Sedláme Linux, 18. díl – závěr

V závěru našeho seriálu o GNU/Linuxu se podíváme na další zdroje informací, které vám snad pomohou v bližším pochopení systému. Dále si vysvětlíme několik základních zkratek a termínů, s nimiž jsme se v průběhu seriálu setkali nebo na které pravděpodobně narazíte.
Slovník

GNU (GNU`s Not Unixu) - Rekurzivní zkratka, která označuje projekt GNU, jehož cílem je vyvinutí vysoce kvalitního software na svobodné a volně přístupné bázi. Projekt GNU je hlavní iniciativou sdružení Free Software Foundation. Bližší informace získáte na: http://www.gnu.org nebo http://www.gnu.cz.

Linux - Název jádra (kernelu) operačního systému GNU/Linux. Dělí se do několika vývojových větví, z nichž z praktického hlediska jsou důležité dvě - vývojová (druhé číslo je vždy liché, tedy např. 2.1, 2.3, 2.5) a stabilní (druhé číslo je vždy sudé, tedy např. 2.2, 2.4, 2.6). Nejnovější řada má označení 2.6.

Distribuce - Balík programů a nástrojů, které jsou uskupeny kolem Linuxu a jsou s ním dodávány jako komplexní operační systém.

URI (Uniform Resource Identifier) - Označení pro elektronickou adresu. V praxi se častěji používá označení URL (Uniform Resource Locator), které je ale nepřesné a nemá totožný význam s URI.

FS (File System) - Označení souborového systému. Povídali jsme si o nich v úvodních částech seriálu. Díky souborovému systému můžeme vůbec na disku nějaká data uchovávat a pracovat s nimi. V GNU/Linuxu patří k nejčastěji používaným systémům Ext3fs a ReiserFS.

Init - Inicializační proces, který je spuštěn při startu systému a stará se o jeho správné fungování a správu prostředí.

Tux - Jméno tučňáka, který je logem operačního systému GNU/Linux.

Linus Torvalds - Fin, žijící nyní v USA, který stál u zrodu operačního systému GNU/Linux a dodnes koordinuje vývoj jádra.

Tento výpis je poměrně krátký, ale shrnuje v sobě, jak věřím, to nejdůležitější, co budete do začátku potřebovat.

Další odkazy

Knihy

Přecházíme na Linux - Snad mi odpustíte, že si dělám reklamu. ;-) Moje kniha vyšla začátkem tohoto roku v nakladatelství Computer Press. Bližší informace o ní, včetně odkazu na recenzi naleznete na stránce http://kysela.linuxzone.cz.

Linux - Příručka českého uživatele - Ačkoliv má tato kniha velice zavádějící název, jedná se asi o to nejlepší, co se mi kdy o GNU/Linuxu dostalo do rukou. Autorem je Vilém Vychodil a kniha vyšla letos v nakladatelství Computer Press. Doporučil bych ji ale jen uživatelům, kteří se už v GNU/Linuxu zabydleli a relativně dobře mu rozumí. Rozhodně se nejedná o knihu pro začátečníky.

Rozumíme Unixu - Velice zdařilá kniha, která popisuje základní principy fungování *nixových systémů (Solaris, *BSD, GNU/Linux, HP-UX,...). Opět spíše pro pokročilejší uživatele.

Linux - Dokumentační projekt - Překlad dokumentace k operačnímu systému GNU/Linux, který v určitých intervalech vychází v nakladatelství Computer Press. Právě nedávno bylo na trh uvedeno třetí vydání. Doporučuji všem, avšak řada informací je vcelku zastaralá. K dispozici je také zdarma na Internetu.

Používáme Linux - Velice pěkná kniha, která je velmi vhodná pro začátečníky i pokročilé. Její druhé vydání vyšlo před několika týdny v Computer Pressu.

Portály

Linuxzone.cz - Největší český linuxový portál, kde si z článků vybere naprostý začátečník i profesionální linuxový vývojář.

Root.cz - Hlavní předností tohoto portálu je aktuální zpravodajství z linuxové scény v Čechách i ve světě.

AbcLinuxu.cz - Pokud vás zajímají kvalitní diskuse nebo řešíte konkrétní problém, v místních diskusních fórech získáte odpověď.

Penguin.cz - Vynikající projekt, který je tvořen nadšenci bez nároku na honorář. Jedná se o projekt od komunity pro komunitu. Nenaleznete zde sice příliš mnoho článků, ale máte např. možnost zajištění hostingu pro váš projekt, apod.

Underground.cz - Kdysi přední český linuxový server, dnes poměrně málo navštěvovaný portál. Občas se zde ale objeví velice kvalitní článek s osobitým názorem autora.

Blackhole.sk - Velmi pěkný slovenský server, hlavně o GNU/Linuxu a FreeBSD.

Linux.cz - A samozřejmě nesmíme zapomenout na hlavní český rozcestník. Zde naleznete stránky sdružení CzLUG, které je tvořeno zájemci o tento operační systém, a také možnost odebírání řady mailing-listů, z nichž se mnoho dozvíte.

Opět se nejedná o kompletní přehled, ale pouze výpis "stěžejních serverů". Snad si vyberete.

Přeji mnoho úspěchů ve vašem poznávání GNU/Linuxu a těším se na shledanou někdy v budoucnu.

Diskuze (70) Další článek: IDF: nový čipová sada pro notebooky a další mobilní zajímavosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,