Byznys | Internet | Satelit

Satelitní internet OneWeb vyhlásil bankrot. Starlink od SpaceX má o konkurenci méně

V tomto desetiletí bychom se měli dočkat velké revoluce, kterou přinesou nové typy malých satelitů kolem celé planety, poskytující rychlý internet kdekoli na povrchu Země. Největším tahounem v tomto směru je platforma Starlink od SpaceX.

Dalším velkým hráčem měla být společnost OneWeb, která už byla z pohledu výroby a vynášení satelitů na nízkou oběžnou dráhu poměrně rozjetá. Kolem Země už se nachází 74 satelitů OneWeb, které jsou určené pro rychlý internet využitelný přes pozemní antény. 34 z těchto satelitů přitom OneWeb vypustil minulý týden pomocí rakety Sojuz a továrna byla připravená vyrábět 2 satelity denně.

OneWeb ale nečekaně vyhlásil bankrot. Důvodem má být problém s financováním celého projektu, který vyžaduje vysoké investice, jež se vrátí až v budoucnu. Společnosti se nedopařilo dokončit investiční kolo, protože s nástupem koronaviru se trh uzavřel a investoři začali být velmi zdrženliví.

První fáze spuštění zahrnovala celkem 648 satelitů, je tedy připravená přibližně desetina satelitů. OneWeb nyní očekává, že celou společnost koupí jiný velikán. Lze předpokládat, že o projekt bude mít zájem několik velkých telekomunikačních nebo technologických hráčů.

Také lze ale počítat s tím, že si stávající hráči rychle rozeberou inženýry pro vlastní satelitní projekty, ať už se jedná o SpaceX, Samsung nebo třeba Amazon. Minulý rok se rovněž objevila informace o tom, že Apple má tajný tým, který pracuje na satelitech schopných vysílat signály přímo do mobilních telefonů.

Ať už tedy OneWeb skončí v rukou kohokoli, je jasné, že v tomto desetiletí se dočkáme velkých změn v oblasti telekomunikačních služeb a současným poskytovatelům pevného i mobilního internetu vznikne zcela nová a globální konkurence.

Diskuze (23) Další článek: Galaxie ve stínech: Kolem Mléčné dráhy by se měla ukrývat asi stovka nenápadných galaxií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,