Bezpečnost | Mobilní aplikace | Strava

Sdílení polohy v aplikaci Strava je nově pro všechny zdarma. Má to ale malý háček...

Aplikace a web Strava primárně slouží k zaznamenávání, měření a vyhodnocování sportovních výkonů. Základní funkce jsou zadarmo, byznys model je postaven na předplatném ve výši 59,99 dolaru ročně (asi 1300 Kč). Za tuto částku uživatel získá například možnost soutěžení v segmentech, podrobnější statistiky a analýzy či pokročilé metriky.

Placená byla i funkce Strava Beacon, jež umožňuje sdílení polohy během sportovní aktivity v reálném čase. Funguje prostě: před zahájením tréninku uživatel odešle unikátní odkazy vybraným kontaktům a příjemci mohou online sledovat místo, kde se nachází.

Sdílení polohy v aplikaci Strava

Až do srpna tohoto roku byla tato funkce Beacon dostupná pouze pro platící uživatele. Nově ji může využívat každý z více než 90 milionů sportovců, kteří používají aplikaci Strava, a to bezplatně v rámci mobilní aplikace.

Nabídka obsahuje malý háček: bezplatná verze funkce Beacon bude vyžadovat spuštění z mobilního telefonu. Strava sice nabízí tuto funkci i na dalších zařízeních – například na hodinkách Garmin či Apple Watch – na nich však zůstane placená. Strava uvádí, že je to kvůli „složitosti podpory těchto integrací“.

Proč tedy sdílet svou polohu například s partnerem/partnerkou, přáteli či členy rodiny? Například proto, že v průzkumu časopisu Runner's World z roku 2019 celých 84 % žen uvedlo, že během běhání zažily „nějaký druh obtěžování, při kterém se necítily bezpečně“.

Bezpečnost na prvním místě

Beacon umožňuje sportovcům, aby dali svým blízkým vědět, že jsou během tréninku v bezpečí a v pořádku. Myšlenka je prostá: vybrané bezpečnostní kontakty mohou průběžně kontrolovat pozici cyklisty nebo běžce a ujistit se, že je v pořádku. Řešení je natolik jednoduché, že ho zvládne i méně technicky zdatný uživatel.

Tento krok navazuje na dvě nedávné aktualizace, které uživatelům usnadnily uzamčení informací o veřejně sdílených cvičeních v aplikaci Strava. Aktualizace také dovolily platícím i neplatícím uživatelům přizpůsobit, které metriky se budou zobrazovat sledujícím, a upravit viditelnost map se záznamem pohybu.

V minulosti Strava naštvala řadu svých uživatelů tím, že některé z oblíbených funkcí přesunula mezi placené. Zpřístupnění možnosti sdílet pozici během cvičení lze ale vnímat jako krok dobrým směrem, neboť může přispět k vyšší bezpečnosti všech sportovců.

Diskuze (3) Další článek: Pamatujete WinZip? V nové verzi už toho umí mnohem víc než pracovat s archivy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,