Sapphire Radeon 9700 Pro Atlantis - hrubá síla pro hráče

Otestovali jsme grafickou kartu značky Sapphire, která působí na českém trhu poměrně krátce, ale ve světě patří ke špičce a je exkluzivním partnerem ATi. Jak si vedla ve srovnání s konkurenčními kartami s čipy GeForce4?
Kapitoly článku
  • Specifikace, taktování
  • Testy

Před nedávnem jste mohli zaznamenat informace o oficiálním vypuštění GeForce FX, ale v zápětí poté bylo zjištěno, že s výkonem tohoto vychvalovaného čipu to není tak růžové. Na povrtch také vypluly spekulace o zastavení výroby FX a následném nahrazení čipem NV35 nebo NV40. Tato situace jen posílila pozici společnosti ATi, která za poslední dva roky udělala velký kus práce, a to hlavně na poli ovladačů. Ještě před půl rokem každá druhá hra pod vlivem nekvalitních ovladačů blikala nebo se nedokreslovala. Nicméně ovladače Catalyst verze 3.0 a hlavně nově vypuštěné 3.1 jsou kvalitní a přinášejí zvýšení výkonu až o několik procent. Otestovali jsme grafickou kartu značky Sapphire, která působí na českém trhu poměrně krátce, ale ve světě patří ke špičce a je exkluzivním partnerem ATi.

Co naleznete v krabici

Po otevření vcelku graficky povedené krabice naleznete červený

PCB, na kterém je umístěn čip ATi Radeon 9700 PRO. Kromě grafické karty zde naleznete:

  • vcelku podrobný manuál (české jsou na FTP 100megy)
  • kabel S-Video
  • prodlužovací kabel s cinch konektory
  • redukce z S-Video výstupu na cinch
  • redukce DVI-I na VGA výstup, což umožní napojení dvou CRT monitorů.
  • nesmím zapomenout také na instalační cédéčko s ovladači

Instalace

Po jednoduché instalaci do slotu AGP je nutné připojit přídavné napájení. Kabel pro napájení má jeden vstup a dva výstupy, což je výhodné (v případě, že máte více zařízení). Po zapojení přídavného napájení, bez kterého se neobejdete, stačí instalovat ovladače. Je možné použít druvery přímo z dodávaného CD, ale raději bych doporučoval stážení nejnovejších Catalystů 3.1 z webu Ati.

Specifikace

Radeon 9700 PRO oplývá mnoha novými funkcemi, mezi které patří hardwarová podpora DVD a podpora DirectX 9. Podporuje také až 6×AntiAliasing a anisotropické filtrování až 16×. Čip samotný běží na frekvenci 325 MHz a paměti na frekvenci 310 MHz v režimu DDR, což znamená skutečnou frekvenci 620 MHz. Je vyráběn 0,15mikronovou technologíí a na frekvenci 325 MHz skutečně „topí“. I proto firma Sapphire zvolila černý chladič větších rozměrů, který je ale překvapivě velice tichý. Podle mého názoru je velký problém v absenci chladičů pamětí. Při základní frekvenci vše běhá perfektně ale pro taktování je lepší pasivní chladiče přidat.

Obraz v režimu 2D je téměř dokonalý a jen nepatrně zaostává za kvalitou obrazu Perhelie 512. K dobrému obrazu také přispívají dva RAMDACy na frekvenci 400MHz. V porovnání s GeForce FX je Radeon 9700 Pro ve 2D zobrazení srovnatelný. Někdo by mohl namítnout, že GeForce FX využívá engine CineFX, který napomáhá kvalitě zobrazení, jenže problém je ten, že nynější hry a také DirectX s ním neumím dostatečně kvalitně naložit v prospěch kvality obrazu. Samozřejmostí je výstup na dva monitory respektive jeden VGA výstup, jeden DVI-I výstup a jeden S-Video.

Ze specifikace čipu vyplývá podpora AGP 8×, které vychází ze standardu AGP 3.0. Bohužel jsem neměl při testu k dispozici desku podporující AGP 8×, a proto byla karta testována na AGP 4x. Ze zkušeností ale vím, že rozdíl mezi AGP 4× a 8× je minimální a pohybuje se okolo 2 - 5%.

Ovladače

U všech testovaných her a benchmarků vše pracovalo správně a bez jakýchkoli problémů (Catalyst 3.1). K ovladačům také dostanete konfigurační nástroj pojmenované jako ATi Control panel, který umožňuje nastavení zobrazení - například AntiAliasing, anistropické filtrování nebo nastavení monitorů.

Taktování

Jelikož je R9700 PRO již z výroby "vyhnán" na své maximum, taktování je značně obtížné. Díky 0,15mikronové technologii čip docela značně „topí“ a proto je důležité, aby byla ve skříni perfektní cirkulace vzduchu. Jelikož jsem celou sestavu testoval při otevřeném casu, přídavné větráky jsem nepotřeboval. Taktování jsem uskutečňoval pomocí utility PowerStrip v3.20. Konečný výsledek činí poměrně slušnou hodnotu 345 MHz GPU / 700 MHz paměti - vše při základním chlazení.

  • Specifikace, taktování
  • Testy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,