Secure4U: Braňte se zákeřnostem!

Recenze produktu Secure4U, který dokáže zastavit nenápadné útoky z Internetu.
Tento článek je převzat z časopisu Connect!Pavel Vymazal: Kdykoli se přihlásíte na Internet a navštívíte stránku, jejímž autorem nejste vy sami (což jsou pravděpodobně téměř všechny), můžete být vystaveni několika druhům útoků proti vašim datům. Co se s tím dá dělat? Nad touto otázkou se zamyslela firma Sandbox Security a vyvinula produkt, který jsme testovali.

Odkud hrozí nebezpečí?

Kupodivu jsou nebezpečné i tzv. cookies – koláčky, pomocí nichž si stránky zaznamenávají údaje o svých návštěvnících. Tyto cenné informace (na kterých stránkách jste byli, kdy a jak dlouho) si totiž může přečíst kdokoli. Většina uživatelů má příjem koláčků zcela nechráněný, a často ani nevědí, že k němu dochází. Secure4U si koláčky hlídá a sleduje, co se s nimi děje.

O programovací síle jazyků Java a ActiveX pravděpodobně víte. Protože takový kód (ať už úmyslně vytvořený, nebo obsahující chybu) dokáže napáchat značné škody, monitoruje Secure4U veškeré probíhající instrukce a v případě ohrožení je zablokuje.

Program lze nakonfigurovat tak, aby přesně odpovídal vašim bezpečnostním požadavkům. Pro každou aplikaci lze definovat její vlastní „sandbox“, takže i kdyby náhodou kód pronikl do určité aplikace, nepodaří se mu rozšířit do počítače – Mellisa má smůlu.

Nejnovější verze

B2B verze programu je použitelná nejen na podnikových sítích, ale i pro domácí uživatele. Nejnovější verze umožňuje konfigurování po síti – pracujete-li s WinNT, může administrátor konfigurovat jednotlivé počítače, aniž by k nim musel fyzicky chodit. Výhodou je i to, že nikdo kromě administrátora přitom nemůže do nastavení zasahovat. Příliš zvědaví uživatelé tedy nemají žádnou šanci. Je zde funkce poplachu (administrátor se dozví, že byl některý ze síťových klientů právě napaden či ohrožen), filtrování obsahu a další funkce. Stačí si vzpomenout na I Love You…

Při instalaci si navíc můžete vybrat, zda chcete nainstalovat antivirový program Inoculate IT, který je ale snad až příliš důkladný.

Jak to funguje?

Při instalaci je většina již nainstalovaných aplikací zařazena mezi Bezpečné, tedy „zákazy nevyžadující“ aplikace – administrátor by si měl zkontrolovat, co už na síti má, a po instalaci to případně přesunout do vyšší úrovně zabezpečení. Od té chvíle je každá nově nainstalovaná aplikace automaticky zařazena mezi Podezřelé, dokud ji administrátor osobně nepřesune jinam. Z toho plyne, že ani načerno stažený prográmek z Internetu nemá šanci cokoliv poškodit – Secure 4U chrání systémové a důvěrné adresáře, registr, prohlížeče a poštovní klienty plus vše, co administrátor chránit chce. Je-li nějaká aplikace mezi Podezřelými, pak se kolem ní vytvoří skutečná bariéra, a i touto aplikací spuštěné programy musí pracovat uvnitř, i kdyby samy patřily mezi Bezpečné.

Systém přitom zabezpečí i velmi namáhanou či rozsáhlou síť, aniž by zabíral moc místa – 10 MB na disku je únosné množství. Pentium je dnes již také téměř v každém počítači, takže lze říci – máte-li počítače s Windows NT, bude vám Secure4U sloužit spolehlivě.

Verdikt poroty

Pracujete-li ve firmě na platformě WinNT nebo doma s Win95/98, rozhodně se vám Secure4U vyplatí. Informace, v dnešní době tolik cenné, vám tento program dokáže ohlídat dokonale.

Jak dlouho ještě?

Ani takto dobrý produkt ovšem není zcela bez chyb. Při instalaci se celkem třikrát resetoval počítač! Také označení B2B je matoucí - vyjadřovat touto zkratkou zaměření na podniky je drobný podvůdek. Antivirový program, který je nepovinnou součástí instalace, zcela zbytečně hledal viry i v souborech textových či grafických, takže kontrola trvala více než hodinu. Musím ovšem ocenit, že narozdíl třeba od produktu SystemWorks2000 lze Secure4U odinstalovat bez zanechání stop (SystemWorks změnil ikonky a přejmenoval koš na Recycle Bin).

Název produktu: Secure4U B2B v.5.0
Zapůjčil: Sandbox Security
Výrobce: Sandbox Security
Cena: Lite: zdarma
Professional: cca 2000 Kč (100 DM)
Enterprise: 1480 – 3120 Kč
(74 – 156 DM) na 1 počítač
(74 DM je od 100 počítačů)
Tel.: 02-7217 3330
E-mail: info@sandboxsecurity.com
Web: www.sandboxsecurity.com
Diskuze (6) Další článek: Systém v pozadí letišť

Témata článku: , , , , , , , ,