Samsung vyrábí 20 procent všech TFT displejů

Jihokorejská firma Samsung Electronics dominuje světovému trhu LCD displejů z tenkovrstvých tranzistorů (TFT).
Jihokorejská firma Samsung Electronics dominuje světovému trhu LCD displejů z tenkovrstvých tranzistorů (TFT). Za první polovinu tohoto roku bylo podle údajů firmy IDC Japan 20,54 % vyrobených displejů na světě právě značky Samsung.

V letošním roce plánuje Samsung vyrobit 6,5 milionu kusů TFT displejů v celkové hodnotě 3 miliard USD.

V roce 1998 firma Samsung zahájila výrobu TFT displejů ve svém třetím závodě ve městě Chonan v Jižní Koreji. Produkované substráty pro displeje mají rozměr 600 x 700 mm a podle výrobce patří mezi třetí a čtvrtou generaci displejů. Čtvrtou generaci hodlá Samsung začít vyrábět v druhé polovině tohoto roku. Rozměr substrátu displeje má být 730 x 920 mm. Z jednoho takového substrátu lze vyrobit devět displejů s úhlopříčkou 14,1“ nebo čtyři TFT displeje s úhlopříčkou 21,3“.

Pro srovnání: všichni výrobci TFT displejů z Tchaj-wanu vyrábí pouhých 5,94 % světové produkce, tedy de facto méně než třetinu toho, co dokáže vyprodukovat jediná firma, Samsung.

Podle vyjádření firmy IDC je celosvětová spotřeba TFT LCD displejů pro letošní rok 30 milionů kusů, což je o 36 procent více než v loňském roce.

Živě komentuje: Je až z podivem, že jediná firma dokáže produkovat TFT displeje v takové míře. Výroba TFT přitom vykazuje velkou zmetkovitost díky obrovské náročnosti. Vlastně i to je jedním z faktorů, proč jsou TFT displeje tak drahé.

Ach ano, téma vadných bodů na TFT displejích. I mě rozladila informace, že vadné body a TFT displeje zkrátka patří k sobě, a proto je lze občas spatřit. Určité množství vadných bodů výrobci tolerují. Kolik to vlastně je, záleží na konkrétním výrobci zařízení (například notebooku). Obvykle se jako vadný displej označuje ten, který obsahuje 4 – 10 a více samostatných vadných bodů či shluk bodů. Největší smůlu má samozřejmě zákazník, který má displej s devíti samostatnými body s výrobkem firmy, jež uznává jako vadný displej 10 bodů a více.

Ptáte se, proč tomu tak je, proč se vlastně tolerují i částečné zmetky? Pokud by se označily jako zmetky všechny displeje, kde bude aspoň jeden bod vadný, cena displejů by tak rapidně stoupla, že by to skoro zničilo trh s LCD displeji, ať jsou pro kteroukoli oblast, od notebooků přes handheldy až po digitální fotoaparáty nebo stolní LCD displeje. Jeden či dva vadné body by mě jako zákazníka přišly zatraceně draho.

Váš názor Další článek: Lískulka: tajný deník v oříšku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,