Scribus: open source DTP už i ve Windows

Mezi uživateli open source systémů je Scribus často vyzdvihován jako zástupce kvalitních open source aplikací. Podobně jako Gimp a několik dalších původně *nixových programů i Scribus byl nakonec portován i do Windows. A podobně jako Gimp se ve Windows potýká s menší stabilitu než v Linuxu. Je však ale již dobře použitelný. Co od něj můžeme čekat?

Plusy / minusy
+ cena, čeština
+ podpora OpenOffice.org
+ možnost skriptování
– rychlost reakce
– nezvyklé ovládání ve Windows
– podpora MS Office

Scribus je znám běžnému uživateli především z mnoha linuxových distribucí. Spustíte jej i ve FreeBSD, Mac OSX, a také ve Windows. Především portace do Windows by mu mohla pomoci získat více uživatelů. Nikdo určitě nedovede popřít, že tento systém používá většina běžných uživatelů. Jelikož je Scribus zdarma, mohl by především u domácích uživatelů a malých firem být konkurencí velkým nástrojům s vyšší pořizovací cenou.

Pro instalaci a používání ve Windows budete potřebovat počítač vybavený minimálně Pentiem III s frekvencí 750 MHz a 256MB operační pamětí. Ve Windows řady 9x/ME jej zřejmě nespustíte, uživatelé pracující ve Windows 2000 budou muset doplnit knihovnu GDI+. Instrukce na webových stránkách programu také doporučují instalaci Ghostscriptu 8.53 nebo novějšího. Ten budete potřebovat pro zpracování postskriptových souborů EPS a PS. Po nezbytné přípravě tedy můžete spustit asi 16 MB velký instalátor programu a začít se seznamováním. Zajisté vás potěší, že instalátor pro Windows je mimo jiné i v češtině.

Po spuštění vás dialog nového dokumentu

První kroky

Jak ihned po spuštění programu zjistíte, česky není jen instalátor, ale i většina rozhraní programu. Kombinací českých a anglických pojmů se nenechejte vyvést z míry, program se stále vyvíjí, a tak se tato drobnost jistě brzy dodělá. Po spuštění vás přivítá průvodce vytvořením nového dokumentu. Vybrat si můžete z několika rozvržení stránky, formátů papíru a dalších vlastností. Poté naběhne kompletní rozhraní programu s pohledem na prázdnou stránku. Může se začít pracovat.

Nedočkavě tedy zkouším vložení textového rámce a mačkám písmena na klávesnici. Zjišťuji, že mi něco na vložených znacích vadí. Jsou jakoby rozmazané, vypnuté vyhlazování písma ve Windows na ně nemá žádný vliv. Hledám tedy funkci, která by mi dokument přiblížila na celou šířku okna programu. Bohužel jsem byl zklamán. Zvětšování náhledu na 50%, 75%, 100% a 200% zde funguje, použít můžete i „Fit in Window“, ale natažení přes šířku jsem nenašel. Spokojím se tedy s dvojnásobným zvětšením. Písmo je i přesto mírně rozmazané. Procházím nabídky programu a kontextovou nabídku textového rámce a narážím na zajímavou funkci. Generátor textu mi rámec vyplní obdobou Lorem Ipsum. Můžete si zvolit z několika jazyků, díky Petru Staníčkovi je na výběr i čeština. Text lze samozřejmě vkládat i ze souborů, podporovány jsou významné otevřené formáty: CSV, HTML, OpenOffice.org 2 ODT, SXW a TXT.

Podporu Wordu a jeho DOC zde nevidím. Notoričtí odpůrci open source řešení možná namítnou, že se to dalo čekat. Já si to nemyslím. Když může DOC importovat kancelářský balík OpenOffice.org, věřím, že si s ním časem poradí i Scribus.

Generátor textu je připraven pro rychlejší úpravy vzhledu

Kromě textu můžete do dokumentu vkládat i grafiku. Podporována je většina běžných obrazových souborů, nechybí mezi nimi ani PSD z Photoshopu. Pokud byste chtěli vložený obrázek přímo v programu upravit, můžete použít několik efektů, jako například úpravu ostrosti, barev, jasu a podobně. Pro rozšířenější úpravy volá Scribus externí grafický editor. To, že možná obdržíte hlášení o nenalezeném programu Gimp, ještě neznamená, že si bez něj Scribus neporadí. V nastavení programu můžete zadat cestu k jakémukoli spustitelnému souboru, který bude obrázky upravovat. Možná bych uvítal místo předem nastaveného Gimpu (navíc bez cesty) otevírání obrázků ve výchozích editorech.

