2003 10:38

Myslim, ze v Resource Kitu pro wokna existujou celkem zajimavy tooly a tusim, ze tam bude i kill ... jen tak na okraj.

Jinak ten blbec s tim prvnim prispevkem je opravdu blbec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hermik  |  30. 07. 2003 14:05

NT maji take kill, je v nejakem option packu, tusim ze v Resource Kitu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  30. 07. 2003 16:52

A jakpak vyřešíte ten tisk Vy? Linuxshit si na normální tiskárně zřejmě ani neškrtne, jako si neškrtne na mnoha jiných periferiích:) A ani na WI - Fi ten šunt nechce pracovat, má věčný problém pamatovat si standartní myš, zvukovku, grafárnu a pod. Linux je jenom atrapa skutečného OS. To už starý dobrý WorkBench z Amigy byl použitelnější než ten váš zmetek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  30. 07. 2003 18:49

find . -name "*.ps" -print0 | xargs --null a2ps
Sice se řiká don't feed the trolls, ale nemoh sem si pomoc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ritchie  |  30. 07. 2003 20:01

find . -name "*.ps" -mtime 30 -group tiskarna -exec lpr\;
Snad jsem si splnil všechny podmínky zadání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  30. 07. 2003 21:44

Aha, tak já sem si ty podmínky trochu zjednodušil :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
it  |  30. 07. 2003 18:53

Na jednoduche vyhledavani je pro me nejlepsi zsh. Napriklad prikaz ls **/*.ps vyhleda vsechny .ps soubory ve vsech vnorenych adresarich. Kdyz misto Enter dam Tab, vypise mi je na radku, a pak je muzu pohodlne editovat. Vyhledavani lze jeste upresnovat podobne jako u findu. Rychlejsi vyhledavani si uz ani neumim predstavit - vysledek mam driv nez se u Windows objevi dialogove okenko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jimbo  |  30. 07. 2003 03:02

To je čistě účelový komentář. Samozřejmě, že vyhledávání nabízí daleko víc možností. Stačí se podívat na manuálovou stránku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
asdasdasd  |  30. 07. 2003 08:28

kdyz se podivas na tenhle billboard, je ti doufam jasny, ze od prichodu windows XP.........

http://internet.ls-la.net/pictures/images/Computer/Microsoft-XP-sucks.jpg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hony  |  31. 07. 2003 03:01

Ja se nechci divat na zadnou manualovou stranku. Ja chci najit nejaky soubor. Ve windows jsem se nikdy na zadnou manualovou stranku divat nemusel. Chapete, ze ja chci pocitac pouzivat a ne studovat? Umoznuje linux pocitac pouzivat? Linux opravdu neznam, ale ten serial mi staci, abych vedel co je to zac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jezevec  |  31. 07. 2003 09:25

OK, takze ty od narozeni umis delat s woknama ? Ja teda ne, musel sem si to vsechno otestova, precist spoustu veci nebo mi to nekdo predved. Uplne stejny je to na linuxu. A vyhledavani souboru neni zrovna dobrej priklad dokonalosti woken, protoze tam (to vestaveny) vyhledavani je uplne naprd. Kdyz neco hledam, pouziju wincmd.

2all: Napisu to taky sem, nebudu postovat zbytecne. Pod Linuxem muze root uplne !! VSECHNO !!, muze klidne zapisovat do pameti bezicich systemovych aplikaci, muze za behu vymenit kernel atd. Pod woknama admin spoustu veci nemuze, paac na to nema prava (nt,w2k,xp). A kdyz uz se tu rozebiral ten kill, tak se snad bavime o standartnich soucastech systemu, a ne o tom, co se da sehnat nekde jinde.

BTW: Pro autora. kill neni zrovna zakladni "prikaz" linuxu, beznej uzivatel ho v podstate nepotrebuje znat, protoze kdyz pouzije stable veci, tak se nic zabijet nemusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  20. 08. 2003 12:52

Jen tak pro uplnost jeste jednou kill.
Co tu zatim jeste nezaznelo naplno je, ze "kill" se pouziva k posilani signalu - jak je uvedeno v clanku (jejich seznam ziskate "kill -l"), nikoliv k ukoncovani procesu, jak by z diskuse mohlo vyplynout. Pomoci signalu se ridi beh procesu. Jen nekolik z cca 44 moznych signalu (pocet ruzny podle verze UNIXu) slouzi k ukonceni procesu. Ovsem bezny uzivatel zpravidla o tom nic nemusi ani tusit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  30. 07. 2003 09:56

Pan je zrejme humorista. Ale stejne si myslim, ze by pani ucitelky ve zvlastnich ustavech mely vice dbat na to, cim se chovanci ve svem volnu bavi, potom to dopada takhle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J. Benadik  |  30. 07. 2003 18:28

Ak pominiem dve skutocnosti, a to ze :
- uroven Vasho prispevku nesvedci o prehnanej vyske intelektu
- autor serialu pouzil nestastne poradie vysvetlovania moznosti Linuxu

musim Vas opravit v jednom zasadnom omyle - prave servery niekto MUSI obsluhovat, ale vacsinou to robi ten, kto tomu rozumie ...
A pretoze v pripade serverov je graficka vrstva nieco, co zbytocne zoziera vykon stroja, rychlejsie byva pouzitie prikazoveho riadku, navyse sa to da krasne zretazit a zautomatizovat (to by vsak nemalo byt pre beznych uzivatelov).

Beno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hony  |  31. 07. 2003 03:03

Ano, servery se musi obsluhovat, ale nemusi se pouzivat. Ja chci ale pocitac pouzivat a linux, alespon podle toho co jsem se dozvedel, je uplne nepouzivatelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quiark  |  04. 08. 2003 22:17

V minulém dílu tohoto článku se v diskusi rozebíralo, že tento článek není napsaný zrovna nejvhodnější formou pro začátečníky. Já s tím souhlasím a doporučuji najít si nějaký lepší článek (bohužel mě zrovna žádný nenapadá, nepotřeboval jsem .

Pro Linux existuje prostředí jménem KDE, které umí všechno co Windows. Doporučuji projít si jejich stránku www.kde.org (někde vpravo nahoře se dá vybrat čeština), snad z ní získáte lepší dojem o uživatelské přívětivosti Linuxu.

A nakonec: věřte, že jakákoliv práce investovaná do naučení se něčeho nového se vyplatí.

Quiark
... doufám že to bude někdo číst, když už jsem si dal tolik práce to napsat
... a taky doufám, že na mě autor nebo živě nepošlou Ukrajince s dlouhýma nožema za antireklamu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Venca Kratochvil  |  31. 07. 2003 22:47

Na takovej nazor se u nas rika jen "To je chudak ..."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor