Samsung si patentoval miniaturní dron s integrovaným displejem. Dočkáme se poletujících reklam?

  • Samsung získal patent na miniaturní poletující displej
  • Displej tvoří většinu rozměru dronu
  • Budou kolem nás v budoucnu poletovat minidrony s reklamou?

V lednu roku 2016 si Samsung zažádal o patent na takzvaný „létající displej“ a tento patent minulý týden úspěšně získal. Zahrnuje konstrukci podobnou dronu, která ale z větší části obsahuje displej. Díky tomu slouží jako prostorové zobrazovací zařízení, které lze potenciálně využít na různé účely.

Drony jsou stále dostupnější a schopnější. V prodeji jsou i různé miniaturní verze, které i přes nízkou cenu obsahují pokročilé technologie pro vyrovnávání obrazu, detekci překážek, rozpoznávání objektů a podobně. Zatímco dnes ale drony slouží převážně k zachytávání obrazu, do budoucna se kromě přenosu věcí dočkáme nejspíše i se zobrazováním obrazu.

Létající displej

Patent obsahuje jen několik ukázkových obrázků, jak by „létající displej“ podle Samsungu mohl vypadat. Jedná se o poměrně jednoduchou konstrukci, kdy k relativně velkému displeji jsou kolem připevněné čtyři miniaturní vrtule (vzhledem k velikosti displeje jsou opravdu malé), stejně jako u klasické kvadrokoptéry.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Drony by měl mít dnes již standardní technologickou výbavu v podobě akcelerometru, gyroskopu, gps a další senzory. Stabilizační systém je v tomto případě důležitý nikoli pro natočení stabilního videa či ostré fotografie, ale pro stabilní pozici ve vzduchu vůči pozorovateli samotného displeje.

Sleduje vaše oči

Létající displej dle návrhu patentu totiž dokáže pomocí senzorů sledovat a rozpoznávat nejen celé tělo a hlavu, ale i oči. Díky tomu se zvládne být v ideální výšce vůči dané osobě a navíc přesně tam, kam se zrovna koukáte.

Klepněte pro větší obrázek

S detekcí pohybu všech těchto částí dokáže potenciálně v reálném čase měnit pozici, takže se dokáže přemístit tam, kam se podíváte, bez nutnosti jakýchkoli jiných gest. Displej tak může být neustále „na očích“ a doslova mu pohledem neuniknete. Samsung také počítá s možností hlasové interakce.

Použití i pro reklamu budoucnosti

Lze si představit řadu různých možností, jak takový létající displej využít. Od jednoduchého konceptu, kdy k vám třeba na letišti přiletí, na displeji bude zobrazen digitální obraz asistentky, senzory vás rovnou oskenují a vyřídíte vše potřebné.

Na běžné zobrazení třeba receptů když vaříte a neustále se otáčíte, to nejspíše není ideální a v tomto směru bych osobně sázel spíše na jednodušší formu v podobě brýlí s rozšířenou realitou, které řadu těchto a podobných věcí se zobrazováním obrazu kdekoli, značně usnadní. Velkým lákadlem by ale taková zařízení mohla mít v reklamě. Létající displeje by se totiž mohly vyskytovat v nákupních centrech, teoreticky i na ulicích a podobně, kde by dle rychlého skenu ukazovaly cílenou grafickou reklamu pro jednotlivé kolemjdoucí.

Všechno ale stojí a padá s tím, jak by takový létající displej byl hlučný a jak dlouho by vydržel v letu. Protože asi těžko si lze představit ulice či obchody, kde by neustále bzučely podobné drony. Technologie se však klidně mohou posunout do oblasti, kdy by taková forma dronů byla bezhlučná a displej (dron) by dokázal létat déle než jen pár minut. Aby nám ale nakonec nezbylo nic jiného, než si nainstalovat blokování reklam do našich brýlí pro rozšířenou realitu, bez kterých raději nevyjdeme ven.

Mezi novinky v oblasti dronů patří DJI Mavic Air:

Diskuze (9) Další článek: Psaní na mobilech: Swype končí, ale je mnoho jiných alternativ

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,