Google | Komunikace

Sázka Googlu na chat skrze RCS příliš nevychází. Operátoři službu ignorují

Googlu se s komunikátory dlouhodobě nedaří. Změna měla ale přijít s nástupem RCS, na kterém spolupracují i mobilní operátoři. Ti se ale do nasazování vůbec nehrnou a tak nyní Google bere věc do vlastních rukou. Nově tak tuto službu mohou využívat lidé ve Francii a Velké Británii.

Rich Communication Services, zkráceně právě RCS, je nejnovější sázka Googlu na poli chatovacích aplikací. Předchozí pokusy s Hangouts či Allem mu nevyšly a tak se nyní upíná právě sem. Na RCS se totiž shodli i mobilní operátoři po celém světě – v budoucnu by mělo nahradit dosluhující SMS. Zatím se ale do implementace vůbec nehrnou.

Jak funguje RCS?

Google se tak rozhodl vzít věci do vlastních rukou. Byť zde celá komunikace probíhá skrze operátora, běží skrze internet. Je tak technicky možné operátora obejít a podporu tohoto protokolu zapnout i těm uživatelům, jejich poskytovatel zatím funkci neimplementoval.

Ze strany uživatele funguje RCS velmi jednoduše a dost se podobá iMessage od Applu. Prostě jen zapne výchozí aplikaci pro posílání SMS a pošle zprávu kontaktu. Pokud výchozí aplikace podporuje RCS, pošle se právě skrze tento protokol, přičemž nezáleží na druhé straně – zde dorazí jako klasická SMS/MMS zpráva. Pokud ale funkci podporují oba telefony a aplikace, můžete využívat všechny funkce.

Jedná se třeba o klasický indikátor, že někdo píše či posílání GIFů, nálepek a obrázků zdarma. Vše totiž běží přes internet, byť operátor si může za tuto službu účtovat poplatky.

jak je to s komunikátory Googlu? Které ještě firma podporuje?

Místo operátorů přes servery Googlu

Jenže většina operátorů se s nasazením služby nikam nehrne a Googlu došla trpělivost. Ostatně jinou chatovací aplikaci pro běžné uživatele zatím nemá – zbývající Allo zabil minulý rok a Hangouts již také pomalu končí. Řešení od Googlu obejde operátory a povede veškerou komunikaci přes vlastní servery, k fungování ale bude vyžadován souhlas uživatele, vše tak nebude zcela automatické. K fungování ale stačí klasická aplikace Zprávy, které zde Google říká Chat.

Důvod je zde logický – veškerá komunikace bude probíhat přes servery Googlu. Skrze něj ale zprávy jen prochází a ukládá je po nejmenší nutnou dobu k doručení. Pokud jsou obě strany online, zpráva se smaže ihned, v opačném případě vyčká, než se koncové zařízení připojí. Komunikace ale není, stejně jako SMS, šifrovaná, takže k datům má teoreticky přístup. Na tomto se ale pracuje a tak v budoucnu by vše mohlo být stejné, jako u konkurence.

Novinka ale bude prozatím dostupná pouze ve Velké Británii a Francii. Jakmile zde některý z operátorů službu zapne, Google vše nasměruje na jejich servery. Zatím ale není vůbec jisté, zda a případně kdy se rozšíří i do jiných států. My si tak budeme muset počkat a je otázkou, zda vůbec někdo službu uvítá.

Podobná omezení jako u WhatsAppu

Největším rozdíl mezi již zmiňovaným iMessage a Chatem je ten, že Apple pro zjištění, zda uživatel používá iMessage využívá centrální registr. To ale není možné u RCS, kde zprávy proudí přes decentralizované body – jednotlivé operátory či aktuálně Google. Telefon zde po otevření konverzace tiše pošle dotaz, zda protistrana využívá Chat a pokud ano, funkce se zapne.

Vše je tak pevně spjato s telefonním číslem, podobně jako právě populární WhatsApp. Využitá řešení navíc zamezují použití na více zařízeních, takže zatím můžeme zapomenout na samostatnou desktopovou aplikaci. Jediné možné řešení je využití webové stránky, která ale stále komunikuje s telefonem, který tak nemůže být offline.

Zdroj: The Verge

Diskuze (16) Další článek: Windy nově předpovídá extrémní větry, srážky a teploty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,