Seagate | Pevné disky

Seagate už vyrábí 22TB disky. Na příští rok slibuje 30TB modely

Od podzimu si už i běžní uživatelé mohou koupit disky s kapacitou 20 TB. Prodávat je začal Seagate (řady Exos a IronWolf) a pomalu se objeví i konkurenční modely WD Gold. Kdo by chtěl ještě o trochu větší disky, dočkat by se mohl v průběhu roku.

Seagate totiž oznámil, že 22TB HDD již začal dodávat prvním zákazníkům, zatím ale jen úzké skupině firemních parterů. Spotřebitelské varianty dorazí později. Podle šéfa Seagatu Dava Mosleyho jde modely typu SMR, tedy s šindelovým zápisem, jehož překrývající se stopy omezují výkon při zápisu.

Navíc jde o tzv. host-managed verze, které vyžadují podporu operačního systému, což dnes zvládnou jen Linux a FreeBSD. Pro Windows a macOS bude nutné použít modely device-managed, kde zápis řídí firmware disku. Přesné specifikace neznáme, ale Seagate pravděpodobně využívá deset 2,2TB ploten.

Na příští rok už chystá 30TB disky, u nichž využije druhou generaci technologie HAMR pro laserové zahřívání stopy, což je klíčem pro zvyšování hustoty zápisu. HAMR by měl dostačovat až do kapacity 100 TB, kterou firma očekává na rok 2030.

Nástupcem pak bude technologie HDMR (heated dot magnetic recording), jenž by mohla kapacitu znásobit. V současnosti se jeden bit informace uchovává na 20 až 30 nepravidelných „zrnkách“ se stejnou polarizací, budoucí technologii bude stačit jedna pravidelná „tečka“. K tomu ale budou potřeba úplně nové materiály ploten a vědci budou muset zdolat další fyzikální překážky.

Zdroj: Seeking Alpha via Tom's Hardware

Diskuze (12) Další článek: Vy a počítač: Mobil, nebo klasický fotoaparát? Čím fotíte nejčastěji?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,