5G | Samsung | Mobility

Samsung se chlubí: Máme první plnohodnotný 5G modem. Zvládne rychlost 6 Gb/s

Jak se pomalu blíží ostré nasazování nové mobilní generace 5G prvními světovými i evropskými operátory, výrobci se předhánějí, kdo ji lépe podporuje.

Na sklonku července se svým přírůstkem do rodiny pochlubil Qualcomm, který představil první komerční 5G mmWave anténu pro milimetrové vlny, které jsou jednou z klíčových novinek 5G. Nové specifikace totiž počítají s nasazení frekvencí až v řádu několika desítek GHz.

Nyní se ozval i Samsung, který se pro změnu chlubí, že má v portfoliu první modem, který v celé šíři podporuje specifikaci 5G od skupiny 3GPP.

86b5adc5-51e5-49db-a99a-dbc45aefa77a
Nový modem od Samsungu v malém SoC čipu integruje v podstatě vše, co se na poli mobilních dat odehrálo v posledních 20 letech. Podporuje vše od 2G po 5G.

Exynos Modem 5100 slibuje podporuju jak nižších frekvencí, tak i těch mnohagigahertzových (mmWave/NR – New Radio). Vše se přitom vejde do malého čipu, který nabízí naprosto vše v jednom: 2G, CDMA, 3G/WCDMA, HSPA, 4G LTE a 5G jak v pásmu pod 6 GHz, tak v novém mmWave.

Čip se chlubí, že zvládne přenosové rychlosti až 2 Gb/s při <6 GHz a 6 Gb/s v milimetrových vlnách (desítky GHz), což má být 1,7×, respektive 5× více než u jeho předchůdce.

d6f6bae6-556a-4380-81ac-23e6a7b736b1
Pásmo milimetrových vln se nachází na pomezí mikrovln a infračerveného záření. Pro telekomunikaci nejbližších let se počítá s využitím frekvencí v řádu několika málo desítek GHz. V praxi jsou takové frekvence použitelné jen díky speciálním anténám a technikám optimalizace samotného signálu.

Nový modem se dostane k prvním zájemcům na sklonku letošního roku a už je nejvyšší čas, první operátoři totiž chtějí spouštět ostré 5G sítě ve stejné době a zejména pak v průběhu příštího roku.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (14) Další článek: A je to tu opět. Intel zápasí s další chybou procesoru, která nápadně připomíná zimní Meltdown

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,