AMD | Grafické karty | Servery

Sapphire GPRO X070: když chcete slušnou grafiku a maximální ticho

Pokud si u vlastního počítače potrpíte na maximální ticho, asi už používáte řadu komponent pouze s pasivním chlazením. Problém ale je, pokud chcete zároveň vysoký výkon – to značně omezuje nabídku. Společnost Sapphire ale začala nabízet nový model pasivní grafické karty.

Sapphire GPRO X070 zní hodně záhadně, ve skutečnosti se jedná o výkonnou grafickou kartu AMD Radeon RX 5700 XT, která má hlavní přednost - vystačí si pouze s  pasivním chlazením. Chladič se čtyřmi heatpipe trubicemi rozvádí teplo do hliníkového žebrování, které se rozprostírá nejen v rámci velikosti celé karty, ale dokonce sahá i mírně přes výšku a délku desky. Kvůli takto velkému chladiči karta zabere na základní desce dva sloty.

Karta používá 7nm čip Navi 10 s 2 560 stream procesory (CU) a k dispozici má 8 GB paměti GDDR6 s 256bitovým rozhraním. Sapphire u tohoto modelu umožňuje přepínat mezi dvěma bisoy, jeden má standardní frekvence doporučené od AMD (TDP 225 W) a druhý pak mírně snižuje frekvence a napětí, čímž sice mírně sníží výkon, ale klesne i TDP na 180 W.

I v úsporném režimu je tak nutné mít jeden osmipinový konektor PCI Express. Mezi výstupy jsou tři Displayporty a jedno HDMI. Sapphire s tímto modelem cílí i na datacentra a těžaře kryptoměn, protože chlazení a ventilátory jsou jednou z vlastností, kterou je nutné při dlouhodobém provozu řešit.

Diskuze (9) Další článek: Kudy proudí doprava? Na mapách můžete sledovat autobusy, vlaky, letadla i lodě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,