SeaMonkey: nevlastní sourozenec Firefoxu

S ukončením vývoje Mozilla Suite přešla řada uživatelů k Firefoxu a Thunderbirdu. Po čase se ale objevil SeaMonkey.

Od chvíle, kdy skončil vývoj balíku internetových aplikací Mozilla Suite, přešla většina jeho uživatelů k Firefoxu a Thunderbirdu. Po nějaké době se však objevil nástupnický program SeaMonkey, pokračující v tradici Mozilly. Vyplatí se přejít opět k němu?

Mozilla Suite byl zajímavý projekt, který pozvolna odstartoval všechno to šílenství okolo webových prohlížečů, jejich úprav a nových verzí. Tento balík obsahoval kromě webového prohlížeče také poštovní program, se kterým byl úzce propojen, vizuální editor webových stránek, chatovací program a několik dalších drobností. Mozilla Suite byla k dispozici jak ve verzi pro Linux, tak pro Windows, a lze tvrdit, že patřila k prvním multiplatformním aplikacím současné doby.

Jenže programy z Mozilla Suite byly neuvěřitelně pomalé. Webový prohlížeč s vlastním vykreslovacím jádrem Gecko byl dosti systémově náročný a líný, totéž platilo pro poštovní program. Když se několik vývojářů rozhodlo na základě zobrazovacího jádra z Mozilly vytvořit samostatný a odlehčený webový prohlížeč a poté je následovali kolegové zajímající se o poštovního klienta, nikdo asi v té době netušil, že zasazují Mozille smrtelnou ránu.

Z webového prohlížeče Firebird, později přejmenovaného na Firefox kvůli shodě názvů s databázovým projektem, a poštovního klienta Thunderbird jsou nyní notoricky známé programy, které úspěšně konkurují produktům od Microsoftu. Úspěch Firefoxu přinutil Microsoft vydat novou verzi svého Internet Exploreru, Opera také díky tomu uvolnila svůj prohlížeč zcela zdarma a bez reklamy.

Od Mozilly k SeaMonkey

A Mozilla Suite? Pod tíhou úspěchů Firefoxu a Thunderbirdu se rozhodlo, že v jejím vývoji se dále nebude pokračovat a Mozilla Foundation se bude soustředit pouze na samotné zobrazovací jádro Gecko. To mimochodem využívá i několik dalších projektů, nejenom Firefox a Thunderbird. Jak to tak bývá, časem se některým nadšencům po staré Mozille zastesklo, a to byl podnět ke vzniku nástupnického programu SeaMonkey, který v podstatě začíná tam, kde skončila poslední verze Mozilly.

SeaMonkey obsahuje webový prohlížeč, poštovní program s podporou diskusních skupin, editor webových stránek, adresář a chatovací nástroj. Vzhledově vychází z poněkud zastaralého vzezření Mozilla Suite. Součástí instalace je však také modernější motiv vzhledu, spoustu dalších je možné stáhnout z internetu.

Webový prohlížeč pro zkušené

Z hlediska zobrazování stránek je na tom SeaMonkey podobně jako Firefox. Stejně jako on podporuje zobrazování v několika panelech a obsahuje chybovou konzolu pro ladění webů. Pro SeaMonkey podobně jako pro Firefox existují doplňkové moduly, je však nutné podívat se, jestli je SeaMonkey z jejich strany podporován. Modul napsaný pro Firefox není automaticky kompatibilní se SeaMonkey.

seamonkey-1.png 
Výchozí vzhled webového prohlížeče SeaMonkey

Zásadní rozdíl však při porovnávání Firefoxu a SeaMonkey uvidíte v seznamu nástrojů a rozmístění funkcí v programové nabídce. SeaMonkey nabízí pokročilou správu souborů cookies. Ty lze nejenom blokovat či povolovat pro různé servery přímo z programové nabídky, ale i prohlížet ve speciálním okně.

seamonkey-2.png
Práce se soubory cookies

SeaMonkey Firefox předčí ve správě obrázků, přímo z nabídky lze pracovat s vyskakovacími okny a formuláři. Firefox samozřejmě podobné funkce také nabízí, pouze je má trošku ukryté v nastavovacím dialogu.

seamonkey-3.png
SeaMonkey, nabídka nástrojů, druhý motiv vzhledu z instalace

Nastavení SeaMonkey se od současné verze Firefoxu zásadně liší. Jednak jej najdete v jiné nabídce, druhak vypadá úplně jinak. Tvůrcům SeaMonkey zřejmě nejde ani tak o uživatelskou přívětivost, jako spíše o detailní možnosti ovlivnit chování programu ze strany jeho uživatele. Proto v předvolbách nenajdete žádné obrázky symbolizující jednotlivé skupiny nastavení. Vše je umístěno do stromové struktury, která je však také docela přehledná.

