Scanner Fujitsu M3091DColor - první dojmy

Na Invexu vystavovala plzeňská firma ComTec CZ, s.r.o. scanner Fujitsu M3091DC formátu A4. Na první pohled připomíná spíš malou levnou inkoustovou tiskárnu, ale zdání klame.
Na Invexu vystavovala plzeňská firma ComTec CZ, s.r.o. scanner Fujitsu M3091DC formátu A4. Na první pohled připomíná spíš malou levnou inkoustovou tiskárnu, ale zdání klame. Počet barev i rozlišení nevybočuje ze standardu - 16,7 milionů neboli 24 bitů a 600 dpi. A teď to přijde - obraz se snímá oboustranně (duplex) a rychlostí až 15 stran A4 za minutu při hmotnosti 2,5 kg! Ne, skutečně se nejedná o rychlou inkoustovku, ale o scanner.

Živě komentuje: Jak jsem již napsal v úvodu, zařízení je skutečně nenápadné a v kanceláři jej přehlédnete. Podavač na 50 listů dokáže zaměstnat scanner při rychlosti 15 stran za minutu minimálně na 3,5 minuty (nebo též jedna A4 za 4 sekundy při jednostranném snímání). Minimálně píši proto, že scanner může snímat i oboustranně, přičemž maximální rychlost tím klesne na 7 listů za minutu. Nastavením maximálního rozlišení a počtu barev rychlost opět poklesne. Zde je důležité podotknout jeden detail. Při formátu A4, rozlišení 600 x 600 dpi a 24bitové barvě má sejmutý obraz 100 MB, při duplexním snímání 200 MB. Snímaný obraz této kapacity se nejdříve musí dostat do počítače přes SCSI-2 do RAM. Ani lepší počítač bez mohutného swapování tuto práci nevykoná, proto pomalejším zařízením zůstává počítač a nikoli scanner! Zařízení bylo testováno přímo na Invexu na počítači s procesorem Intel Pentium III / 450 MHz, 64 MB SDRAM a s PCI kartou Adapter AHA 2904 s tím, že při vlastním scannování procházela snímaná předloha obdobnou rychlostí, jako prochází faxem (zde pod jednu minutu), ale počítači trvalo zpracování několikrát déle. Pro práci se scannerem považuji za naprosto nutné použít co největší množství paměti RAM, naprosté minimum 64 MB, velmi rozumné minimum 128 MB (hlavně pro MS Windows 2000), lépe 256 MB, a výkonný procesor, jako např. použitý Intel Celeron nebo Pentium II s takty nad 400 MHz, lépe Pentium III.

Scanner je určen převážně pro převod velkého množství tištěných dokumentů do elektronické podoby. Zde při rozlišení max. 600 dpi se používá tzv. pérovka neboli 1bitový obraz. Pokud má snímaný dokument barvu na pozadí (např. daňové přiznání červenou), dokáže ji scanner odfiltrovat. Při rychlosti 15 stran za minutu je scanner ideálním prostředkem pro tvorbu bezpapírové kanceláře. Při této rychlosti skutečně stačí obsluha připravit 50 dalších listů do podavače a horko těžko kontrolu, jestli někde nejsou kancelářské sponky či lepivá vrstva. Pro převod do textu s použitím OCR jeho vlastnosti tolik nevyniknou, protože potom je nejpomalejším článkem člověk, který opravuje po OCR programu text do správné podoby.

Scanner mě naprosto uchvátil svou rychlostí při tak malé velikosti. Kvalita scannování je průměrná, ale zde musím připomenout, že scanner si neklade za cíl snímat perfektní fotografickou kvalitu, ale co největší počet dokumentů s nízkým počtem barev, což zvládá výborně. Díky vlastnostem je opodstatněná i poměrně vysoká cena okolo 34 tisíc bez DPH.

Váš názor Další článek: Kde jsou uloženy parametry AT?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,