Sedláme Linux, 12. díl – KMail

Dvanácté pokračování seriálu o GNU/Linuxu dnes přináší popis skvělého e-mailového klienta KMail, který je standardní součástí správce pracovní plochy KDE. V závěru se pak ve stručnosti zmíníme o dalším užitečném programu - Evolution.

Slíbil jsem, že se dnes podíváme na e-mailového klienta pro grafický režim GNU/Linuxu. Tak tedy směle do toho. Představíme unikátní nástroj nazvaný KMail.

KMail

Tento poštovní program je standardní součástí správce pracovní plochy KDE. Jeho integrálními součástmi jsou mimo jiné nástroje pro šifrování pošty nebo podepisování zpráv. Nechybí ani možnost importu složek z jiných klientů, dokonce i z MS Outlook. Jde zkrátka o velice užitečný a komplexní nástroj pro elektronickou komunikaci a správu pošty.

KMail v akci

Spustíme jej buď poklepáním na ikonku, kterou v nástrojové liště u obrázku vidíme zhruba v polovině - oranžové E s obálkou. Můžeme ho ale spustit také z K-menu nebo pomocí okna pro spuštění programu (ALT+F2), kde zadáme kmail.

Nastavení programu

První věc, kterou bychom měli po spuštění programu zajistit, je nastavení programu tak, aby nám plně vyhovoval. Veškeré nastavení se provádí v menu Nastavení -> Nastavit: KMail.

Nastavení KMailu

Asi není třeba příliš se zabývat jednotlivými položkami, jejichž význam je zřejmý. Rozhodně ale na několik věcí nesmíme zapomenout.

Abychom mohli s elektronickou poštou pracovat, je nutné nastavit SMTP a POP3 servery. Postačí, když v levé části okna vybereme Síť. Následně zadáme Přidat a zde zvolíme vše potřebné.

Filtrování pošty

Jestliže jste členy některé e-mailové konference nebo chcete z jiného důvodu separovat příchozí poštu tak, aby určité zprávy (například z konkrétní adresy, apod.) byly ukládány do speciální složky, která bude oddělena od ostatních, pak přejděte do Nastavení -> Konfigurace filtrů. Na všechny zprávy, odpovídající kritériím, které zadáte, pak bude aplikována činnost, kterou specifikujeme (okamžité smazání, přesunutí do stanovené složky, atd.).

Šifrování a podepisování pošty

Abychom mohli šifrovat nebo podepisovat odchozí zprávy, musíme si nejprve vygenerovat vlastní klíče, s jejichž pomocí budeme tyto aktivity provádět.

Generování klíčů můžeme zajistit například tak, že spustíme okno konzole a v něm zadáme příkaz:

gpg --gen-key

Postupně budete dotázáni na nejrůznější údaje. Když vyplníte vše potřebné (v řadě případů stačí akceptovat implicitní hodnoty), začne samotný proces generování. Během této akce je vhodné provádět další činnost a zatěžovat tak systém. To přispěje k tomu, že generování klíče bude probíhat "více náhodně", než by tomu bylo za normálních okolností. Je tedy vhodné spustit si přehrávání filmu, provádět update databáze locate, vyhledávat soubory, atd.

Když máme klíče hotové, přejdeme v KMailu do menu Nastavit -> KMail -> Identita. Zde povolíme práci s klíči. Následně také přejděte do menu Bezpečnost -> OpenPGP, kde můžete nastavit řadu dalších "doplňkových" aktivit nebo spíše vlastností systému.

Samotné šifrování/podepisování pak provádíme tak, že před odesláním zprávy stiskneme příslušné tlačítko (zámek) v horní nástrojové liště. Následně zvolíme klíč (pokud jich máme víc) a zadáme heslo pro ověření (to nastavíme při generování klíče). Pak už jen odešleme.

KMail obsahuje ještě celou řadu zajímavostí, jejichž popis by byl mimo možnosti tohoto článku. Pokud se vám zdá ale aspoň trochu zajímavý, určitě doporučuji bližší seznámení.

Evolution

O něco sofistikovanějším nástrojem je program Evolution. Jedná se o groupwarové řešení - není to tedy jen e-mailový klient, ale zároveň také pořadač, diář, adresář, plánovač a mnoho dalšího.

Nebudu se jím zabývat, protože není standardní součástí KDE. V některých distribucích (například SuSE) je však běžně dodáván. Pokud ve vaší distribuci není, můžete si ho stáhnout na adrese ximian.com.

Evolution umí skutečně velmi mnoho. Na rozdíl od KMailu dokáže například také vytvářet HTML zprávy (do KMailu se tato věc teprve pozvolna implementuje). Jistě by se vám mohl líbit.

Pro dnešek se s vámi rozloučím. V příští části se budeme věnovat povídání o IRC, ICQ a Jabberu.

Diskuze (101) Další článek: Praktická ukázka jak může být bezpečnostní chyba využita k napadení systému

Témata článku: , , , , , , , ,