Satelit | GPS | Navigace

Satelitní poziční systémy: GPS, Galileo a řada dalších, o kterých se moc neví

  • Zkratka GPS se stala synonymem určování polohy a navigace
  • Kromě amerického systému je tu evropské Galileo a ruský GLONASS
  • Satelitních navigačních systémů je ale ještě mnohem víc

GPS: Navigace, která byla první 

Přehlídku satelitních systémů zahájíme u etalonu tohoto oboru – amerického GPS, což je zkratka Global Positioning System. Původně byl označován jako NAVSTAR GPS a jde o družicový radionavigační systém vlastněný vládou Spojených států, jehož provozovatelem jsou Vesmírné síly Spojených států amerických (United States Space Force).

Logo GPS 
Logo GPS

GPS ke svému provozu nepotřebuje žádné datové přenosy – funguje nezávisle na internetovém připojení a telefonní síti, byť je lze využívat ke zpřesnění polohy. Systém poskytuje služby vojenským, civilním i komerčním subjektům a je dostupný po celém světě. Je volně přístupný komukoli s GPS přijímačem.

Uměle zavedená nepřesnost

Systém GPS původně sloužil čistě vojenským účelům. Když se rozhodlo o jeho zpřístupnění veřejnosti, byla v něm pro mimovojenské účely zavedena umělá chyba přesnosti, která měla zabránit zneužití systému například k navádění balistických střel. Toto rušení bylo zrušeno 1. května 2020, přesnost se zvýšila na cca 5 m a od té doby mohly začít vznikat přesné autonavigace apod. 

Celý projekt byl zahájen v roce 1973 americkým ministerstvem obrany s cílem překonat omezení předchozích navigačních systém. Do roku 1993 se podařilo na oběžné dráhy vynést plnou satelitní konstelaci, čítající 24 družic, a od dva roky později byl systém plně funkční. Technologické pokroky a nové požadavky vedly k modernizaci, jejímž výsledkem byly satelity GPS Block IIIA.

Satelit GPS 
Satelit GPS

Nevýhodou tohoto systému je fakt, že spadá pod vládu Spojených států amerických. Ta ho může selektivně omezit, degradovat nebo třeba i vypnout. To se například stalo indické armádě v roce 1999 během války v Kargilu. Právě z tohoto důvodu vznikají alternativy, jejichž cílem je eliminovat závislost na USA.

V současnosti má satelitní poziční systém GPS celosvětové pokrytí, které zajišťuje 31 satelitů, pohybujících se ve výšce 20 180 kilometrů nad zemí. Přesnost určování polohy se pohybuje od 500 do 30 centimetrů.

Ačkoli se zkratka GPS stala synonymem navigace, respektive satelitních pozičních systémů, primárně se jedná o americkou platformu. Pokud však mluvíme o globálních družicových pozičních systémech, pak bychom měli používat zkratku GNSS – Global Navigation Satellite System.

Diskuze (24) Další článek: Výkonné mobilní čipy Intel Tiger-Lake-H nejspíš dorazí až začátkem roku 2021

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,