Samsung | Paměti

Samsung vytvořil jako první úsporný paměťový čip LPDDR5 s kapacitou 1 GB

Další generace operačních pamětí se pomalu blíží a s tím i představování prvních vyrobených kusů. Tentokrát se jedním takovým pochlubil Samsung, který vyrobil první úsporný model LPDDR5.

Nový čip Samsung LPDDR4 (DRAM) má kapacitu 8 Gb (1 GB) a je vyráběn pomocí nové 10nm technologie. Písmeno „L“ v názvu označuje „“Low Power“ tedy nízkou spotřebu a nasazení v zařízení, kde nelze klasické modely s vyšší spotřebou použít.

S LPDDR5 se tak setkáme například v noteboocích, tabletech a dokonce i v mobilních zařízeních. Přenosová rychlost jednoho čipu je 6,4 Gb/s, což je 1,5 více než u LPDDR4X, který má rychlost 4 266 Mb/s. Celá paměť tak dokáže přenést až 51,2 GB/s.

Čip bude k dispozici nejprve ve dvou variantách, s 1,1 V bude pracovat na zmíněných 6,4 Gb/s a při napětí 1,05 V pak s mírně pomalejší rychlostí 5,5 Gb/s. Samsungu se s novou generací podařilo významně snížit spotřebu, za což může nejen menší výrobní proces, ale i pokročilejší systém uspávání, kdy je spotřeba až o polovinu nižší než u LPDDR4X. V průměru jde o snížení spotřeby o 30 %.

Samsung dokončil i testování kompletního čipu LPDDR5 s kapacitou 8 GB (obsahuje osm zmíněných čipů). Přesné datum hromadné výroby nebylo oznámeno, ale mělo by to být již „brzy“.

Diskuze (1) Další článek: Ceny monitorů letí dolů. AOC teď nabídne 31,5" + IPS + QHD za šest a půl tisíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,