seamonkey-4.png
Nastavení SeaMonkey najdete v nabídce úpravy, stejně jako v Mozille

Na jednu stranu působí SeaMonkey vybavenějším dojmem, na stranu druhou zaostává v komfortu některých svých funkcí. Příkladem budiž vyhledávání. Ve Firefoxu je zobrazeno při spodním okraji okna, hledání probíhá ihned během vašeho zadávání. SeaMonkey stále zobrazuje vyhledávací dialog, kde zadáte výraz a až po jeho potvrzení dojde k vyhledání na stránce. Hledání během psaní sice také zvládá, ale ne v tak komfortní podobě, jako Firefox.

seamonkey-5.png
Výchozí způsob vyhledávání v SeaMonkey

Poštovní klient jako chudý příbuzný

Pokud spustíte poštovní program, který je součástí SeaMonkey, možná vás překvapí, že v porovnání s Thunderbirdem působí jako chudý příbuzný. Nepodporuje práci s RSS, vzhledově na tom v porovnání s Thunderbirdem také není nejlépe. Součástí SeaMonkey je také adresář kontaktů, který dovede pracovat s protokolem AIM a zjišťovat tak přítomnost uživatelů na internetu, případně jim odesílat zprávy. Trošku to připomíná provázanost Outlooku s Windows Live Messengerem.

seamonkey-6.png
Poštovní program ze SeaMonkey nepodporuje RSS
seamonkey-7.png
Adresář kontaktů spolupracuje s AOL

Nvu nebo SeaMonkey?

Editor webových stránek, který v SeaMonkey najdete, má také svou samostatnou alternativu, a to v podobě programu Nvu. Editor v SeaMonkey lze používat pro jednoduché úpravy stránek, se kterými si hrají začínající uživatelé, pro seriózní práci bych se jej neodvážil nikomu doporučit. Editor pracuje ve vizuálním režimu, během úprav tak ihned vidíte, jak stránka bude vypadat.

seamonkey-8.png
Editor webových stránek si s kaskádovými styly příliš nerozumí

Kromě toho se lze přepnout do zobrazení se značkami, zdrojového kódu a do režimu náhledu. Bohužel editor nepoužívá zvýraznění ve zdrojovém kódu, ani žádné další pokročilé funkce pro práci s ním. Práce s kaskádovými styly se omezuje pouze na vložení vlastností přímo ke značce. Editor podporuje ukládání souborů na FTP a kontrolu pravopisu.

seamonkey-9.png
Zobrazení HTML kódu je bez barevného zvýraznění

Chatování a ladění webů

Posledním významnějším program z balíku SeaMonkey je chatovací program ChatZilla!. Jde o klienta IRC s běžnými funkcemi a docela podrobným nastavením. Obsahuje několik adres na IRC, další si samozřejmě můžete zadat podle své oblíbené sítě. Vývojáři najdou v SeaMonkey jednoduché pomůcky pro ladění stránek a javových aplikací.

seamonkey-10.png
Chatovací program ze SeaMonkey

Celkový dojem ze SeaMonkey je rozporuplný. Webový prohlížeč nabízí několik funkcí s podrobnějším nastavením než ve Firefoxu a možná i lépe dostupných. Na druhou stranu uživatelský komfort je v SeaMonkey o poznání horší, příliš to nevylepší ani výchozí vzhled. Přesto je webový prohlížeč ze SeaMonkey asi tím nejlepším z celého balíku. Poštovní program toho umí méně než Thuderbird, editor webových stránek je zde spíše jako doplněk přežívající z doby Mozilla Suite.

Jestli se vyplatí na SeaMonkey z Firefoxu přejít, posuďte sami. Pravdou je, že samostatné programy jsou dnes již mnohem dál, a to jak ve funkčnosti, tak v přívětivosti ovládání. SeaMonkey by mohl vyhovovat spíše velmi konzervativním uživatelům, kteří se dosud nedokázali rozloučit s Mozilla Suite – SeaMonkey jim zajistí nejnovější aktualizace.

 

SeaMonkey 1.1.2

 

Sada internetových aplikací

Ke stažení:
Gigamania.cz

plusy

možnosti nastavení

provázanost programů

minusy

uživatelská přívětivost

počet funkcí

 

 

Diskuze (46) Další článek: HP vypouští limitovanou edici Pavilionů pro Japonsko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,