Multimédia | Fake News

Scientologové spouští vlastní televizi. Přes internet budou vysílat do celého světa

Kontroverzní církev Scientologická, kterou veřejnost zná zejména kvůli tomu, že se k ní hlásí řada hollywoodských osobností, v rámci svého masivního marketingu spouští vlastní televizní kanál. Zároveň bude svůj obsah streamovat na Apple TV, Roku, fireTV a DirectTV.

Informoval o tom web Hollywood Reporter. Aplikace Scientology TV je již dostupná v App Storu a jako svého výrobce uvádí The Chuch of Scientology International. Zároveň církev ke svému novému obsahu spustila Twitter a webovou stránku.

Scientologové začali poprvé přemýšlet o svém vlastním televizním kanálu v roce 2016. Serióznější debaty pak začaly na začátku roku 2017. Důvod je jednoduchý, televize stále slouží jako mocný nástroj a už v minulosti skrze ni lákali nové členy. Dnes je jediný rozdíl ten, že budou mít přímo vlastní kanál a díky streamování přes internet osloví diváky po celém světě.

Co přesně budou vysílat, není jisté. Ani zda se v jejich pořadech objeví některá ze známých celebrit, jež se k církvi hlásí. Každého hned napadne Tom Cruise, který je pravděpodobně nejznámějším členem, působí ve vedení celé organizace a jeho nadšené proslovy o tom, jak je Scientologie „krásné náboženství“ viděl snad každý, kdo někdy navštívil YouTube.

O kráse by se dalo polemizovat, hlavě ve stínu mnoha četných obvinění od bývalých členů, kteří celou církev líčili jako vykořisťující, podvodnou a schraňující majetek. I proto je Scientologie označována za značně kontroverzní.

Český divák nový kanál v televizoru nenaladí. Může se k němu ale dostat právě skrze streamování například na Apple TV nebo fireTV. Čísla, kolik Čechů se k Scientologické církvi hlásí, se různí, ale údaje z roku 2011 mluví o 374 lidech. Nutno dodat, že česká legislativa Scientology neuznává jako náboženskou organizaci.

Díky internetu dají ve velkém šířit manipulativní informace, což se nyní řeší především s šířením fake news a proruské propagandy. Pro hlásání svých pravd a náboru nových členů využívají internet například i teroristické organizace a sekty. Podobně se daří také pseudovědám a například počet „placatozemců“ nyní roste nejrychleji od objevu, že je Země kulatá.

Na případu scientologické církve je pak vidět, že po vytvoření stabilní členské základny a přísunu peněz je možné zvýšit důvěryhodnost třeba založením vlastní televize a zvyšovat počet členů na globální úrovni.

Jak může umělá inteligence vylepšit streamování videa:

Diskuze (16) Další článek: Stáhněte si bionického bobra. První betaverze je už k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,