Datacentra | Seagate | Pevné disky

Seagate ukázal pevný disk s rozhraním PCI Express. První disky s NVMe budou v roce 2024

Na letošní konferenci OCP Global Summit představila společnost Seagate budoucnost rychlého rozhraní pro pevné disky. Nejedná se přitom o žádnou novinku, ale o rozhraní, které už známe z SSD.

Seagate prezentoval funkční prototyp pevného disku s nativním rozhraním NVMe (Non-Volatile Memory Express), které už se dlouho používá u SSD a velmi rychle inovuje. V nejnovější verzi 2.0 přidává právě i podporu pro pevné disky.

I když současné disky ještě nedosahují limitů SATA 6 Gb/s nebo SAS 12 Gb/s, s budoucími modely (budou mít zdvojené hlavy a plotny či ještě vyšší škálování) už by mohl být problém s rychlostí. Seagate tak plánuje nasazení NVMe rozhraní u prvních disků už za tři roky.

Důvodem využití NVMe je i zjednodušení a snížení nákladů v datacentrech, kde se díky tomu bude využít stejné rozhraní pro SSD i HDD. Díky mnohem vyšší propustnosti lze navíc přes jeden řadič připojit velké množství pevných disků, protože propustnost sběrnice PCI Express je obrovská a s dalšími generacemi se vždy zdvojnásobuje. Letos startuje PCI express 5.0, takže za tři roky už by mohlo být rozšířené PCI Express 6.0.

NVMe-HDD-illustration-1c-1200x675.pngNVMe-HDD-illustration-2c-1200x675.png

Vybraní zákazníci dostanou předprodukční testovací vzorky už v polovině příštího roku, finální verze disků s NVMe však dorazí na trh v polovině roku 2024. V té době už by kapacity pevných disků měly být v oblasti 30 TB až 40 TB. I když Seagate toto řešení cílí hlavně na servery a datacentra, lze předpokládat, že dojde k přechodu rozhraní i v oblasti disků pro běžné počítače.

Diskuze (20) Další článek: Programování elektroniky: Postavíme 5kg kuchyňskou váhu pro každého kutila a kutilku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,