Při vkládání objektů do dokumentu jsem si chvíli hrál s otevíracím dialogem. Autoři projektu na webu upozorňují, že program nemá ryze Windowsové ovládání. Je to dáno prostě tím, že běží na více různých operačních systémech. Projeví se to mimo jiné i v otevíracím dialogu, kde nenaleznete snadný přístup do složky s Dokumenty nebo na Plochu. Lépe řečeno naleznete, ne však v podobě, v jaké jste zvyklí. Po stisku tlačítka s domečkem se vám zobrazí domovská složka (což je fajn v případě Linuxu), ze které teprve můžete přejít do složky s Dokumenty nebo na Plochu. Někdo by ve výběru složky mohl také postrádat přístup na Okolní počítače a další objekty.

Otevírací dialog. Ve Windows mírně nestandardní.

Dalšími objekty, které lze do dokumentu vkládat, jsou různé geometrické tvary, uživatelem definované mnohoúhelníky, spojité a od ruky kreslené čáry, Beziérovy křivky a formulářové pole dokumentů PDF. Nechybí možnost vkládání doplňkových prvků jako jsou zalomení stránky, číslování, copyright a tak dále.

Při úpravách změn velikosti mi vadilo, že při natahování za rohový bod je možné objekt deformovat. Z jiných programů jsem zvyklý na to, že změnu šířky nebo výšky ovlivním tažením za čáry; tažením za roh měním velikost objektu proporcionálně. Na druhou stranu si myslím, že toto chování lze v programu jistě upravit, jen jsem prostě nenašel patřičné nastavení.

Pro lepší umísťování prvků v dokumentu si můžete aktivovat magnetickou mřížku. Prvky jsou pak přichytávány na čáry této mřížky, ale ne během přetahování, ale až po upuštění objektu. Pokud k tomu přičtu, že reakce programu na přetažení není nijak vysoká, dostávám výsledek, který by mohl znamenat menší použitelnost při rychlé práci na více projektech.

Nastavení programu

Studenti a živnostníci

Myslím, že profesionální uživatelé podobných systémů se asi Scribem (Scribusem ?) nebudou příliš zabývat. Na první pohled sice poskytuje vše potřebné pro jejich práci, na pohled druhý zde najdou spoustu věcí nebo vlastností, které jim nebudou vyhovovat. Zcela jinou skupinu uživatelů však může Scribus potěšit. Pokud potřebujete občas vytvořit zajímavý letáček, jste student nebo malý živnostník a pořízení profesionálního programu je pro vás nereálné, pak je Scribus naprosto dostačující. Pokud jste podobné dokumenty vytvářeli až doposud v potu tváře v textovém editoru, určitě Scribus vyzkoušejte. Litovat nebudete.

Pokud jsem zmínil, že zde není podpora pro import dokumentu z Wordu, pak si můžete v nouzi vystačit s přenesením textu pomocí schránky. Pro ukládání dokumentů používá Scribus svůj vlastní formát. Exportovat hotový projekt můžete do EPS či SVG, pro řadu uživatelů bude známější formát PDF.

Náhled na dostupná písma

Program obsahuje řadu příjemných věcí. Upozorní vás na přetékající text či obrázky, dovede pracovat s různými profily, styly písma, nabízí náhled použitelných písem, nebo možnost skriptování. Zkušenější uživatelé, kteří si navíc rozumí s jazykem Python, tak mohou vytvořit vlastní skripty, které jim zjednoduší práci s tímto programem.

Pohled na dokument před tiskem

Na program jsem se díval očima neprofesionálního uživatele DTP systémů. Snažil jsem se zjistit, zda v prostředí Windows poskytne běžnému uživateli, který občas potřebuje zpracovat nějaký dokument, použitelné prostředí. Měl jsem několik výhrad, které pramení především z cílení programu na více systémů. Ve Windowsové verzi je i několik nedodělků, viz třeba neúplný český překlad. Na druhou stranu je program pro neprofesionální použití naprosto dostačující.

Scribus 1.3.2
produkt nástroj pro desktop publishing
výrobce open source vývojáři
web www.scribus.net
cena zdarma
systémy Windows 2000/XP, Linux, FreeBSD, Mac OSX

Diskuze (47) Další článek: Už máte rychlejší Chello?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,