Byznys | Čipy | TSMC

Samsung se dočkal další porážky. TSMC se stává nejhodnotnější společností v Asii

TSMC je díky své nejpokročilejší hromadné výrobě polovodičových waferů a velkému zájmu těch největších technologických společností ve skvělém tempu a nestíhá pokrývat poptávku. Rychlé zvyšování příjmů a schopnost překonávat i náročné problémy se podepsaly na tom, že se stává nejhodnotnější společností v Asii.

Tchaj-wanská společnost TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited) s aktuální hodnotou kolem 260 miliard dolarů sesadila z pozice jedničky dlouholetého krále – Samsung.

Právě Samsung má totiž v poslední roce velké problémy s příjmy kvůli nižším prodejům vlastních telefonů a hlavně přibližně polovičnímu propadu trhu s paměťmi NAND a DRAM, na kterých je velmi závislý. Pro Samsung je to již druhá porážka v krátkém období. Minulý měsíc ho totiž Intel sesadil z pozice jedničky výrobce polovodičových součástek v rámci celého světa.

TSMC vyrábí čipy pro společnosti jako Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm, Marvell, Broadcom, Altera a mnoho dalších, kteří využívají jak starší technologii výroby, tak i nejnovější 7nm+. TSMC přitom chystá rozjet 5nm hromadnou výrobu už příští rok a začal stavět továrnu na 3nm čipy, která bude spuštěná v roce 2023.

Samsung začal v Česku prodávat ohebný telefon Galaxy Fold. Jak vypadá?

Diskuze (4) Další článek: Takhle by mohl vypadat interiér základny na Marsu. Navrhla ho IKEA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,