Satelitu DirecTV hrozí exploze v důsledku poškozené baterie, na vyřešení zbývá jen měsíc

Nepříjemnou situaci musí řešit americký poskytovatel satelitních služeb DirecTV, spadající pod telekomunikační společnost AT&T. Patnáct let starou družici Spaceway-1 ochromila porucha baterie, jejímž následkem by mohlo dojít k explozi. O dramatickém dění na oběžné dráze informuje server Space News.

DirecTV se nyní snaží o přesun satelitu z geostacionární oběžné dráhy o 300 kilometrů dále od naší planety. Firma v žádosti Federální komisi pro komunikaci (FCC) uvedla, že před zlikvidováním nemá čas na vyčerpání zbývajícího paliva.

Satelit v ohrožení

Postiženou družici postavil Boeing s tím, že její předpokládaná životnost je dvanáct let. 6080 kilogramů těžký satelit vynesla v roce 2005 raketa Sea Launch Zenit 3S a jeho původní úlohou byl přenos satelitního televizního vysílání ve vysokém rozlišení.

V podání z 19. ledna DirecTV uvádí, že nevysvětlitelná anomálie v prosinci způsobila „významné a nevratné tepelné poškození“ baterií Spaceway-1 s tím, že poškozené buňky nelze izolovat. Následně došlo k odpojení baterií a energie pro provoz je od té doby získávána výhradně ze solárních panelů.

„Kvůli riziku selhání baterie je nutné, aby byla Spaceway-1 vyřazena z provozu před 25. únorem, kdy se družice ocitne ve stínu Země“ uvádí DirecTV. Bez slunečních paprsků nebude pochopitelně možné získávat elektrickou energii a tím dojde ke ztrátě spojení.

Co se bude dít?

S výjimkou technických poruch FCC požaduje, aby provozovatelé satelitních služeb vypustili před přesunem satelitů na vyšší oběžnou dráhu veškeré pohonné látky. Provozovatel však uvádí, že nebude možné zbavit družici přibližně 73 kilogramů paliva.

Vypouštění paliva je bezpečnostním opatřením, jehož cílem je snížit riziko exploze satelitů vyřazených z provozu. Na tuto operaci jsou obvykle potřeba dva až tři měsíce, avšak v případě Spaceway-1 má DirecTV k dispozici necelý měsíc.

Před problémem s bateriemi DirecTV odhadovala, že Spaceway-1 má dostatek paliva, aby mohl zůstat v provozu až do roku 2025. Firma uvádí, že se jedná pouze o záložní satelit, proto se jeho výpadek nedotkne žádných zákazníků. Přesto vyhodnocuje, jaké další družice by mohla přemístit, aby nahradila ztrátu záložní kapacity.

Diskuze (7) Další článek: Astrobiolog varuje Muska: Na Marsu skončíte hloupý, nebo mrtvý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,