Sbohem, Borlande

Změna zaměření znamená, že Borland přestává být firmou zaměřenou na koncového, drobného vývojáře.
Americká firma Borland International plánuje změnit své jméno na Inprise Corp. ve snaze o reflektování nové firemní strategie a nové produktové zaměření. Borland se chce soustřeďovat nejvíce na tzv. "middleware", tj. produkty nalézající se mezi různými hardwarovými a softwarovými platformami a technologiemi. Ředitel firmy Del Yocam praví "toto je nová firma".

Živě komentuje: sbohem, Borlande, jak jsme tě znali. Microsoft tě vytlačil z kancelářského software a záhy poté i z vývojářských nástrojů; nutno ovšem poznamenat, že jsi si za to i mohl sám, v nemalé míře díky excentrickému šéfovi, který firmu nedokázal uřídit.

Změna zaměření znamená, že Borland přestává být firmou zaměřenou na koncového, drobného vývojáře. Je příznačné, že se firma vůbec nevyjadřuje, co se stane s jejím jediným zajímavým produktem posledních let, totiž Delphi - statisícům programátorů v tomto vynikajícím prostředí zbývá skutečně akorát zajít do delfské věštírny a tam si nechat poradit, co bude dál. Borland na starou dobu zapomněl během pěti minut zcela dokonale, dokonce už zrušil svůj web www.borland.com a přesměroval jej na www.inprise.com. V rozsáhlých dokumentech které se této přeměně věnují, se kompletní rodině současných programovacích produktů (dále Jbuilder, C++Builder) věnuje jediná věta, a to, že se u nich nadále zachová jméno Borland - což je ta nejméně důležitá skutečnost, která se k nim vztahuje.

Jediné informace, které se mě na webu podařilo o možných pokrocích v Delphi nalézt, jsou na "nezávislých" webech; uvádí se zde, že Delphi 4 je v současné době ve stadiu betatestů, a že produkt bude k mání pravděpodobně v srpnu či září. V diskusních skupinách, do kterých většinou přispívají letití fanoušci produktů Borlandu, je v drtivé většině vyjadřován nesouhlas jak s novým jménem, tak se strategií - setkáme se například s názory, že celé přejmenování je rafinované sabotážní dílo reklamních agentů Microsoftu…

Nicméně, pod novým zaměřením, které jednoznačně míří do oblasti podnikových informačních systémů, může být Borland/Inprise daleko úspěšnější než nyní - ukazuje se totiž, že v tomto trhu sice panuje také ostrá konkurence, ale současně je zde nesrovnatelně více lukrativního prostoru než v programech pro počítače PC, kde Microsoft nemilosrdně vytlačil každého, kdo se mu zdál dost velký. Firmě se ovšem musí podařit změnit i charakter a způsob práce svých programátorů a obchodníků, kteří byli zvyklí mířit na zcela jinou zákaznickou skupinu.

Váš názor Další článek: Windows 98 budou mít kamaráda

Témata článku: , , , , , ,